Duşul bucal

©

Autor:

Duşul bucal
În cavitatea bucală se pot dezvolta bacterii introduse odată cu alimentele consumate. Astfel, de igiena orală poate depinde sănătatea întregului nostru organism. Pe lângă pasta de dinţi, apa de gură sau aţa dentară, duşul bucal este un alt instrument necesar unei curăţări profunde şi complete.

Deşi mulţi consideră că duşul bucal poate înlocui alte metode de curăţare, el este doar un dispozitiv complementar tocmai pentru că există suprafeţe ce nu pot fi curăţate decât cu ajutorul jetului de apă.

Ce este şi cum funcţionează duşul bucal?

Se pare că primul duş bucal a fost comercializat în Statele Unite ale Americii, principiul de folosire fiind unul simplu: instrumentul are ataşată o pompă de mici dimensiuni ce trimite un jet de lichid de mare presiune în spaţiile interdentare şi subgingivale. Astfel, se îndepărtează resturile alimentare, bacteriile şi se stimulează circulaţia sangvină de la nivelul gingiilor.

În timp, aceste aparate au fost modernizate în funcţie de cerinţele consumatorului. Astfel, există azi duşuri bucale fixe sau portabile, flexibile, cu apă sau soluţii antiseptice, de albire etc., însă principiul de bază a rămas acelaşi. (1)

Duşul bucal nu înlocuieşte periajul dentar, apa de gură sau aţa dentară, ci se foloseşte ca metodă complementară de igienizare a cavităţii bucale. Indicat ar fi să începi cu duşul bucal, urmat apoi de periajul dentar, finalizat cu utilizarea apei de gură. Periodic, dar nu foarte des, poţi folosi şi aţa dentară.

Umple rezervorul cu apă sau substanţa de curăţare folosită şi încălzeşte-o, dar nu foarte mult. Poziţionează-te deasupra chiuvetei. Setează presiunea şi trece uşor ansa duşului bucal în zona dintre dinţi şi gingii, pornind de la ultimele măsele, din interior spre exterior şi invers, astfel încât jetul de apă să cureţe întreaga cavitate bucală şi să ajungă în zone greu accesibile. Dacă ai anumite măsele cu probleme, lucrări dentare, implanturi, insistă mai mult pe acele zone.

În primele zile de folosire poate apărea o uşoară sângerare la nivelul gingiilor, însă aceasta nu reprezintă motiv de îngrijorare şi ar trebui să înceteze curând. La final, igienizează cu apă de gură. (2)

Când este recomandat duşul bucal?

Îţi doreşti o igienizare bucală completă
Indiferent dacă ai sau nu probleme dentare, o igienizare dentară completă este întotdeauna binevenită. Astfel, scazi riscul unor infecţii viitoare şi îţi menţii sănătatea dinţilor şi a întregului organism.

Porţi aparat ortodontic sau ai lucrări dentare complexe, cum ar fi punţi dentare sau implanturi
În toate aceste situaţii, resturile alimentare sunt împinse sub gingie, ceea ce îngreunează şi mai mult curăţarea. Jetul de apă pătrunde acolo unde periuţa de dinţi, aţa dentară sau apa de gură nu sunt eficiente.

Periajul dentar, apa de gură sau aţa dentară nu sunt suficiente
Este posibil ca, din cauza unei proaste alinieri a danturii, periajul dentar sau alte metode de curăţare să nu fie eficiente. În aceste situaţii, duşul bucal este cel care îţi asigură o bună igienizare bucală, fără niciun fel de risc.

Cum alegi duşul bucal potrivit?

Chiar dacă duşul bucal are acelaşi principiu de folosire, multitudinea modelelor comercializate îţi oferă libertatea de a alege un aparat care să se potrivească cerinţelor tale.
  • Duş bucal fix, cu mai multe capete: recomandat atunci când membrii aceleiaşi familii doresc să folosească un singur dispozitiv.
  • Duş bucal cu un model atractiv pentru copii: tocmai pentru a-i responsabiliza cu privire la importanţa igienii dentare.
  • Duş bucal portabil: în cazul în care călătoreşti mult.
  • Duş bucal cu o presiune mare şi diverse alte opţiuni eficiente în cazul unor afecţiuni dentare – dacă foloseşti duşul bucal în scop terapeutic.
  • Duş bucal cu agenţi de albire – în acest caz, ar fi bine să afli toate riscurile unui asemenea lichid pentru că el poate afecta, în timp, smalţul dentar. (3)
Indiferent pentru ce variantă optezi, asigură-te că îţi achizitonezi un duş bucal dintr-un magazin specializat, care să îţi furnizeze toate informaţiile necesare.

Avantajele folosirii duşului bucal

Optezi pentru o igienizare bucală completă
Alături de periajul dentar şi apa de gură, duşul bucal îndepărtează toate resturile alimentare, bacteriile, stimulând circulaţia sangvină de la nivelul gingiei.

Scazi riscurile unor infecţii, în cazul în care ai lucrări dentare sau porţi aparat dentar
Orice lucrare dentară creşte riscul unor asemenea infecţii, mai ales dacă igienizarea bucală lasă de dorit. Folosirea regulată a duşului bucal scade aceste riscuri.  

Duşul bucal acţionează mai blând şi nu afectează gingiile
Jetul de apă nu traumatizează gingiile, acţionând blând şi scăzând riscul sângerării de la nivelul gingiilor, mai ales în cazul persoanelor cu o sensibilitate în acea zonă.

Ţine sub control inflamaţia gingivală
Duşul bucal poate acţiona şi ca metodă de prevenţie, scăzând inflamaţia gingivală. (4)

Dezavantajele folosirii duşului bucal

Este mai costisitor decât alte tratamente de curăţare
Costurile necesare unui astfel de dispozitiv sunt mai mari, însă poţi opta în primă fază pentru un duş bucal fără prea multe opţiuni, având în vedere că principiul de bază este acelaşi.

Nu poate curăţa în profunzime anumite părţi ale dinţilor
Chiar dacă are capacitatea de a îndepărta bacteriile şi resturile de mâncare, nu poate curăţa placa dentară, de exemplu. (5)

Nu înlocuieşte alte metode de igienizare orală
Duşul bucal este folosit în asociere cu periajul dentar, cel mai des, cu apa de gură, dar şi cu aţa dentară.

Este o metodă nouă, faţă de care ai putea fi reticent la început
Chiar dacă, în esenţă, procedeul de folosire a duşului bucal nu este unul dificil, consumatorii se pot arăta reticenţi faţă de un dispozitiv modern. Încălzirea lichidului folosit, presiunea ce poate varia şi care trebuie reglată pentru a nu afecta dantura, toate acestea pot părea etape greoaie.

Duşul bucal vs. aţa dentară

Mulţi aleg aţa dentară în detrimentul duşului bucal, însă iată care sunt concluziile specialiştilor care au studiat diferenţele dintre aceste două metode de igienizare dentară:

Aţa dentară este mai ieftină, curăţă spaţii înguste, dar prezintă şi contraindicaţii
În afară de factorul preţ, cel mai notabil avantaj al folosirii aţei dentare este acela că poate curăţa şi placa dentară, faţetele laterale şi interioare ale dinţilor, scăzând riscul apariţiei tartrului dentar, un factor de risc pentru gingivită.

În acelaşi timp, însă, această metodă de curăţare nu este una foarte blândă, existând riscul de iritaţie şi sângerare la nivelul gingiei. În plus, persoanele care poartă aparate dentare nu o pot folosi.
Un alt dezavantaj al folosirii aţei dentare, în detrimentul duşului bucal, este acela că aţa dentară nu trebuie folosită prea des. De asemenea, nu refolosi aţa dentară pentru că vei creşte, astfel, riscul de infecţii.

Duşul bucal este blând, eficient, practic, dar nu îndepărtează placa ce poate duce la apariţia tartrului dentar
Duşul bucal poate fi folosit de toată lumea, fără restricţii, atât timp cât temperatura şi presiunea sunt adaptabile în funcţie de nevoi. Cu toate astea, dezavantajul constă în faptul ca jetul de apă nu curăţă în profunzime faţetele interioare ale dinţilor, crescând riscul apariţiei tartrului. Tocmai de aceea, duşul bucal nu poate înlocui aţa dentară. (5)

Duşul bucal vs. periajul dentar

După cum am menţionat mai sus, duşul bucal nu înlocuieşte periajul dentar, dar cu siguranţă îmbunătăţeşte curăţarea locală. Folosite împreună, ele duc la rezultate spectaculoase contra bacteriilor şi a altor afecţiuni dentare mai grave.

Duşul bucal şi periajul dentar reduc cu 93% sângerarea gingiilor şi inflamaţia asociată gingivitei comparativ cu periajul dentar şi aţa dentară
Aceasta a fost concluzia unui studiu publicat în 2005, în Journal of Clinical Dentistry, în cadrul căruia subiecţii au fost grupaţi în trei categorii. Apoi, le-au fost administrate diverse proceduri de curăţare. Categoria I: periaj dentar manual şi aţă dentară, categoria II: periaj dentar manual şi duş bucal, categoria III: duş bucal asociat cu o periuţă dentară profesională.

Duşul bucal asociat cu periuţa dentară profesională au fost cu 65% mai eficiente în reducerea sângerării bucale şi cu 95% în reducerea plăcii dentare decât periajul dentar manual şi aţa dentară
Acelaşi studiu a ajuns şi la acest rezultat, în privinţa folosirii periuţei dentare profesionale asociate cu duşul bucal vs. periajul dentar manual şi aţa dentară. (6)

Duşul bucal vs. apa de gură

Este de la sine înţeles că apa de gură nu poate decât să igienizeze la final cavitatea bucală, după ce duşul bucal şi periajul dentar au acţionat. Tocmai de aceea, cele două nu se exclud, ba chiar, folosite împreună, cresc eficienţa în ceea ce priveşte buna igienizare dentară. (7)

Data actualizare: 09-07-2018 | creare: 29-10-2014 | Vizite: 7960
Bibliografie
(1) Dușuri bucale, link: http://sale.dentist.net/t/categories/oral-irrigators
(2) Dusul bucal, link: http://oralirrigation.com/oral_irrigation_report.php
(3) Descoperă dusul bucal: ghid de comparatie, link: http://www.waterflosserhq.com/
(4) Dusul bucal Waterpik, link: http://www.adha.org/resources-docs/7123_Waterpik_Irrigation.pdf
(5) Intreaba stomatologul: ata dentara vs. Dus bucal, link: http://parkridgedds.com/ask-the-dentist-floss-vs-waterpik/
(6) Dusul bucal, link: http://www.dentist.net/waterpik-article.asp
(7) Ai grija de dantura ta, link: http://www.dentalhealth.org/tell-me-about/topic/caring-for-teeth/caring-for-my-teeth
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.