ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ecografie Ecografie Bucuresti

Boala arteriala periferica(arteriopatia membrelor inferioare) si importanta masurarii indicelui glezna-brat

Autor: dr. Izabela Corina Platon

Boala arteriala periferica sau arteriopatia membrelor inferioare este o manifestare a aterosclerozei sistemice, asa cum este si angina pectorala sau bolile cerebro-vasculare.
In general persoanele predispuse la aceasta afectiune sunt barbatii fumatori, persoanele care au un nivel crescut al colesterolului sangvin si hipertensiune arteriala, precum si cei care sufera de diabet zaharat.
Manifestarea principala a arteriopatiei periferice este claudicatia intermitenta, adica durerea care apare la nivelul membrelor inferioare provocata de mers rapid si care se amelioreaza in repaus.
Durerea poate sa apara in gambe, dar si la nivelul feselor sau lombar, daca obstructia arterei este situata mai proximal.
Datorita ingustarii arterelor prin depunerea de colesterol in peretii vasului si scaderii elasticitatii arterelor, la efort fizic se produce o perfuzie insuficienta a musculaturii gambelor avand ca rezultat aparitia durerii.
Cu cat durerea apare la o distanta mai mica de mers, cu atat arterele sunt mai ingustate si boala mai avansata. Durerea ce apare in repaus sau noaptea denota o boala arteriala periferica severa.
Boala arteriala periferica este la fel de periculoasa ca si angina pectorala sau boala aterosclerotica carotidiana pentru riscul cardiovascular. Aceata inseamna ca riscul unui pacient de a face un eveniment cardiovascular grav(infarct de miocard, accident vascular cerebral) este determinat si de starea arterelor periferice.
Ce putem face?
In primul rand sa scadem factorii de risc modificabili, adica sa renuntam la fumat, sa scadem in greutate daca suntem supraponderali, sa ne verificam periodic glicemia si tensiunea arterial.
Exercitiul fizic este una din cele mai bune metode de scadere a factorilor de risc, cu conditia sa fie practicat periodic, minim 30 de minute pe zi, in cea mai mare parte a zilelor saptamanii(minim de patru ori pe saptamana). Mersul pe jos in ritm rapid este o metoda ieftina si la indemana oricui.
In al doilea rand sa mergem la medic si sa ne verificam starea arterelor. Pentru aceasta medicul va va masura indicele glezna-brat, care este o metoda simpla, neinvaziva de detectare a arteriopatiei periferice.
Va asteptam la cabinet pentru masurarea indicelui glezna-brat.
Multa sanatate! Este mai bine sa previi decat sa tratezi!
Dr. Izabela Corina Platon
medic primar geriatrie si gerontologie,  specialist cardiologie, competenta ecografie generala, ecocardiografie

 
Programare