Dislipidemia, factor de risc pentru bolile coronariene

Data publicării: 30-07-2007

Dislipidemia constituie un factor de risc pentru bolile coronariene, fiind o tulburare de metabolism al grasimilor. Dislipidemia este caracterizata prin una sau mai multe  anomalii, cum ar fi cresterea colesterolului total sau a colesterolului rau (LDL), scaderea colesterolului bun (HDL), cresterea raportului colesterol total/colesterol HDL peste 5, cresterea trigliceridelor.
    Valorile normale ale acestor parametri sunt diferite. Astfel, pentru colesterol total, valorile trebuie sa fie sub 200 mg/dl, pentru HDL peste 35 mg/dl, colesterol LDL sub 130 mg/dl, raportul colesterol total/colesterol HDL sub 5, trigliceride sub 200 mg/dl.
    Potrivit specialistilor, bolile coronariene reduc fluxul sanguin catre inima si pot conduce la un infarct. Mai sunt factori de risc pentru aceste boli, precum tabagismul, diabetul, sedentarismul, obezitatea.
    Prof. dr. Marius Vintila, de la Clinica de Cardiologie si Medicina Interna a Spitalului "Sfantul Pantelimon", spune ca riscul global de a dezvolta boli cardiovasculare, inclusiv infarct de miocard si accident vascular cerebral, diabet zaharat, este definit ca risc cardio metabolic.
    Printre cei mai importanti factori de risc cardiometabolic se numara obezitatea abdominala  - grasimea in exces la nivelul abdominal profund. Aceasta se asociaza cu valori scazute ale colesterolului "bun", adica HDL, trigliceride crescute, valori crescute ale glucozei in sange si tensiunii arteriale. Riscul e mult amplificat daca se asociaza cu fumatul si cu valorile crescute ale colesterolului "rau", adica LDL.
    Prof. dr. Marius Vintila a evidentiat faptul ca date recente arata ca obezitatea abdominala este un factor predictiv al infarctului de miocard. Grasimea abdominala poate fi determinata prin masurarea circumferintei. Potrivit expertilor, barbatii cu circumferinta taliei mai mare de 102 centimetri si femeile cu circumferinta taliei peste 88 de centimetri sufera de obezitate abdominala.
    Medicul a subliniat ca exista factori de risc asupra carora se poate actiona si factori de risc asupra carora nu se poate actiona. Factorii de risc ce pot fi influentati sunt obezitatea, colesterolul, trigliceridele, tensiunea arteriala, iar printre factorii de risc asupra carora nu se poate actiona se afla varsta, factorul genetic, sexul si saracia.
    El a precizat ca barbatii sunt afectati in mod special, dar, dupa 65 de ani, riscul este mare si in cazul femeilor.
Sursa: Rompres, 30-07-2007, Vizualizari 1944
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.