Diamantul – noi utilizări în implantologie

©

Autor:

Diamantul – noi utilizări în implantologie
Titaniul este un material extrem de biocompatibil, motiv pentru care este folosit adesea în implanturile medicale. Compușii chimici din metal fac însă ca uneori implanturile să fie respinse de organism. De aceea, cercetătorii din cadrul RMIT University au venit cu o soluție la această problemă: acoperirea acestor materiale cu diamant.
Cercetătorii au realizat implanturi din titan printate 3D cu ajutorul tehnicii numite topire selectivă laser, în care un laser cu densitate de putere mare este utilizat pentru a topi și fuziona particule de pudră de titan pentru a forma un obiect tridimensional.

Cu ajutorul procesului de sudare cu plasmă de microunde, acește implanturi sunt subsecvențial acoperite cu un înveliș format și mai mult titan combinat cu diamant sintetic. La nivel microscopic, învelișul are structură scheletică ce încurajează celulele să formeze țesuturi noi care să se dezvolte în jurul lui.

S-a ales diamantul deoarece carbonul este un compus major al organismului uman, fiind astfel extrem de biocompatibil. Deși diamantele sunt asociate cu prețul mare, nanodiamantele formate prin tehnica de nanodispersie costă chiar mai puțin decât pudra de titaniu.

În cadrul studiilor de laborator realizate, s-a analizat modul în care tehnologia poate fi utilizată pentru îmbunătățirea implanturilor ortopedice.
 
Diamantele favorizează legătura dintre osul viu și implantul artificial și reduce atașarea bacteriilor. Nu doar că asigură biocompatibilitate,  dar are și rezistență crescută.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul ACS Applied Materials and Interfaces.

Sursa: NewAtlas
Sursa: RMIT University (tip de implant încrustat cu diamante)

Data actualizare: 16-03-2018 | creare: 16-03-2018 | Vizite: 19945
Bibliografie
Diamonds may be a titanium implant's best friend, link: https://newatlas.com/diamonds-titanium-implants/53824/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivul magnetic ce ar putea trata incontinența fecală
  •