Dezbatere publica privind donarea de sange

Data publicării: 08-06-2007

Asociatia ACCEPT a cerut, vineri, o dezbatere publica in legatura cu proiectul de ordin al Ministerului Sanatatii, referitor la organizarea activitatii de transfuzie sanguina, donarea de sange si componente sanguine de origine umana, care prevede, la capitolul ""Cine are dreptul sa doneze sange"", ca homosexualii nu sunt admisi.
    Reprezentantii ACCEPT au cerut aceasta dezbatere pentru a se informa si a primi argumente in legatura cu acest punct din ordin.
    Reprezentantii  Ministerului Sanatatii au subliniat ca legislatia romana a transpus in practica Directiva 2002/1998 a Comunitatii Europene, preocupati fiind de faptul ca asigurarea securitatii transfuzionale si a calitatii produselor sanguine incepe cu donatorul. Potrivit acestora, admisibilitatea la donarea de sange - total si componente sanguine - trebuie sa respecte anumite criterii, care certifica buna stare de sanatate a donatorului, acestea fiind precedate atat de informatii ce trebuie oferite donatorilor, cat si de anumite informatii ce trebuie obtinute de la donatori, protejand in felul acesta atat pe donator, cat si pe primitor.
    In opinia reprezentantilor ACCEPT, aceasta prevedere este o discriminare.
    In replica, specialistii din domeniul transfuziologiei au argumentat cu legislatia europeana, care are stipulate aceste masuri, si cu recomandarea OMS, care spune ca recoltarea de sange se face din grupul cu cel mai mic risc.
    Potrivit dr. Sorin Petrea, managerul Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals", homosexualii sunt un grup cu risc mare pentru HIV si alte infectii. El a exemplificat cu faptul ca din 20 de persoane pozitive HIV, doi sunt homosexuali, ceea ce reprezinta foarte mult. Specialistul a accentuat asupra faptului ca nu este vorba de discriminare, donarea de sange fiind un act medical, iar responsabilitatea sigurantei sangelui revenind in totalitate medicilor si personalului din domeniul transfuziologiei. El a adus in discutie si perioada de fereastra, perioada in care o persoana poate sa fie infectata, dar infectia nu apare la analize.
    Doctorul Sorin Petrea a mai spus ca in Romania inca nu se poate face consiliere pentru testarea HIV in masura in care ar fi nevoie, din lipsa specialistilor.
    La randul sau, dr. A. Osin, seful Centrului de Transfuziologie din judetul Covasna, a explicat ca reglementarile UE au referire directa la comportamentul sexual si la persoanele care nu pot fi incluse in randul donatorilor. Specialistul a precizat si el faptul ca barbatii homosexuali sunt expusi la un risc mai mare de a face HIV decat alte persoane.
    Doctorul Mihai Pecek a adaugat ca in chestionarele  pentru donatori din diferite tari se regasesc si alte limitari pentru donarea de sange, precum excluderea de la donare a persoanelor care au stat mai mult de sase luni in Anglia, pentru ca ar putea sa existe riscul sa fi contactat boala vacii nebune. De asemenea, aviatorii care vin din zone in care sunt boli precum malaria sunt exclusi de la donarea de sange, ca si cei care au avut operatii in ultima perioada, seria persoanelor care nu pot fi incluse la donare fiind mult mai mare.
    Reprezentantii ACCEPT au spus ca vor formula un punct de vedere in legatura cu aceste lucruri, pe care il vor inainta Ministerului Sanatatii.
Sursa: Rompres, 08-06-2007, Vizualizari 595
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.