Acidul folic în perioada intrauterină și riscul de alergii alimentare

©

Autor:

Acidul folic în perioada intrauterină și riscul de alergii alimentare

În cadrul reuniunii Academiei Americane pentru Alergii, Astm și Boli Infecțioase și a Organizației Mondiale a Alergiilor (AAAAI/WAO) s-au discutat posibilele efecte asupra riscului de alergii alimentare ale expunerii intrauterine la concentrații crescute de acid folic sintetic.

În timp ce folatul se găsește în mod natural în alimente, acidul folic este forma sintetizată utilizată în suplimente dietetice. Înainte de a fi absorbit în torentul sangvin, folatul/acid folic necesită conversia în forma monoglutamat, redusă apoi la tetrahidrofolat, care este forma activă, dar și în alți derivați, dintre care 5-metil-tetrahidrofolat este principala formă de folat în plasmă. Acidul folic poate fi găsit în sânge și nemetabolizat. La momentul actual nu a fost identificată o activitate biologică specifică a acestei forme.

Află mai multe informații despre acidul folic (Vitamina B9) din articol. 

Potrivit unui studiu caz-control tip „cuib” ce a procesat date colectate de la 1.394 participanți la studiul Boston Birth Cohort, nou-născuții ce au prezentat concentrații crescute de acid folic nemetabolizat au înregistrat un risc mai mare de alergii alimentare mai târziu, în copilărie, comparativ cu nou-născuții cu niveluri circulante scăzute de acid folic. Ceea ce sugerează că expunerea la doze mari de acid folic sintetic în uter ar putea constitui un factor de risc pentru alergiile la alimente.

Autorii studiului atrag atenția că rezultatele sunt preliminarii și trebuie tratate cu precauție, nefiind stabilită o relație de cauzalitate:


În acest moment nu recomandăm în niciun caz modificarea dietei sau a indicației de suplimentare cu acid folic preconcepțional la femeile de vârstă fertilă și în perioada sarcinii, fiind foarte clară relația dintre administrarea suplimentelor cu acid folic și protecția împotriva defectelor de tub neural.

Faptul că observațiile în ceea ce privește majorarea riscului de alergii alimentare fac referire la acidul folic sintetic și cantitățile serice mari în forma nemetabolizată, ar trebui să genereze noi direcții de cercetare pentru a elabora strategii dietetice mult mai sigure care să asigure un aport optim de folați în perioadele în care cerințele organismului sunt crescute și pentru a identifica factorii ce pot împiedica absorbția și utilizarea folaților din alimente, urmând a fi combătuți [creșterea biodisponibilității folaților din alimente; acidul folic are o biodisponibilitate mult mai mare comparativ cu forma naturală].


Citește pe larg despre importanța acidului folic în perioada sarcinii în articol.

Sursa: MedPage Today
National Institutes Of Health/ Office of Dietary Supplements


Data actualizare: 17-05-2018 | creare: 17-05-2018 | Vizite: 1925
Bibliografie
[1] Folic Acid in Utero Tied to Food Allergy Risk – But total folate at birth not asociated with later food allergies, link: https://www.medpagetoday.com/meetingcoverage/aaaai/71566

[2] Folate, link: https://ods.od.nih.gov/factsheets/Folate-HealthProfessional/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Expunerea precoce la animale poate reduce riscul de alergii și obezitate la copii
  • Cât acid folic este în laptele matern?
  • Aportul ridicat de zahăr în sarcină - asociat cu apariția alergiilor la copil
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum