Disfuncția endotelială ar putea explica cazurile severe de COVID-19

©

Autor:

Disfuncția endotelială ar putea explica cazurile severe de COVID-19
Formele severe ale bolii COVID-19 nu sunt marcate doar de activarea imună puternică și de reacțiile inflamatorii, ci și de disfuncția endotelială. Cu alte cuvinte, dacă bariera dintre fluxul sanguin și țesut este deteriorată, starea de sănătate a pacientului se deteriorează.
Infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate să se manifeste în mod diferit la oameni. În timp ce unii indivizi sunt asimptomatici, alții pot dezvolta simptome care le pot pune viața în pericol. Până în prezent, cercetătorii nu au înțeles cu exactitate de ce simptomele și severitatea bolii, în special în infecțiile cu varianta originală a virusului, variază atât de semnificativ. În studiul actual, cercetătorii au descoperit că nu doar activitatea imună și reacțiile inflamatorii pot influența cursul bolii, ci și endoteliul vascular.

Endoteliul reprezintă un strat subțire de celule care căptușesc vasele de sânge, formând o barieră între fluxul sanguin și țesuturile din jur. Infecția cu noul virus SARS-CoV-2 pare să provoace activarea puternică a celulelor imune și endoteliale din plămâni, ducând astfel la eliberarea diferitelor proteine ​​plasmatice solubile. Cazurile severe de COVID-19 sunt asociate cu o disfuncție a endoteliului, în care bariera dintre alveole și vasele din jur nu mai este intactă.

Pentru studiu, oamenii de știință au studiat 25 de pacienți cu COVID-19 sever și 17 pacienți recuperați în unitatea de terapie intensivă. Ei au putut dovedi faptul că severitatea bolii este legată de perturbarea barierei endoteliale și poate fi măsurată analizând proteinele plasmatice inflamatorii și endoteliale. Un model de șapte proteine ​​plasmatice pare să fie asociat cu o formă severă a bolii, care se caracterizează prin procese inflamatorii puternice și în care endoteliul este deteriorat permanent. În plus, recuperarea din cazurile severe de COVID-19 pare să fie legată de regenerarea barierei endoteliale.

sursa: Science Daily
foto: Louisa Ruhl (left) and Christine Falk. © MHH/K.Kaiser

Data actualizare: 07-02-2022 | creare: 07-02-2022 | Vizite: 290
Bibliografie
How a SARS-CoV-2 infection can become severe COVID-19, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220203122953.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce unii dintre pacienții COVID-19 dezvoltă cheaguri de sânge amenințătoare de viață
  • Testele imagistice pot prezice care sunt pacienții cu cel mai mare risc de apariție a unor complicații cardiace din cauza COVID-19
  • Anticoagulantele administrate timpuriu la pacienții cu COVID-19 reduc riscul de boli severe
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum