Tipuri de paste de dinți

©

Autor:

Tipuri de paste de dinți
Pasta de dinți are rolul de a lustrui dinții, de a îndepărta bacteriile ce determină formarea plăcii de tartru și respirația urât mirositoare (halena).

Pe măsură ce bacteriile rezultate din particulele de mâncare întâlnesc placa dentară, acestea produc acizi ce atacă dinții și duc la apariția cariilor sau a bolilor parodontale. Ingredientele din pasta de dinți ajută la îndepărtarea acestor bacerii și luptă împotriva multor probleme dentare.

Istorie

Deși pasta de dinți a fost folosită începând cu secolul 500 ÎH, în Egipt, China și India, abia în secolul XIX a intrat în uzul general al populației planetei. Pasta de dinți din antichitate avea în componeneță pudre abrazive obținute din praf de oase, praf de coajă de ou, cochilii de melci sau de stridii, ce ajutau la îndepărtarea resturilor alimentare dintre dinți.

Prima pasta de dinți modernă a apărut în anii 1800 și era preparată în casa, din ingrediente precum praf de calcar (cretă), săpun și sare, și era comercializată sub formă de pudră sau pastă, în recipiente asemănătoare borcanelor.
Un dentist american a inventat pasta de dinți în tub în anul 1892.
Abia în 1914, a apărut ideea introducerii soluțiilor fluoride în pasta de dinți, însă a fost adoptată la nivel mondial abia în 1950.

Tipuri de pastă de dinți

Există foarte multe tipuri de pastă de dinți în comerț, însă fiecare dintre acestea satisface anumite nevoi și cerințe:

Pasta de dinți pentru albire

Pasta de dinti cu efect de albire nu albește de fapt dinții, ci datorită substanțelor abrazive și chimice conținute îndepărtează petele de pe dinți.
De asemenea, ea contribuie la menținerea culorii naturale a dinților (nu se pot obține efecte dincolo de nuanța originală a dinților) sau a albului obținut în urma unor metode avansate de albire (în cabinetele stomatologice).
Agenții abrazivi conținuți de pasta de dinți pot însă determina iritarea gingiilor sau o sensibilitate dentară crescută (în special în cazul unui periaj agresiv).

Pasta de dinți ce controlează depunerile de tartru

Această pastă de dinți nu îndepărtează tartrul, ci doar previne acumularea acestuia în urma unui detartraj, efectuat de către medicul dentist.
Ingredientele sale nu permit acumularea de tartru la nivelul gingiei, în jurul dinților, împiedicând astfel formarea plăcii bacteriene. Un element cheie este xilitol, un zahăr natural care luptă împotriva apariției cariilor, împiedicând dezvoltarea bacteriilor; are și efect terapeutic, vindecând și prevenind gingivita.
Utilizarea frecventă și prelungită poate determina sensibilitate dentară pentru unele persoane.

Pasta de dinți pentru dinți sensibili

Pasta de dinți pentru dinți sensibili creează o barieră ce blochează accesul factori posibil iritanți la nervii dinților.
Sensibilitatea dentară se datorează în principal subțierii stratului de smalț și slăbirii dintelui, prin expunerea rădăcinilor cauzată de retracția gingivală.
Ingredientele protejează microtubulii dentinei ce sunt conectați cu nervii. Agenții alcalini din compoziție (bicarbonatul de sodiu, Co-Q10, aloe vera) reduc inflamațiile și calmează gingiile iritate. Pasta de dinți trebuie să conțină cât mai puțini agenți abrazivi. Efectul de ameliorare a sensibilității dentare în timpul periajului este observabil după 4-6 săptămâni.

Pasta de dinți cu fluor (de fapt preparate fluoride)

Rolul său este de a întări smalțul dinților și de a-i remineraliza în urma uzurii și efectelor acizilor din alimente.
Pasta de dinți cu fluor este considerată un ajutor de încredere în ceea ce privește prevenirea cariilor, în special pentru copii (cantități reduse) și seniori.
Preparatele fluoride sunt importante pentru sănătatea dentară, conform studiilor specialiștilor, deși este un subiect destul de controversat în cadrul igienei orale.

Pasta de dinți pentru sănătatea gingiilor

Placa bacteriană și tartrul conduc adesea la boli parodontale. Deși acest tip de pastă de dinți nu poate trata bolile deja instalate, acesta poate controla acumularea de placă bacteriană sau preveni formarea acesteia.

Pasta de dinți pentru fumători

Aceasta conține mai mulți agenți abrazivi, ce ajută la îndepărtarea petelor de pe dinți, cauzate de formarea depozitelor de nicotină.
Însă medicii dentiști nu recomandă, în general, utilizarea acestora, deoarece poate provoca daune la nivelul smalțului și a țesutului gingival.

Pasta de dinți pentru respirație proaspătă

Precum apa de gură, pasta de dinți pentru respirație proaspătă este concepută pentru a masca respirația urât mirositoare, dar nu tratează halena.

Pasta de dinți naturală

Pentru cei care se simt inconfortabil sa își perieze dinții cu substanțe chimice, pastele de dinți naturale sunt o alternativă perfectă. Acestea conțin doar ingrediente naturale, însă pot varia ca rezultate. Unele pot să nu conțină preparate fluoride. Ingredientul miraculos al unei paste de dinți naturale este un sediment moale format din fibrele naturale ale unui copac indian („peelu”), ce îndepărtează delicat petele de pe dinți, fără a vătăma smalțul.

Pasta de dinți pentru copii

Acest tip de pastă de dinți este special concepută să întrunească cerințele speciale pentru dezvoltarea dentară a unui copil.
Fiind în formare, dinții lor trebuie protejați mai riguros, fiind susceptibili la carii. Adesea, acestea conțin fluor.
Copiii trebuie supravegheați în timpul periajului, pentru a evita înghițirea pastei de dinți și folosirea excesivă a acesteia (ce pot determina apariția fluorozei).
Pasta de dinți pentru copii trebuie să aibă o concentrație redusă de fluor (sub 1000ppmF), să aibă un gust plăcut, un aspect plăcut și haios și să nu conțină zahăr.

Pasta de dinți cu bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu a reprezentat multă vreme o metoda tradițională de a curăța dinții, deși nu are și efect terapeutic, cum se menționează în cazul fluorului. Acesta creează un mediu alcalin, împiedicând acizii să atace suprafața dinților.
Unele persoane preferă acest tip de pastă de dinții datorită efectului răcoritor pe care îl produce după periaj. Utilizarea frecventă și îndelungată însă poate cauza iritarea gingiei, din cauza efectului abraziv al bicarbonatului de sodiu (mai slab decât al pastei de dinți).

Geluri

Deși unii ar crede că gelurile sunt mai puțin abrazive decât pasta de dinți, de fapt siliciu din geluri are un efect abraziv mult mai mare. Unele dintre ele conțin și apă de gura, ce atrage o altă categorie de consumatori, care preferă mai degrabă consistența sau gustul unui gel de dinți decât al unei paste. Nu s-a dovedit o diferență de eficientă între cele două produse, însă majoritatea nu conțin fluor.

Praf de curățat pentru dinți

Prafurile uscate de curățat dinții reprezintă o alta opțiune pentru a-ți curăța dinții, însă acestea sunt mult mai abrazive decât celelalte produse.

Soluții sau paste pentru curățarea protezelor dentare

La persoanele ce au proteză dentară fixă sau mobilă apar unele probleme în ceea ce privește pătarea dinților și absorbția mirosului. Consultați medicul dentist pentru a vă recomanda o soluție sau o pastă eficientă pentru proteze dentare, în funcție de lucrarea protetică și necesități.

Pasta de dinți antimicrobiană

Acest tip de pastă de dinții îndepărtează de pe gingii bacteriile ce conduc la apariția bolilor parodoantale, însă nu îndepărtează tartrul deja depus.

Cum funcționează pasta de dinți?

Majoritatea persoanelor cunosc principiul sănătos al periatului pe dinți, care întărește dinții și previne apariția anumitor afecțiuni, însă cei mai mulți nu cunosc mecanismul după care funcționează o pastă de dinți, și cum acționează fiecare ingredient din compoziția sa. Acest lucru ar putea fi util în alegerea unei paste de dinți mult mai eficientă pentru fiecare persoana în parte:

 • acțiunea abrazivă
Agentul abraziv din pasta de dinți îndepărtează fizic particulele solide din diferite zone ale cavității bucale prin acțiunea sa abrazivă. De asemenea, ajută la îndepărtarea petelor și lustruiește suprafața dinților;
 • acțiune antiseptică
Pasta de dinți conține agenți antimicrobieni care inhibă dezvoltarea bacteriilor în cavitatea bucală și este extrem de utilă în prevenirea gingivitei.
 • acțiunea fluorului
Preparatele de fluor din pasta de dinți au un rol important: întăresc dinții, îmbunătățesc culoarea și aspectul dinților, previn formarea cariilor.

Ingrediente:

 • agent abraziv - îndepărtează petele și lustruiește dinții;
 • agent antiseptic și agent antimicrobian - inhibă formarea plăcii bacteriene;
 • agent anti-tartru - îndepărtează calciul și magneziul din salivă, împiedicând formarea tartrului;
 • agenți de desensibilizare - acționeaza asupra microtubulilor dentinei, făcându-i incapabili de a sesiza diferențele de temperatură și de ale transmite nervului;
 • umectant (diluant) - cel care previne uscarea pastei de dinți și o menține în parametri normali de utilizare;
 • fluor - întărește dinții și previne apariția cariilor;
 • agent de îndulcire - adăugat pentru a da pastei o formulă propice pentru utilizarea orală;
 • agent pentru aromă;
 • agenți cu efect de albire;
 • agent de legătură - este cel care menține toate componentele din formulă unite.

Pentru ca o pastă de dinți să întrunească condițiile necesare pentru a asigura o igienă orală corespunzătoare trebuie să:
 • conțină fluor;
 • conțină agent antibacterian;
 • agenți adiționali specifici pentru problemele /nevoile fiecărei persoane (sensibilitate dentară, gingivită, etc.);
 • să fie pusă într-un recipient (tub) din plastic (aluminiul reacționează cu agenții din pasta de dinți și produc efecte adverse);
 • să aibă o acțiune abrazivă mică.

De reținut!

 • Nu înghițiți pasta de dinți deoarece poate cauza intoxicație cu fluor. (în special la copii)!
 • Nu utilizați pasta de dinți pentru răni deschise sau coșuri (deși pare să aibă un efect benefic, pasta de dinți arde țesutul înconjurător și poate provoca arsuri sau iritații).
 • Periajul trebuie să dureze între două și trei minute (un periaj agresiv va vătăma smalțul).
 • Consultați medicul dentist pentru a vă recomanda un tip de pastă de dinți corespunzătoare cerințelor/problemelor dvs.
 • Dacă remarcați o sensibilitate dentară crescută, evitați pastele de dinți cu efect de albire.
 • Dacă o pasță de dinți nu își dovedește eficiența, nu dați vina pe pasta de dinți. Asigurați-vă că aceasta corespunde nevoilor dvs. și apoi că utilizați o tehnică de periaj corectă.
 • Preferința personală este importantă: alegeți pasta de dinți și în funcție de preferințele dvs. privind gustul și senzația oferite de produs.

Data actualizare: 30-11-2019 | creare: 12-06-2009 | Vizite: 20299
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Cum alegem pasta de dinți?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum
   
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.