Sfaturi pentru o recuperare rapidă după operație

©

Autor:

Sfaturi pentru o recuperare rapidă după operație

O operație implică mai mulți pași și este firesc să pui întrebări doctorului. Însă succesul procedurii și întoarcerea la muncă sau la activitățile preferate de zi cu zi depind foarte mult și de recuperare. Timpul de recuperare depinde de starea generală de sănătate, de severitatea intervenției precum și de cât de bine răspunde corpul la tratament. În continuare poți citi câteva recomandări despre perioada imediată după operație și câteva sfaturi pentru o recuperare rapidă.

Imediat după operație

Imediat după operație vei fi mutat în salon sau în zona de recuperare (dacă ai avut anestezie generală) iar medicul îți va spune cum au evoluat lucrurile. Dacă ai avut anestezie generală, te vei simți obosit și amețit iar uneori este nevoie de administrare de oxigen, prin mască sau un tub introdus pe nas. (1)

Este posibil ca după anestezia generală să ai greață sau vărsături; o asistentă îți poate oferi un medicament pentru a reduce aceste efecte. De asemenea, gura poate fi uscată și gâtul ușor dureros.

În perioada imediată ți se va lua tensiunea și temperatura. Tot acum poți vorbi cu medicul pentru a afla:

 • Dacă operația a fost un succes
 • Ce efecte va avea asupra stării de sănătate
 • Ce probleme pot apărea atunci când ajungi acasă
 • Când vei putea reveni la activitățile normale
 • Cum să faci față durerii.


Este indicat să te miști cât poți de repede după intervenție. O plimbare scurtă este suficient pentru început. Dacă petreci prea mult timp în pat există riscul de acumulare de sânge la nivelul picioarelor și de apariție a cheagurilor. (2, 3, 4)

Înainte de a pleca din spital doctorul sau asistenta îți va spune cum să ai grijă de rană, ce medicamente trebuie să iei și ce fel de pansamente să folosești. Externarea depinde de semnele însănătoșirii după intervenție, cât de mult ești susținut odată ajuns acasă etc. De asemenea ar trebui să te interesezi: (5)

 • Pe cine să suni dacă apar probleme sau complicații
 • Dacă poți să te dai jos din pat fără ajutor sau să mergi la toaletă singur
 • Dacă trebuie să eviți anumite activități (de exemplu, ridicarea unor greutăți, urcatul scărilor, aplecările)
 • Când poți reveni la locul de muncă
 • Dacă va apărea durere, umflături sau vânătăi după ce ajungi acasă
 • Când și unde trebuie să mergi pentru îndepărtarea suturilor
 • Dacă și când să revii pentru un consult post-operator.


Sfaturi pentru recuperare rapidă după operație

Mai jos sunt câteva sfaturi pe care le poți urma pentru a grăbi recuperarea după operație: (6, 7, 8)

• Urmează cu atenție instrucțiunile oferite la externare – fiecare pacient primește o serie de instrucțiuni de la chirurg. Aceste informații conțin detalii despre îngrijirea locului inciziei, reducerea durerii, administrarea de medicamente precum și în ce situații să soliciți ajutor de urgență. Odată ajuns acasă recitește aceste documente și urmează-le cu grijă. Sună doctorul în cazul în care ai neclarități mai ales dacă apar simptome sau reacții la medicamente. Tratarea din timp a complicațiilor ajută la grăbirea recuperării (9)

Odihnește-te – dacă perioada de recuperare este de durată poți fi tentat să te reapuci de muncă sau să faci cumpărături. Înainte de a-ți aglomera zilele ia aminte la recomandările medicului. Dacă acesta ți-a recomandat odihnă la pat sau să iei lucrurile mai ușor, ar trebui să accepți acest lucru. În funcție de operație, pot fi necesare 24-48 de ore postoperator sau chiar mai mult. Ia lucrurile ușor și ascultă-ți corpul (10)

• Mergi la consultațiile postoperatorii – mulți pacienți au primul consult postoperator la 1-2 zile după operație. Chiar dacă ești obosit sau îți este rău nu sări peste consult. Dacă nu poți conduce roagă un prieten sau o rudă apropiată să te însoțească. Vorbește sincer cu medicul despre simptome și durere. Tot acum este momentul potrivit pentru a pune întrebări care ți-au venit în minte de la intervenție. De cele mai multe ori, prima consultației postoperatorie nu va fi ultima. Unii pacienți vor veni la consult, din nou, după o săptămână sau două sau chiar după 4-6 săptămâni. Mergi la toate consultațiile până când doctorul îți spune că totul este în regulă (11, 12)

• Ia în calcul firmele care oferă servicii de îngrijire la domiciliu – astfel de firme ajută la recuperare în cazul accidentărilor sau a operațiilor. Astfel de persoane se pot ocupa de curățenie, pregătirea mesei și oferă companie. Drept urmare, recuperarea va fi mai ușoară deoarece nu va mai trebui să îți faci griji pentru treburile gospădărești (13)

• Fă tot ce îți stă în putință pentru a evita expunerea la infecții – orice rană, cât de mică, are un risc de a se infecta. Intervențiile minim invazive reduc acest risc însă dacă ai suferi o operație majoră trebuie să fii atent. Instrucțiunile din momentul externării ar trebui să spună cum să ai grijă pentru a preveni infecția. Urmează palii sau roagă o persoană apropiată să curețe rana. Cea mai simplă metodă de a evita infecția și de a preveni prelungirea recuperării este să te aprovizionezi cu tot ce ai nevoie înainte de a avea operația. Asigură-te că ai stocuri suficiente de bandaje, săpun simplu și mănuși chirurgicale (14, 15, 16)

Bea multă apă și optează pentru o dietă sănătoasă – odată ce te poți alimenta singur/ă crește cantitatea de apă consumată. De asemenea, vitamina C, vitamina B12 și proteinele ajută la grăbirea recuperării. Introdu în alimentație carne de pui, ouă, fasole și soia, toate bogate în proteine și nutrienți. De asemenea, citricele, pepenele și varza conțin vitamina C iar peștele, iaurtul slab și brânza reprezintă surse importante de vitamina B12 (17, 18, 19, 20)

• Introdu activitatea fizică ușoară în programul zilnic, dacă medicul permite acest lucru – chiar dacă apare un ușor disconfort, mișcarea este importantă. Sunt suficiente 10-20 de minute pe zi pentru început pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge, a constipației și a flatulenței. Dacă ai senzația de leșin sau te simți obosit, fă o pauză și așază-te pe bancă. În cazul în care există risc de cădere poți ruga o persoană apropiată să te însoțească (21)

Solicită ajutor – nimeni nu dorește să fie o povară pentru cei dragi însă în perioada de recuperare și pentru a limita apariția complicațiilor este bine să soliciți și să accepți ajutorul atunci când îți este oferit. Dacă partenerul sau copilul dorește să meargă cu tine la consultație sau să îți facă piața, acceptă aceste lucruri. Poate fi ciudat la început, mai ales dacă tu ești persoana care se ocupă, în general, de astfel de sarcini

Evită fumatul – persoanele care au avut operație au un risc mai mare de complicații dacă fumează. Atunci când fumezi monoxidul de carbon și nicotina sunt absorbite în sânge și duc la reducerea nivelului oxigenului și afectează fluxul sanguin. Cum oxigenul este esențial pentru vindecarea rănilor și în recuperare, fumatul poate crea probleme severe. De asemenea, pe măsură ce fumezi mai mult, va trece un timp mai mare pentru vindecarea rănii și există un risc ridicat de infecție. Renunțând la fumat cu cel puțin 24 de ore înainte de operație, vei stimula oxigenarea sângelui deoarece monoxidul de carbon și nicotina vor începe să fie eliminate. În funcție de intervenție, unii doctori pot recomanda renunțarea la fumat cu patru săptămâni înainte de procedură și cu cel puțin patru după operație. Unii chirurgi nici nu acceptă să realizeze operația dacă ești fumător (22, 23)

Greșeli pe care le poți face după operație

Pentru a susține recuperarea după operație este bine să eviți câteva greșeli: (24, 25)

• Faci prea multe într-un timp prea scurt – dacă este vorba despre o intervenție simplă sau de dificultate moderată activitatea fizică ușoară, mai ales mersul, ajută la recuperare. Multe persoane, însă, aleg să meargă prea mult sau să practice sporturi intense. Acest lucru poate crește riscul de accidentare și afectează procesul de vindecare al rănilor

Stai prea mult în pat – odată ce doctorul spune că te poți mișca este indicat să faci acest lucru. Mulți se tem sau sunt speriați însă mobilitatea este vitală după o intervenție. Chiar dacă ești obosit evită să te așezi în pat. De fapt, dacă te miști reduce oboseală fizică și stimulezi digestia (26)

Eviți sau uiți să iei medicamentele conform recomandărilor medicului – unele persoane renunță la medicamente, mai ales cele contra durerii, deoarece au auzit că dau dependență sau duc la efecte adverse precum constipație, greață și amețeală. Însă dacă sari peste medicație nu grăbești vindecare. De fapt, durerea îți va afecta somnul, apetitul și activitățile zilnice. De asemenea, poate îngreuna capacitatea organismului de vindecare

Ai uitat intenționat sau nu să revii la consult – procesul de recuperare se continuă după operație. În funcție de procedură, este vital să revii la consultațiile postoperatorii pentru ca doctorul să poată monitoriza progresul tău. Nu presupune că totul este bine doar pentru că rana nu a sângerat.

Recuperarea după operație nu reprezintă, de cele mai multe ori, o problemă dacă depui efort și ești dispus să urmezi recomandările medicului. Din păcate, un număr mare de pacienți nu pun în aplicare instrucțiunile chirurgului de unde și rănile care se vindecă mai greu sau riscul crescut de complicații.


Data actualizare: 16-06-2021 | creare: 16-06-2021 | Vizite: 7962
Bibliografie
1. Postoperative Care, link: https://www.healthline.com/health/postoperative-care
2. Blood Clots After Surgery: Tips for Prevention, link: https://www.healthline.com/health/how-to-prevent-blood-clots-after-surgery
3. Physical inactivity and idiopathic pulmonary embolism in women: prospective study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3266839/
4. Duration and magnitude of the postoperative risk of venous thromboembolism in middle aged women: prospective cohort study, link: https://www.bmj.com/content/339/bmj.b4583
5. After surgery, link: https://www.nhs.uk/conditions/having-surgery/afterwards/
6. Experiences of the Postoperative Recovery Process: An Interview Study, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2582826/
7. Enhanced recovery after surgery: Current research insights and future direction, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5329702/
8. Developing patient education to enhance recovery after colorectal surgery through action research: a qualitative study, link: https://bmjopen.bmj.com/content/7/6/e013498
9. Assessment of pain during rest and during activities in the postoperative period of cardiac surgery, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4292697/
10. The Importance of rest after surgery, link: https://cavendishhomecare.com/news/the-importance-of-rest-after-surgery/
11. The Role of Patients and Providers in the Timing of Follow-up Visits, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1496567/
12. Barriers to Follow-Up and Strategies to Improve Adherence to Appointments for Care of Chronic Eye Diseases, link: https://iovs.arvojournals.org/article.aspx?articleid=2396444
13. Self-reported at-home postoperative recovery, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11130605/
14. Surgical site infections: A one year prospective study in a tertiary care center, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3523786/
15. Prospective multicenter study on the incidence of surgical site infection after emergency abdominal surgery in China, link: https://www.nature.com/articles/s41598-021-87392-8
16. A Study on the Incidence of Postoperative Infections and Surgical Sepsis in a University Hospital, link: https://www.cambridge.org/core/journals/infection-control-and-hospital-epidemiology/article/abs/study-on-the-incidence-of-postoperative-infections-and-surgical-sepsis-in-a-university-hospital/DE30DD240566E382CF197677809576FF
17. Benefits of post-operative oral protein supplementation in gastrointestinal surgery patients: A systematic review of clinical trials, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4942753/
18. Protein intakes are associated with reduced length of stay: a comparison between Enhanced Recovery After Surgery (ERAS) and conventional care after elective colorectal surgery, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28468890/
19. Effect of Intravenous Injection of Vitamin C on Postoperative Pulmonary Complications in Patients Undergoing Cardiac Surgery: A Double-Blind, Randomized Trial, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7431173/
20. Vitamin B12 deficiency in patients after enterocystoplasty, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26165193/
21. Blood Clots, link: https://www.womans.org/our-services/surgery/prepare-for-your-surgery/your-recovery-from-surgery/blood-clots
22. Smoking and surgery, link: https://www.health.qld.gov.au/__data/assets/pdf_file/0035/439784/smokingsurgery.pdf
23. Smoking greatly increases risk of complications after surgery, link: https://www.who.int/news/item/20-01-2020-smoking-greatly-increases-risk-of-complications-after-surgery
24. Mistakes After Surgery That Slow Your Recovery, link: https://www.webmd.com/healthy-aging/features/rehab-mistakes
25. Mistakes after surgery that slow your recovery, link: https://wvgeneralsurgery.com/mistakes-after-surgery-that-slow-your-recovery/
26. Getting out of bed after surgery, link: https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000174.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.