Embolizarea fibromului uterin: O opțiune revoluționară pentru sănătatea femeilor
©
Autor: Advertorial oferit de Dr. Mihai Crețeanu

Ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin este o formațiune benignă care apare în interiorul uterului. Aceste tumori, care pot varia în dimensiune și număr, sunt formate dintr-o combinație de țesut muscular și fibros. Nu se cunoaște cu exactitate cauza apariției fibromului uterin, dar factorii genetici joacă un rol important, alături de o sensibilitate crescută la influențele hormonale și de mediu.Fibromul uterin afectează în special femeile aflate la vârsta reproductivă. Această formațiune se găsește la aproximativ 40% dintre femeile de vârstă fertilă și la 40-60% dintre cele cu vârsta peste 40 de ani.
Dimensiunile fibroamelor pot varia de la foarte mici, cât un bob de mazăre, până la dimensiunea unui pepene galben sau chiar mai mari.Statisticile arată că 3 din 4 femei dezvoltă fibroame uterine în cursul vieții lor. În majoritatea cazurilor, acestea nu produc simptome evidente și rămân asimptomatice.
În multe situații, fibromul uterin poate reprezenta o cauză a INFERTILITĂȚII la femei.
Care sunt simptomele fibromului?
Fibromul uterin poate provoca o serie de simptome neplăcute, care variază de la femeie la femeie. Printre cele mai comune simptome se numără:- Sângerări menstruale abundente și prelungite,
- Sângerări intermenstruale,
- Dureri pelvine sau disconfort,
- Presiune asupra vezicii urinare sau intestinelor, ceea ce poate duce la nevoia frecventă de a urina,
- Durere în timpul actului sexual,
- Dureri de spate,
- Balonare, constipație.
De menționat este și faptul că în foarte multe cazuri, femeile nu sunt conștiente de prezența fibroamelor, acestea fiind deseori asimptomatice.
Instrumentul Principal de Diagnostic pentru Fibromul Uterin
Diagnosticarea concretă se poate efectua după realizarea unui RMN pelvin sau a unei ecografii endovaginale.
Cea mai modernă opțiune de tratament – embolizarea fibromului uterin
Embolizarea fibromului uterin este o procedură minim invazivă de radiologie intervențională care se efectuează pentru a trata fibroamele uterine prin obstrucționarea arterelor care alimentează fibromul cu sânge. În acest mod se urmărește reducerea aportului de sânge către tumoare și, în cele din urmă, micșorarea sau dispariția fibromului. Această procedură utilizează tehnologie avansată de imagistică medicală pentru a ghida un cateter în vasele de sânge care alimentează fibromul. Embolizarea este considerată o procedură de primă alegere, cu un nivel înalt de siguranță, cu scopul de a păstra uterul intact, de îmbunătăți starea de sănătate a pacientei și de a evita necesitatea unei intervenții chirurgicale mai invazive, cum ar fi miomectomia sau histerectomia. Se efectuează într-un angiograf steril, reducând riscul de infecții.Cum se desfășoară procedura de embolizare a fibromului uterin?
Procedura nu este complicată în ceea ce privește pregătirea pacientei. Prin prima experienței, medicul va avea grijă ca procdura să fie una confortabilă. Iată cum se desfășoară intervenția:- Procedura va începe cu imagistica medicală. Aceasta ajută medicul să localizeze cu precizie fibromul și arterele care îl alimentează.
- Zona articulației cotului este dezinfectată înaintea realizării unei anestezii locale cu xilină. Se puncționează artera brahială, se montează o teacă arterială extrem de subțire, iar prin teacă se va introduce intra-arterial un cateter. Sub ghidaj radioscopic, cateterul este condus către vasele sanguine care alimentează fibromul.
- Cu ajutorul cateterului, mici particule sunt injectate în vasele care furnizează sânge fibromului. Aceste particule blochează fluxul de sânge, ceea ce determină micșorarea și devascularizarea fibromului.
- Procedura este monitorizată în timp real cu ajutorul imagisticii pentru a se asigura că embolizarea este eficientă și că nu apar complicații.
- După finalizarea procedurii, pacienta rămâne sub monitorizare și cel mai probabil va resimți durere pentru câteva ore. Durerea este consecința embolizării, nu reprezintă o complicație, însă pacienta va primi medicație analgezică corespunzătoare.
Avantajele embolizării fibromului uterin includ recuperare mai rapidă, menținerea uterului (și a posibilității de a rămâne gravidă în unele cazuri), lipsa cicatricilor și reducerea simptomelor legate de fibroame, cum ar fi sângerările abundente și durerile pelvine. Celelalte simptome (senzație de presiune în abdomen, urinatul frecvent) vor dispărea în timp odată cu scăderea în dimensiuni a nodulilor fibromatoși.
Este important să programezi o consultație cu meidicul intervenționist pentru a determina dacă embolizarea fibromului uterin este potrivită în cazul tău. Aproximativ 90% din fibroamele uterine, cele mai frecvente tumori ale sistemului reproductiv feminin, pot fi tratate non-chirurgical. Oferă-ți această șansă!
Procedura este efectuată de către Dr. Mihai Crețeanu, medic primar radiologie-imagistică, supraspecializat în Radiologie Intervențională.
Detalii contact: 0747 342 766
Website: www.creteanu.ro
Data actualizare: 17-11-2023 | creare: 17-11-2023 | Vizite: 34
©
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
Alte articole din aceeasi sectiune:
- Cum alegi clinica de ortopedie potrivită nevoilor tale: Aspecte esenţiale de care să ţii cont
- Alopecia androgenetică - cauze și metode de tratament
- Interpretarea analizelor de laborator în tratarea ascitei
- Dementa Alzheimer – rolul psihologului clinician in stabilirea diagnosticului
- Embolizarea varicocelului – O soluție modernă și eficientă pentru bărbații cu varicocel
- Liftingul cu fire Aptos, cea mai bună alternativă la liftingul facial chirurgical
- Află totul despre blefaroplastia chirurgicală
- Cât de sigură este operația de cataractă și ce beneficii aduce?
- Clinica Medikali, partener pentru inovație și calitate în sănătate la 'Zilele Medicale ale Spitalului Clinic de Urgență Sfântul Ioan'
- Extinderea Medicală: Disruptive Marketing
- Înfrumusețare de toamnă în Iași: Descoperă cele mai eficiente tratamente pentru un ten radiant și o piele sănătoasă!
- Burnout: Redescoperă Echilibrul și Vitalitatea
- Cum să alegi un medic stomatolog bun
- Descoperă lumina în întuneric: Terapie Online pentru părinții cu copii cu dizabilități
- Luminând întunericul: lupta cu monștrii interiori - Depresia și Anxietatea
- Cinci Ani de Zâmbete și Îngrijire: Clinica Stomatologica Dentaline Bucuresti Sărbătorește cu mândrie peste 5 Ani de Activitate
- Clinica de reproducere asistată Embryolab, cu rate mari de succes în Europa, oferă un tratament FIV GRATUIT
- Dantură nouă, în doar 4 paşi! Descoperă cum să îţi recapeţi rapid zâmbetul, cu ajutorul iDentity®️ Clinic
- Examinarea psihologica pentru obtinerea permisului de conducere? De ce avem nevoie de ea?
- Terapia Winback TECAR pentru recuperare medicală