ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Psihologie Psihologie Bucuresti

Secretul fericirii

Secretul fericirii
Autor: Gabriela Marin
Eram adunaţi într-o seară câţiva prieteni cu pretenţii de dezvoltare personală şi dornici să aflăm reţeta fericirii - o temă care mă pasionează de o bună bucată de timp. Şi tot disecând şi analizând ideile care zburau prin aer, am avut o revelaţie pe care este posibil să o fi avut şi voi deja: Că în viaţă, oricât de mult ne-am dori, de cele mai multe ori paharul nu o să fie complet plin.

Şi atunci cum poţi să fii fericit?
Asta e secretul! Că depinde de noi pe ce ne focalizăm: Pe partea plină sau partea goală a paharului? Fericirea depinde de zona asupra căreia ne concentrăm. Daca ne focalizăm pe probleme, menţinându-le perseverent în prim planul atenţiei noastre, este cât se poate de sigur că ne reducem singuri şansele să fim fericiţi.
Critica, perfecţionismul, depistarea cusururilor şi a lucrurilor care nu merg ne asigură o doză serioasă de tristeţe şi nefericire. Pentru că până la urmă, nu ceea ce ni se petrece în viaţă contează cel mai mult, ci felul cum reacţionăm la ceea ce ni petrece.

Fericirea? Depinde de tine şi este alegerea ta
Eram studentă la medicină în primul an. Stresul Bucureştiului şi toată nebunia cu laboratoare, săli de disecţie şi cursuri care începeau la ora 8 şi se terminau seara tărziu, mă făcuseră să slăbesc foarte mult. La un moment dat, mă întâlnesc pe stradă cu un prieten bun, care a fost aproape consternat de felul în care arătam. Plin de grijă îmi propunea tot felul de sfaturi şi soluţii practice cum aş putea face să nu mai stau toată ziua nemâncată. La majoritatea sugestiilor lui pline de bunăvoinţă, eu răspundeam liniştită: Aaaa nu pot sa fac asta, că nu am timp...Da...poate, dar nu pot sa fac asta, ca nu am timp ! Într-un final, plin de compasiune mă întreabă: Bine, am înţeles. Dar să suferi, ai timp?
Mi s-a oprit mintea. Nu am rezolvat atunci problema cu slăbitul, dar ceva tot s-a lipit de mine: că fericirea este o opţiune personală, este o stare de hotărâre interioară când spui : Gata, m-am săturat, vreau să fiu Fericit/ă !!!
În fiecare moment din viaţă alegem. Alegem şi atunci cănd oprim maşina să dăm o mână de ajutor batrânei cazute în stradă, dar şi atunci când rămânem nepăsători la hoţiile celor din jur. Alegem chiar şi atunci când nu facem nimic. Da, alegem de fapt să lăsăm lucrurile aşa cum sunt...

Orientarea pe soluţii
Altă modalitate de a fi fericit este să ne orientăm spre viitor, spre găsirea soluţiilor la situaţiile pe care trebuie să le rezolvăm:
Ce aş putea să fac să depăşesc obstacolul ăsta?
Ce am invatat din toata povestea asta?
Ce pot face ca data viitoare lucrurile să meargă mai bine ?
Ok, acum am dat-o în bară. Cum aş putea să îndrept lucrurile?
Căutarea soluţiilor ne face să devenim rapid pozitivi, optimişti şi constructivi. Iar viaţa ne apare spontan mai frumoasă şi plină de speranţe.

Pentru că orice situaţie ne este trimisă în fond ca să ne ajute să creştem interior şi să devenim mai buni. Să învăţăm din ea. Si acum, aş vrea să te întreb ceva: Care a fost pentru tine, cea mai valoroasă lecţie pe care ai avut-o anul asta, în situaţia generală de criză cu care ne confruntăm ?
 
Programare