Acidul folic în perioada intrauterină și riscul de alergii alimentare

Acidul folic în perioada intrauterină și riscul de alergii alimentare

©

Autor:

Acidul folic în perioada intrauterină și riscul de alergii alimentare

În cadrul reuniunii Academiei Americane pentru Alergii, Astm È™i Boli InfecÈ›ioase È™i a OrganizaÈ›iei Mondiale a Alergiilor (AAAAI/WAO) s-au discutat posibilele efecte asupra riscului de alergii alimentare ale expunerii intrauterine la concentraÈ›ii crescute de acid folic sintetic.

În timp ce folatul se găseÈ™te în mod natural în alimente, acidul folic este forma sintetizată utilizată în suplimente dietetice. Înainte de a fi absorbit în torentul sangvin, folatul/acid folic necesită conversia în forma monoglutamat, redusă apoi la tetrahidrofolat, care este forma activă, dar È™i în alÈ›i derivaÈ›i, dintre care 5-metil-tetrahidrofolat este principala formă de folat în plasmă. Acidul folic poate fi găsit în sânge È™i nemetabolizat. La momentul actual nu a fost identificată o activitate biologică specifică a acestei forme.

Află mai multe informaÈ›ii despre acidul folic (Vitamina B9) din articol. 

Potrivit unui studiu caz-control tip „cuib” ce a procesat date colectate de la 1.394 participanÈ›i la studiul Boston Birth Cohort, nou-născuÈ›ii ce au prezentat concentraÈ›ii crescute de acid folic nemetabolizat au înregistrat un risc mai mare de alergii alimentare mai târziu, în copilărie, comparativ cu nou-născuÈ›ii cu niveluri circulante scăzute de acid folic. Ceea ce sugerează că expunerea la doze mari de acid folic sintetic în uter ar putea constitui un factor de risc pentru alergiile la alimente.

Autorii studiului atrag atenția că rezultatele sunt preliminarii și trebuie tratate cu precauție, nefiind stabilită o relație de cauzalitate:


În acest moment nu recomandăm în niciun caz modificarea dietei sau a indicaÈ›iei de suplimentare cu acid folic preconcepÈ›ional la femeile de vârstă fertilă È™i în perioada sarcinii, fiind foarte clară relaÈ›ia dintre administrarea suplimentelor cu acid folic È™i protecÈ›ia împotriva defectelor de tub neural.

Faptul că observaÈ›iile în ceea ce priveÈ™te majorarea riscului de alergii alimentare fac referire la acidul folic sintetic È™i cantitățile serice mari în forma nemetabolizată, ar trebui să genereze noi direcÈ›ii de cercetare pentru a elabora strategii dietetice mult mai sigure care să asigure un aport optim de folaÈ›i în perioadele în care cerinÈ›ele organismului sunt crescute È™i pentru a identifica factorii ce pot împiedica absorbÈ›ia È™i utilizarea folaÈ›ilor din alimente, urmând a fi combătuÈ›i [creÈ™terea biodisponibilității folaÈ›ilor din alimente; acidul folic are o biodisponibilitate mult mai mare comparativ cu forma naturală].


CiteÈ™te pe larg despre importanÈ›a acidului folic în perioada sarcinii în articol.

Sursa: MedPage Today
National Institutes Of Health/ Office of Dietary Supplements


Data actualizare: 17-05-2018 | creare: 17-05-2018 | Vizite: 2122
Bibliografie
[1] Folic Acid in Utero Tied to Food Allergy Risk – But total folate at birth not asociated with later food allergies, link: https://www.medpagetoday.com/meetingcoverage/aaaai/71566

[2] Folate, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Expunerea precoce la animale poate reduce riscul de alergii È™i obezitate la copii
  • Cât acid folic este în laptele matern?
  • Aportul ridicat de zahăr în sarcină - asociat cu apariÈ›ia alergiilor la copil
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum