Embolizarea fibromului uterin: O opțiune revoluționară pentru sănătatea femeilor

©

Autor:

Embolizarea fibromului uterin: O opțiune revoluționară pentru sănătatea femeilor
Fibromul uterin este o afecțiune comună care afectează milioane de femei în întreaga lume. Aceste tumori benigne, compuse din țesut muscular și fibros, se dezvoltă în uter și pot aduce cu ele o serie de simptome neplăcute, inclusiv sângerări abundente, dureri pelvine și presiune asupra organelor învecinate. Dacă ai fost deja diagnosticată cu fibrom, cu siguranță înțelegi pe deplin toate simptomele și duci o luptă în urma căreia dorești să ieși învingătoare! Conservarea uterului este principalul avantaj pe care îl aduce procedura despre care vei citi în cele ce urmează. Până recent, histerectomia, o procedură invazivă care implică îndepărtarea uterului, a fost considerată opțiunea principală de tratament. Cu toate acestea, în ultimele decenii, o alternativă mai puțin invazivă și mai avansată a apărut în peisajul medical: embolizarea fibromului uterin.

Ce este fibromul uterin?

Fibromul uterin este o formațiune benignă care apare în interiorul uterului. Aceste tumori, care pot varia în dimensiune și număr, sunt formate dintr-o combinație de țesut muscular și fibros. Nu se cunoaște cu exactitate cauza apariției fibromului uterin, dar factorii genetici joacă un rol important, alături de o sensibilitate crescută la influențele hormonale și de mediu.

Fibromul uterin afectează în special femeile aflate la vârsta reproductivă. Această formațiune se găsește la aproximativ 40% dintre femeile de vârstă fertilă și la 40-60% dintre cele cu vârsta peste 40 de ani.

Dimensiunile fibroamelor pot varia de la foarte mici, cât un bob de mazăre, până la dimensiunea unui pepene galben sau chiar mai mari.Statisticile arată că 3 din 4 femei dezvoltă fibroame uterine în cursul vieții lor. În majoritatea cazurilor, acestea nu produc simptome evidente și rămân asimptomatice.

În multe situații, fibromul uterin poate reprezenta o cauză a INFERTILITĂȚII la femei.

Care sunt simptomele fibromului?

Fibromul uterin poate provoca o serie de simptome neplăcute, care variază de la femeie la femeie. Printre cele mai comune simptome se numără:
 • Sângerări menstruale abundente și prelungite,
 • Sângerări intermenstruale,
 • Dureri pelvine sau disconfort,
 • Presiune asupra vezicii urinare sau intestinelor, ceea ce poate duce la nevoia frecventă de a urina,
 • Durere în timpul actului sexual,
 • Dureri de spate,
 • Balonare, constipație.

De menționat este și faptul că în foarte multe cazuri, femeile nu sunt conștiente de prezența fibroamelor, acestea fiind deseori asimptomatice.

Instrumentul Principal de Diagnostic pentru Fibromul Uterin

Diagnosticarea concretă se poate efectua după realizarea unui RMN pelvin sau a unei ecografii endovaginale.

Cea mai modernă opțiune de tratament – embolizarea fibromului uterin

Embolizarea fibromului uterin este o procedură minim invazivă de radiologie intervențională care se efectuează pentru a trata fibroamele uterine prin obstrucționarea arterelor care alimentează fibromul cu sânge. În acest mod se urmărește reducerea aportului de sânge către tumoare și, în cele din urmă, micșorarea sau dispariția fibromului. Această procedură utilizează tehnologie avansată de imagistică medicală pentru a ghida un cateter în vasele de sânge care alimentează fibromul. Embolizarea este considerată o procedură de primă alegere, cu un nivel înalt de siguranță, cu scopul de a păstra uterul intact, de îmbunătăți starea de sănătate a pacientei și de a evita necesitatea unei intervenții chirurgicale mai invazive, cum ar fi miomectomia sau histerectomia. Se efectuează într-un angiograf steril, reducând riscul de infecții.

Cum se desfășoară procedura de embolizare a fibromului uterin?

Procedura nu este complicată în ceea ce privește pregătirea pacientei. Prin prima experienței, medicul va avea grijă ca procdura să fie una confortabilă. Iată cum se desfășoară intervenția:
 • Procedura va începe cu imagistica medicală. Aceasta ajută medicul să localizeze cu precizie fibromul și arterele care îl alimentează.
 • Zona articulației cotului este dezinfectată înaintea realizării unei anestezii locale cu xilină. Se puncționează artera brahială, se montează o teacă arterială extrem de subțire, iar prin teacă se va introduce intra-arterial un cateter. Sub ghidaj radioscopic, cateterul este condus către vasele sanguine care alimentează fibromul.
 • Cu ajutorul cateterului, mici particule sunt injectate în vasele care furnizează sânge fibromului. Aceste particule blochează fluxul de sânge, ceea ce determină micșorarea și devascularizarea fibromului.
 • Procedura este monitorizată în timp real cu ajutorul imagisticii pentru a se asigura că embolizarea este eficientă și că nu apar complicații.
 • După finalizarea procedurii, pacienta rămâne sub monitorizare și cel mai probabil va resimți durere pentru câteva ore. Durerea este consecința embolizării, nu reprezintă o complicație, însă pacienta va primi medicație analgezică corespunzătoare.
Recuperarea după embolizarea fibromului uterin este mult mai rapidă decât după procedurile chirurgicale invazive, prin urmare pacienta își poate relua activitățile cotidiene destul de repede.

Avantajele embolizării fibromului uterin includ recuperare mai rapidă, menținerea uterului (și a posibilității de a rămâne gravidă în unele cazuri), lipsa cicatricilor și reducerea simptomelor legate de fibroame, cum ar fi sângerările abundente și durerile pelvine. Celelalte simptome (senzație de presiune în abdomen, urinatul frecvent) vor dispărea în timp odată cu scăderea în dimensiuni a nodulilor fibromatoși.

Este important să programezi o consultație cu meidicul intervenționist pentru a determina dacă embolizarea fibromului uterin este potrivită în cazul tău. Aproximativ 90% din fibroamele uterine, cele mai frecvente tumori ale sistemului reproductiv feminin, pot fi tratate non-chirurgical. Oferă-ți această șansă!

Procedura este efectuată de către Dr. Mihai Crețeanu, medic primar radiologie-imagistică, supraspecializat în Radiologie Intervențională.

Detalii contact: 0747 342 766

Website: www.creteanu.ro

Data actualizare: 17-11-2023 | creare: 17-11-2023 | Vizite: 34
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: