Diferența dintre comoția cerebrală și contuzia cerebrală

©

Autor:

Diferența dintre comoția cerebrală și contuzia cerebrală
Leziunile în zona capului reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de invaliditate și deces la adulți. O leziune a capului este un termen care descrie o gamă largă de leziuni care apar la nivelul scalpului, craniului, creierului, țesutului subiacent și a vaselor de sânge din cap. Vătămarea poate fi ușoară, adesea fără pierderea cunoștinței, sau de natură moderată până la severă, datorită unei comoții cerebrale, a unei tăieturi profunde sau a unui os fracturat. Deoarece atât contuziile, cât și contuziile sunt un tip de traumatism cerebral și deoarece ambele sunt adesea rezultatul unei căderi sau a unei lovituri la cap, cele doua condiții sunt uneori confundate. Confuzia este accentuată de faptul că una dintre condiții o poate determina pe cea de-a doua. Anumite contuzii, cauzate de traumatisme craniene severe, pot determina comoția cerebrală. (1, 2, 4)

Ce este și cum se manifestă contuzia cerebrală?

Cuvântul „contuzie” este utilizat pentru a descrie o colecție de sânge localizată în afara unui vas de sânge. Contuziile cerebrale sunt hematoame apărute de regulă în urma unui traumatism, care implică de obicei cortexul cerebral și substanța albă subcorticală. Persoanele care practică sporturi de contact sau sporturi extreme sunt mult mai predispuse unei contuzii cerebrale. Contuzia, comparativ cu comoția, poate să apară în mai multe regiuni din corp, aproape oriunde există vase de sânge. (2, 3, 4)

Contuzia cerebrală constituie substratul pentru unele dintre semnele cerebrale focale asociate cu leziuni traumatice grave. În cazuri severe, contuzia cerebrală se manifestă prin:
  • - dificultăți de coordonare a mișcărilor;
  • - dificultăți de înțelegere a vorbirii și de vorbire;
  • - deficite focale, motorii, în special hemipareza sau monopareza;
  • - devierea ochilor spre partea leziunii;
  • - pierderi de memorie;
  • - probleme de atenție.
În funcție de gravitatea unei contuzii, în cazurile ușoare există inclusiv posibilitatea de a nu exista simptome, cu excepția unor dureri minore sau a unor amorțeli localizate. (3, 4)

Tratamenrul contuzii cerebrale depinde în principal de severitatea și de localizarea contuziei. În cazurile ușoare, odihna la pat și evitarea efortului fizic pot fi suficiente. Pentru ameliorarea durerilor de cap, medicul poate recomanda administrarea de analgezice. Este contraindicată automedicația (n. r practica de a lua medicamente din proprie inițiativă, fără prescripție medicală), chiar dacă este vorba de tratamente eliberate fără prescripție medicală. Anumite medicamente folosite pentru ameliorarea durerilor, precum antiinflamatoarele nesteroidiene (ibuprofen sau aspirina) cresc riscul de hemoragie, fiind contraindicate în cazul unei contuzii. Consumul de alcool după un traumatism cranian este contraindicat. (2, 4)

Îngrijirea de urgență pentru contuziile cerebrale traumatice moderate până la severe vizează menținerea în parametrii normali a tensiunii arteriale și a nivelului de oxige din sânge, dar și prevenirea oricăror leziuni suplimentare ale capului sau gâtului. Tratamentele unor contuzii severe se vor concentra pe minimizarea daunelor secundare cauzate de inflamații, sângerări sau reducerea aportului de oxigen către creier. Pentru minimizarea daunelor asupra țesuturilor cerebrale, în cazurile severe de contuzie cerebrală, se poate impune efectuarea unei intervenții chirurgicale. Operația poate viza îndepărtarea hematoamelor, repararea fracturilor craniene, oprirea hemoragiei interne sau ameliorarea presiunii intracraniene. (2, 4)

Ce este și cum se manifestă comoția cerebrală?

Termenul „comotie cerebrală” se referă, în general, la traumatisme cerebrale cauzate scuturarea capului sau de o lovitură care determină mișcarea rapidă a capului și a creierului înainte și înapoi. În timp ce contuziile pot apărea oriunde pe corp, comoția afectează exclusiv creierul și nu pot implica vânătăi vizibile. Urmările unei comoții cerebrale sunt variate și se pot modifica în severitate în funcție de localizarea leziunii, de severitatea forței aplicate asupra creierului și de calitatea îngrijirii primite. (2, 4)

La fel ca în cazul contuziei cerebrale, comoția poate fi ușoară, moderată sau severă. În funcție de gravitate, simptomele pot varia de la o amețeala temporară, care se ameliorează în decurs de câteva minute sau ore, până la convulsii sau pierderea temporară a cunoștinței. Principalele simptome ale comoției cerebrale sunt:
  • - amețeli temporare;
  • - somnolență sau incapacitate de trezire;
  • - durere de cap de intensitate moderată sau severă care nu se ameliorează la administrarea medicamentelor antialgice;
  • - vorbire neclara;
  • - țiuit în urechi;
  • - slăbiciune musculară și amorțeală;
  • - pierderea de scurtă durată a memoriei;
  • - modificări ale dispoziției, comportamentului sau personalității;
  • - vedere dublă sau neclară;
  • - greață sau vărsături;
  • - scăderea capacității de coordonare a mișcărilor.
Comotiile pot fi însoțite de sângerări interne (contuzii). (2, 4, 5)

Tratamentul comoției cerebrale este adesea similar cu cel al unei contuzii, cu mici excepții. Intervenția chirurgicală, necesară pentru eliminarea hematoamelor (în cazul contuziilor severe), nu este necesară pentru pacienții cu comoție, decât dacă există o hemoragie intracraniană. (4, 5)

Data actualizare: 29-06-2021 | creare: 29-06-2021 | Vizite: 5518
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!