Ectazie a ductului mamar (ectazia ductelor mamare)

©

Autor:

Ectazie a ductului mamar (ectazia ductelor mamare)

Ectazia ductelor mamare este o afecțiune a sânilor caracterizată prin blocarea unuia dintre canalele galactofore a glandei mamare, cu apariția secundară a anumitor manifestări clinice specifice, precum sensibilitate la nivelul sânului afectat, scurgeri mamelonare de aspect patologic și alte simptome datorate inflamației locale.

Canalele galactofore intră în alcătuirea glandelor mamare, alături de lobulii mamari și au rolul de a transporta laptele. În urma obstruării, canalul galactofor, umplându-se cu lichid, se dilată, iar pereții săi se îngroașă.

Conform datelor din literatura de specialitate, ectazia ductelor mamare este frecvent înregistrată în rândul femeilor aflate la menopauză sau care se află în perioada premenopauzală (femei cu vârste cuprinse între 45 și 55 de ani). Au fost descrise însă și cazuri în care ectazia ductelor mamare a fost înregistrată la bărbați.

Ectazia ductelor mamare nu este o afecțiune severă și nu este asociată riscului de apariție a cancerului mamar. De regulă, ectazia ductelor mamare se ameliorează și se remite spontan, nefiind necesar tratamentul medicamentos. În caz de apariție a complicațiilor, precum inflamarea sau infectarea canalului galactofor obstruat, se poate recuge la antibioterapie sau la tratament chirurgical. [1], [2], [3], [4]

 

Cauzele ectaziei ductelor mamare

În ciuda numeroaselor cercetări legate de această afecțiune, medicii nu au reușit să ajungă la un rezultat concludent în ce privește factorul etiologic. Astfel, etiologia ectaziei ductelor mamare rămâne neelucidată.

Pot fi desciși însă anumiți factori de risc, care prin prezență pot favoriza apariția ectaziei ductelor mamare. Acești factori de risc sunt:


    • Ombilicarea mamelonului. Apariția acestei modificări la nivelul uneia dintre glandele mamare duce la schimbarea structurii și a traiectului canalelor galactofore, facilitând acumularea secreției lactate la acest nivel și obstrucarea canalului respectiv.

  • Înaintarea în vârstă. Procesul de îmbătrânire al organismului este grevat de apariția numeroaselor modificări la nivelul structurii și a funcționalității țesuturilor din organism, cuprinzând insclusiv modificările tisulare de la nivelul glandelor mamare. Astfel, prin îmbătrânirea și modificarea structurii țesutului mamar, este favorizată obstruarea canalelor galactofore.

  • Fumatul. Conform datelor din literatura de specialitate, fumatul reprezintă un important factor de risc al apariției ectaziei ductelor galactofore, datorită efectelor toxice pe care substanțele chimice aflate în componența sa le are asupra țesutului mamar. Conform unui studiu clinic realizat în anul 2005 în rândul unui grup de femei, riscul de apariție al ectaziei ductelor galactofore este de trei ori mai ridicat în rândul femeilor fumătoare.

  • Obezitatea. Dat fiind faptul că glanda mamară este compusă în mare parte din țesut adipos, kilogramele în plus pot favoriza blocarea canalelor galactofore prin modificarea structurii glandelor mamare. [1], [2], [3], [4]

 

Manifestări clinice specifice ectaziei ductelor mamare

Ectazia ductelor mamare poate rămâne, în numeroase cazuri, asimptomatică. În formele severe de boală pot apărea anumite manifestări clinice specifice, precum:

  • sensibilitate sau durere la nivelul sânului afectat, localizată în zona de proiecție al ductului obstruat
  • decelarea prin palpare a unei formațiuni nodulare în vecinătatea mamelonului
  • scurgeri mamelonare de culoare gălbui-maronie sau maronie-verzuie
  • ombilicarea mamelonului (înfundarea mamelonului în profunzimea țesutului mamar)
  • semne clinice datorate inflamării ductului mamar obstruat, precum înroșirea și umflarea mamelonului, creșterea temperaturii locale, febră, alterarea stării generale. [1], [2], [3], [4]

 

Diagnosticarea ectaziei ductelor mamare

Apariția tabloului clinic descris anterior poate fi sugestivă pentru ridicarea suspiciunii de ectazie a ductelor mamare însă, pentru diagosticarea acestei afecțiuni, este necesară completarea datelor clinice cu anumite date obținute în urma unor investigații paraclinice, precum mamografia, ecografia mamară, galactografia, examinarea secrețiilor mamare (examen citologic), biopsia și examenul histopatologic.

  • Mamografia și ecografia mamară permit vizualizarea structurii interne a glandelor mamare, cu decelarea rapidă a obstrucției localizate la nivelul vreunui canal galactofor, prin utilizarea radiațiilor ionizante sau a ultrasunetelor.
  • Glactografia
  • Examenul citologic al secrețiilor mamelonare permite identificarea inflamației sau a infecției, prin examinarea celulelor aflate în componența acestora.
  • Examenul histopatologic permite confirmarea diagnosticului, în urma examinării microscopice a fragmentelor mamare prelevate prin biopsie. [1], [2], [3], [4]

 

Tratamentul ectaziei ductelor mamare

După cum spuneam anterior, formele ușoare și asimptomatice de ectazie a ductelor mamare se remit spontan, nefiind necesară administrarea vreunei forme de tratament.

În formele severe de boală simptomatică, cu alterarea marcantă a calității vieții bolnavei în cauză, poate fi recomandat tratamentul medicamentos, care presupune ameliorarea simptomatologiei prezente, prin administrarea medicamentelor antialgice și antiinflamatorii (pentru combaterea febrei și a durerii locale) și prin administrarea de antibiotice, în caz de apariție a infecției locale.

Tratamentul chirurgical specific ectaziei ductelor mamare este recomandat în cazul formelor de boală cu simptomatologie persistentă în ciuda administrării tratamentului simptomatic și în caz de apariție a vreunei complicații în evoluția bolii.

Tratamentul chirrugical constă fie în excizia chirurgicală a canalului galactofor obstruat, fie în îndepărtarea pe cale chirurgicală a tuturor canalelor galactofore prezente la nivelul sânului afectat. [1], [2], [3], [4]

 

Complicațiile ectaziei ductelor mamare

Principalele complicații apărute în evoluția ectaziei ductelor mamare sunt reprezentate de următoarele aspecte patologice:

  • inflamarea sânului afectat
  • ombilicarea mamelonului
  • suprainfecția bacteriană a canalului galactofor obstruat. [3], [4]