English version
EN version ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Cardiologie Cardiologie Bucuresti

Ecografia cardiaca si informatiile pe care le poate furniza

Autor: Doctor Platon Izabela Corina

Bolile cardio-vasculare si sechelele acestora ocupa un stabil loc intai in patologia din tara noastra si de peste tot in lume, cu exceptia tarilor slab dezvoltate unde sunt intrecute de infectii . Scaderea mortalitatii prin boli cardio-vasculare si a morbiditatii (procentul de boli cardio-vasculare din totalul bolilor), presupune atat informarea populatiei privind masurile preventive ,  cat si masuri de ordin administrativ care sa duca la un control mai bun al alimentatiei, la  combaterea sedentarismului, a consumului de tutun si alcool,la  scaderea poluarii mediului si la tratamentul afectiunilor psihice precum anxietatea si depresia.

 

Pe langa controlul tensiunii arteriale, a nivelului de colesterol, a glicemiei, a greutatii corporale si a pulsului,  parametri ce se pot masura folosind tensiometrul, analizele de sange, cantarul si pulsoximetrul, exista o investigatie simpla ce se poate efectua in ambulator, este neinvaziva si aduce informatii suplimentare privind statusul pacientilor.

 

Ecocardiografia sau ecografia cardiaca este indicata  la pacientii cu boli cardiace cunoscute( hipertensiune arteriala, angina pectorala, boli valvulare, insuficenta cardiaca, aritmii), la pacientii depistati prima data cu o boala cardio-vasculara si in urmarirea evolutiei bolilor cronice.

La pacientii cu dureri toracice , ecocardiografia poate depista o cauza cardiaca a durerii.

In bolile cardiace valvulare se urmareste evolutia si se indica momentul optim pentru interventie chirurgicala daca este cazul.

La pacientul cu dispnee ( respiratie dificila) la efort sau in repaus, ecocardiografia poate depista daca aceasta este de cauza cardiaca.

Ecocardiografia poate evalua efectul hipertensiunii arteriale asupra inimii prin masurarea grosimii peretilor cordului.

La pacientii cu proteze valvulare se urmareste functionalitatea acestora.

Nu in ultimul rand se pot depista  formatiuni intracardiace si revarsate la nivelul pericardului.

la pacientii oncologici care au urmat un tratament chimioterapic, urmarirea prin ecografie cardiaca este importanta pentru depistarea afectarii precoce a cordului de catre terapia oncologica si luarea masurilor ce se impun.

 

In acest sens, ecografia cardiaca trebuie sa insoteasca un examen clinic , pentru completarea tabloului clinic si initierea tratamentului specific.

 

Programari la 0213412049 sau 0721527004, in intervalul orar afisat.