Duşul bucal

DuÅŸul bucal

©

Autor:

DuÅŸul bucal
În cavitatea bucală se pot dezvolta bacterii introduse odată cu alimentele consumate. Astfel, de igiena orală poate depinde sănătatea întregului nostru organism. Pe lângă pasta de dinÅ£i, apa de gură sau aÅ£a dentară, duÅŸul bucal este un alt instrument necesar unei curăţări profunde ÅŸi complete.

DeÅŸi mulÅ£i consideră că duÅŸul bucal poate înlocui alte metode de curăţare, el este doar un dispozitiv complementar tocmai pentru că există suprafeÅ£e ce nu pot fi curăţate decât cu ajutorul jetului de apă.

Ce este şi cum funcţionează duşul bucal?

Se pare că primul duÅŸ bucal a fost comercializat în Statele Unite ale Americii, principiul de folosire fiind unul simplu: instrumentul are ataÅŸată o pompă de mici dimensiuni ce trimite un jet de lichid de mare presiune în spaÅ£iile interdentare ÅŸi subgingivale. Astfel, se îndepărtează resturile alimentare, bacteriile ÅŸi se stimulează circulaÅ£ia sangvină de la nivelul gingiilor.

În timp, aceste aparate au fost modernizate în funcÅ£ie de cerinÅ£ele consumatorului. Astfel, există azi duÅŸuri bucale fixe sau portabile, flexibile, cu apă sau soluÅ£ii antiseptice, de albire etc., însă principiul de bază a rămas acelaÅŸi. (1)

DuÅŸul bucal nu înlocuieÅŸte periajul dentar, apa de gură sau aÅ£a dentară, ci se foloseÅŸte ca metodă complementară de igienizare a cavităţii bucale. Indicat ar fi să începi cu duÅŸul bucal, urmat apoi de periajul dentar, finalizat cu utilizarea apei de gură. Periodic, dar nu foarte des, poÅ£i folosi ÅŸi aÅ£a dentară.

Umple rezervorul cu apă sau substanÅ£a de curăţare folosită ÅŸi încălzeÅŸte-o, dar nu foarte mult. PoziÅ£ionează-te deasupra chiuvetei. Setează presiunea ÅŸi trece uÅŸor ansa duÅŸului bucal în zona dintre dinÅ£i ÅŸi gingii, pornind de la ultimele măsele, din interior spre exterior ÅŸi invers, astfel încât jetul de apă să cureÅ£e întreaga cavitate bucală ÅŸi să ajungă în zone greu accesibile. Dacă ai anumite măsele cu probleme, lucrări dentare, implanturi, insistă mai mult pe acele zone.

În primele zile de folosire poate apărea o uÅŸoară sângerare la nivelul gingiilor, însă aceasta nu reprezintă motiv de îngrijorare ÅŸi ar trebui să înceteze curând. La final, igienizează cu apă de gură. (2)

Când este recomandat duÅŸul bucal?

ÎÅ£i doreÅŸti o igienizare bucală completă
Indiferent dacă ai sau nu probleme dentare, o igienizare dentară completă este întotdeauna binevenită. Astfel, scazi riscul unor infecÅ£ii viitoare ÅŸi îÅ£i menÅ£ii sănătatea dinÅ£ilor ÅŸi a întregului organism.

Porţi aparat ortodontic sau ai lucrări dentare complexe, cum ar fi punţi dentare sau implanturi
În toate aceste situaÅ£ii, resturile alimentare sunt împinse sub gingie, ceea ce îngreunează ÅŸi mai mult curăţarea. Jetul de apă pătrunde acolo unde periuÅ£a de dinÅ£i, aÅ£a dentară sau apa de gură nu sunt eficiente.

Periajul dentar, apa de gură sau aţa dentară nu sunt suficiente
Este posibil ca, din cauza unei proaste alinieri a danturii, periajul dentar sau alte metode de curăţare să nu fie eficiente. În aceste situaÅ£ii, duÅŸul bucal este cel care îÅ£i asigură o bună igienizare bucală, fără niciun fel de risc.

Cum alegi duÅŸul bucal potrivit?

Chiar dacă duÅŸul bucal are acelaÅŸi principiu de folosire, multitudinea modelelor comercializate îÅ£i oferă libertatea de a alege un aparat care să se potrivească cerinÅ£elor tale.
  • DuÅŸ bucal fix, cu mai multe capete: recomandat atunci când membrii aceleiaÅŸi familii doresc să folosească un singur dispozitiv.
  • DuÅŸ bucal cu un model atractiv pentru copii: tocmai pentru a-i responsabiliza cu privire la importanÅ£a igienii dentare.
  • DuÅŸ bucal portabil: în cazul în care călătoreÅŸti mult.
  • DuÅŸ bucal cu o presiune mare ÅŸi diverse alte opÅ£iuni eficiente în cazul unor afecÅ£iuni dentare – dacă foloseÅŸti duÅŸul bucal în scop terapeutic.
  • DuÅŸ bucal cu agenÅ£i de albire – în acest caz, ar fi bine să afli toate riscurile unui asemenea lichid pentru că el poate afecta, în timp, smalÅ£ul dentar. (3)
Indiferent pentru ce variantă optezi, asigură-te că îÅ£i achizitonezi un duÅŸ bucal dintr-un magazin specializat, care să îÅ£i furnizeze toate informaÅ£iile necesare.

Avantajele folosirii duÅŸului bucal

Optezi pentru o igienizare bucală completă
Alături de periajul dentar ÅŸi apa de gură, duÅŸul bucal îndepărtează toate resturile alimentare, bacteriile, stimulând circulaÅ£ia sangvină de la nivelul gingiei.

Scazi riscurile unor infecÅ£ii, în cazul în care ai lucrări dentare sau porÅ£i aparat dentar
Orice lucrare dentară creÅŸte riscul unor asemenea infecÅ£ii, mai ales dacă igienizarea bucală lasă de dorit. Folosirea regulată a duÅŸului bucal scade aceste riscuri.  

DuÅŸul bucal acÅ£ionează mai blând ÅŸi nu afectează gingiile
Jetul de apă nu traumatizează gingiile, acÅ£ionând blând ÅŸi scăzând riscul sângerării de la nivelul gingiilor, mai ales în cazul persoanelor cu o sensibilitate în acea zonă.

Ţine sub control inflamaţia gingivală
DuÅŸul bucal poate acÅ£iona ÅŸi ca metodă de prevenÅ£ie, scăzând inflamaÅ£ia gingivală. (4)

Dezavantajele folosirii duÅŸului bucal

Este mai costisitor decât alte tratamente de curăţare
Costurile necesare unui astfel de dispozitiv sunt mai mari, însă poÅ£i opta în primă fază pentru un duÅŸ bucal fără prea multe opÅ£iuni, având în vedere că principiul de bază este acelaÅŸi.

Nu poate curăţa în profunzime anumite părÅ£i ale dinÅ£ilor
Chiar dacă are capacitatea de a îndepărta bacteriile ÅŸi resturile de mâncare, nu poate curăţa placa dentară, de exemplu. (5)

Nu înlocuieÅŸte alte metode de igienizare orală
DuÅŸul bucal este folosit în asociere cu periajul dentar, cel mai des, cu apa de gură, dar ÅŸi cu aÅ£a dentară.

Este o metodă nouă, faţă de care ai putea fi reticent la început
Chiar dacă, în esenţă, procedeul de folosire a duÅŸului bucal nu este unul dificil, consumatorii se pot arăta reticenÅ£i faţă de un dispozitiv modern. Încălzirea lichidului folosit, presiunea ce poate varia ÅŸi care trebuie reglată pentru a nu afecta dantura, toate acestea pot părea etape greoaie.

Duşul bucal vs. aţa dentară

MulÅ£i aleg aÅ£a dentară în detrimentul duÅŸului bucal, însă iată care sunt concluziile specialiÅŸtilor care au studiat diferenÅ£ele dintre aceste două metode de igienizare dentară:

AÅ£a dentară este mai ieftină, curăţă spaÅ£ii înguste, dar prezintă ÅŸi contraindicaÅ£ii
În afară de factorul preÅ£, cel mai notabil avantaj al folosirii aÅ£ei dentare este acela că poate curăţa ÅŸi placa dentară, faÅ£etele laterale ÅŸi interioare ale dinÅ£ilor, scăzând riscul apariÅ£iei tartrului dentar, un factor de risc pentru gingivită.

În acelaÅŸi timp, însă, această metodă de curăţare nu este una foarte blândă, existând riscul de iritaÅ£ie ÅŸi sângerare la nivelul gingiei. În plus, persoanele care poartă aparate dentare nu o pot folosi.
Un alt dezavantaj al folosirii aÅ£ei dentare, în detrimentul duÅŸului bucal, este acela că aÅ£a dentară nu trebuie folosită prea des. De asemenea, nu refolosi aÅ£a dentară pentru că vei creÅŸte, astfel, riscul de infecÅ£ii.

DuÅŸul bucal este blând, eficient, practic, dar nu îndepărtează placa ce poate duce la apariÅ£ia tartrului dentar
DuÅŸul bucal poate fi folosit de toată lumea, fără restricÅ£ii, atât timp cât temperatura ÅŸi presiunea sunt adaptabile în funcÅ£ie de nevoi. Cu toate astea, dezavantajul constă în faptul ca jetul de apă nu curăţă în profunzime faÅ£etele interioare ale dinÅ£ilor, crescând riscul apariÅ£iei tartrului. Tocmai de aceea, duÅŸul bucal nu poate înlocui aÅ£a dentară. (5)

DuÅŸul bucal vs. periajul dentar

După cum am menÅ£ionat mai sus, duÅŸul bucal nu înlocuieÅŸte periajul dentar, dar cu siguranţă îmbunătăţeÅŸte curăţarea locală. Folosite împreună, ele duc la rezultate spectaculoase contra bacteriilor ÅŸi a altor afecÅ£iuni dentare mai grave.

DuÅŸul bucal ÅŸi periajul dentar reduc cu 93% sângerarea gingiilor ÅŸi inflamaÅ£ia asociată gingivitei comparativ cu periajul dentar ÅŸi aÅ£a dentară
Aceasta a fost concluzia unui studiu publicat în 2005, în Journal of Clinical Dentistry, în cadrul căruia subiecÅ£ii au fost grupaÅ£i în trei categorii. Apoi, le-au fost administrate diverse proceduri de curăţare. Categoria I: periaj dentar manual ÅŸi aţă dentară, categoria II: periaj dentar manual ÅŸi duÅŸ bucal, categoria III: duÅŸ bucal asociat cu o periuţă dentară profesională.

DuÅŸul bucal asociat cu periuÅ£a dentară profesională au fost cu 65% mai eficiente în reducerea sângerării bucale ÅŸi cu 95% în reducerea plăcii dentare decât periajul dentar manual ÅŸi aÅ£a dentară
AcelaÅŸi studiu a ajuns ÅŸi la acest rezultat, în privinÅ£a folosirii periuÅ£ei dentare profesionale asociate cu duÅŸul bucal vs. periajul dentar manual ÅŸi aÅ£a dentară. (6)

Duşul bucal vs. apa de gură

Este de la sine înÅ£eles că apa de gură nu poate decât să igienizeze la final cavitatea bucală, după ce duÅŸul bucal ÅŸi periajul dentar au acÅ£ionat. Tocmai de aceea, cele două nu se exclud, ba chiar, folosite împreună, cresc eficienÅ£a în ceea ce priveÅŸte buna igienizare dentară. (7)

Data actualizare: 09-07-2018 | creare: 29-10-2014 | Vizite: 9888
Bibliografie
(1) Dușuri bucale, link: https://sale.dentist.net/t/categories/oral-irrigators
(2) Dusul bucal, link: https://oralirrigation.com/oral_irrigation_report.php
(3) Descoperă dusul bucal: ghid de comparatie, link: https://www.waterflosserhq.com/
(4) Dusul bucal Waterpik, link: https://www.adha.org/resources-docs/7123_Waterpik_Irrigation.pdf
(5) Intreaba stomatologul: ata dentara vs. Dus bucal, link: https://parkridgedds.com/ask-the-dentist-floss-vs-waterpik/
(6) Dusul bucal, link: https://www.dentist.net/waterpik-article.asp
(7) Ai grija de dantura ta, link: https://www.dentalhealth.org/tell-me-about/topic/caring-for-teeth/caring-for-my-teeth
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • AÈ›a dentară sau duÈ™ bucal - ce să alegem
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum