Efectele dăunătoare ale excesului de acid folic

În mod normal, femeile aflate la vârsta fertilă sunt îndrumate să ia suplimente de acid folic, cunoscut fiind faptul că acesta poate reduce riscul de defecte ale tubului neural, precum spina bifida la copil. În mod asemănător, femeile însărcinate sunt sfătuite să ia acid folic pentru rolul său protector față de autism și alte tulburări. Aportul zilnic recomandat de acid folic este de 400 mcg, iar limita maximă zilnică este de 1000 mcg.
Recent, au fost publicate noi constatări cu privire la relația dintre nivelul crescut de acid folic în sângele mamei și dezvoltarea sistemului nervos al embrionului. Oamenii de știință au analizat această relație pe animalele de laborator, studii suplimentare fiind necesare pentru a stabili doza optimă recomandată în cazul femeilor însărcinate.
Menținerea unui nivel optim este ideală în timpul sarcinii, lucru demonstrat în cadrul cercetărilor realizate pe șoareci. În cadrul studiului, au fost selectate animale de labtorator însărcinate, cărora li s-au administrat doze diferite de acid folic. O parte dintre aceștia au primit o cantitate normală, un alt grup a primit o cantitate de zece ori mai mare decât cea recomandată, iar cel de-al treilea grup nu a primit acid folic.
Ulterior, efectele au fost urmărite la descendenții șoarecilor. Modificări semnificative au fost identificate în structura creierului șoarecilor care au primit o doză mult prea mare de acid folic. Autorii studiului au constatat că în mod paradoxal, modificările induse de administrarea unor nivele mult crescute de acid folic sunt similare cu cele produse de deficitul de acid folic. Studiile anterior realizate au incriminat deficiența de acid folic la om ca fiind cauza unui sindrom asociat cu dezvoltarea autismului.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum