Durerea postoperatorie (după operație)

©

Autor:

Durerea postoperatorie (după operație)

Durerea postoperatorie este o experiență comună cu care se confruntă mulți pacienți după ce au fost supuși unor proceduri chirurgicale, care poate îngreuna efectuarea unor activități de bază, cum ar fi mersul pe jos, somnul și mâncatul. Durerea postoperatorie reprezintă o senzație inconfortabilă care este adesea descrisă ca o arsură ascuțită, care poate persista ore, zile sau chiar săptămâni după operație. (1, 3)

Ce cauzează durerea după operație?

Durerea postoperatorie este cauzată în general de lezarea neintenționată a nervilor periferici în timpul operației sau de disfuncții ale sistemului nervos. Considerată un tip de durere neuropatică, durerea după operație poate fi descrisă ca fiind înțepătoare, arzătoare sau de altă natură, constantă sau intermitentă. Pe lângă leziunile nervilor, cauzele durerii postoperatorii includ:

 • inflamația (după o intervenție chirurgicală, organismul declanșează un proces inflamator pentru a vindeca țesuturile afectate, în urma căruia pot să apară dureri de intensitate redusă sau medie);
 • traume (intervențiile chirurgicale pot implica tăierea, îndepărtarea sau manipularea țesuturilor și a organelor, ceea ce poate provoca durere postoperatorie).


Fiecare persoană poate avea o sensibilitate diferită la durere și poate reacționa diferit la aceasta. De asemenea, factori psihologici, cum ar fi anxietatea și depresia, pot influența modul în care pacientul percepe durerea postoperatorie. În plus, pacienții care au suferit de durere cronică înainte de intervenția chirurgicală sunt mai susceptibili să sufere de durere postoperatorie. (1, 2, 3)

Unde apare durerea?

Durerea postoperatorie poate fi localizată sau poate fi resimțită în mai multe zone ale corpului, în funcție de tipul și amplasarea intervenției chirurgicale. De exemplu, după o intervenție chirurgicală abdominală, durerea poate fi resimțită în zona abdomenului, dar poate fi, de asemenea, resimțită în partea inferioară a spatelui sau în zona șoldurilor. În cazul intervențiilor chirurgicale la nivelul extremităților, durerea poate fi resimțită în zona afectată, dar și într-o altă parte a corpului, cum ar fi zona lombară sau a umerilor. (2, 4)

Cât de severe sunt durerile post-operatorii?

Severitatea durerii postoperatorii poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul de intervenție chirurgicală, vârsta pacientului, starea generală de sănătate și toleranța la durere. În timp ce unii pacienți pot prezenta dureri ușoare care pot fi gestionate cu ajutorul medicamentelor analgezice eliberate fără prescripție medicală, alții pot necesita medicamente mai puternice pentru a-și gestiona durerea. (1, 2)

Cum este controlată durerea postoperatorie?

Controlul durerii postoperatorii este important pentru a reduce disconfortul și pentru a facilita recuperarea pacientului. Există mai multe opțiuni de tratament pentru durerea postoperatorie, care includ:

 • medicamente analgezice (includ opioide, cum ar fi morfina și fentanilul, precum și analgezice non-opioide, cum ar fi acetaminofenul și antiinflamatoarele nesteroidiene);
 • terapie fizică (include exerciții și terapie ocupațională care ajută la îmbunătățirea mobilității, precum și la reducerea durerii);
 • terapie complementară (include terapii alternative, cum ar fi acupunctura, masajul și terapia cu căldură sau gheață, care pot ajuta la ameliorarea durerii și la îmbunătățirea stării generale de bine a pacientului). (1, 2, 3)


Cât de frecventă este durerea postoperatorie?

Durerea postoperatorie este o problemă comună după o intervenție chirurgicală, fiind considerată una dintre cele mai frecvente tipuri de durere acută. Potrivit studiilor, până la 88% dintre pacienții care au suferit o intervenție chirurgicală experimentează durere postoperatorie. În cazul a peste o treime dintre pacienți, intensitatea auto-raportată a durerii este moderată până la severă.

Durata și intensitatea durerii postoperatorii pot varia în funcție de numeroși factori. De exemplu, intervențiile chirurgicale mai mari, cum ar fi cele care implică deschiderea pieptului sau a abdomenului, pot fi asociate cu o durere mai intensă și de durată mai lungă decât intervențiile chirurgicale mai mici sau cele efectuate prin laparoscopie. (3, 4)


Data actualizare: 03-05-2023 | creare: 03-05-2023 | Vizite: 3475
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Prevalența durerii cronice în urma intervențiilor chirurgicale estetice (studiu norvegian)
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum