Endoscopia in ORL

Data publicării: 20-06-2009

Endoscopia in ORL, impreuna cu fibroscopia, asigura un diagnostic complet in aceasta specialitate.
"Tehnica este mai putin agresiva si cu o recuperare rapida", a declarat, sambata, pentru AGERPRES, prof. dr. Silviu Albu, presedintele Societatii Romane de ORL, cu prilejul Forumului ORL.
Utilizarea endoscopiei in cazul corpilor straini este foarte importanta, ducand la reducerea deceselor.
Faptul ca la Unitatile de Primiri Urgenta copiii sau adultii sunt stabilizati le poate salva viata celor in cauza, a explicat prof. dr. Albu. Din pacate, a adaugat acesta, truse complete de endoscopie nu se gasesc in toata tara, asa cum ar fi normal, din lipsa de fonduri. "Acest tip de abordare ar trebui sa fie standard in Romania care este membra a UE. Chiar daca, aparent, este scumpa - peste 20.000 de euro - ea aduce mari beneficii", opineaza presedintele Societatii Romane de ORL.
In cadrul Forumului ORL care are ca tema "Chirurgia endoscopica in ORL" a fost abordata si tema corpilor straini, mai ales la copiii de pana la trei ani, problema fiind destul de frecventa.
Prof. dr. Stan Cotulbea de la Spitalul Clinic Municipal Timisoara a vorbit despre corpii straini traheo bronsici la copii, evidentiind ca problema este una foarte grava, care poate deveni oricand una medico-legala. El a fost de parere ca aceste cazuri trebuie tratate in echipa, utilizand tehnica endoscopica. Medicul a spus ca numai in unitatea in care lucreaza au fost inregistrate aproape 150 de cazuri la copii sub trei ani.
Cel mai frecvent medicii intalnesc corpi straini, precum seminte de floarea-soarelui, alune, dar si parti componente de la pixuri.
Prof. dr. Cotulbea este nemultumit de faptul ca Ministerul Sanatatii a achizitionat truse pentru endoscopie pentru Unitatile de Primiri Urgente care stau nefolosite, multe unitati sanitare neavand in aceste unitati medici ORL. El a facut referire la UPU din Timisoara care apeleaza la medici ORL cand primesc un caz cu un copil care a inghitit un corp strain.
"Un eveniment medical de specialitate, precum Forumul National ORL.ro, este o provocare pentru toti colegii nostri, o noua abordare a patologiei cu care ne confruntam si sper sa reprezinte un model de organizare a unor manifestari stiintifice de profil", a declarat prof. dr. Silviu Albu.
Tematica abordata - "Endoscopia in ORL" - atinge un subiect de inalt interes pentru medicii specialisti ORL, in special prin actualitatea sa, dar si prin larga raspandire a acestei tehnici diagnostice si de tratament. Medicii sustin importanta aplicarii metodei intr-o varietate larga de patologii din sfera ORL, dar si in afectiuni de granita ale specialitatii oto-rino-laringologice cu neurochirurgia, alergologia si altele.
Alaturarea medicilor cu diferite specialitati, care colaboreaza in practica pentru rezolvarea cazurilor dificile, va oferi un model de abordare completa a pacientilor cu afectiuni de granita, la care boala are repercusiuni multiple.
Intre temele abordate in cadrul forumului sau aflat rezolvarea endoscopica a encefalocelului, meningocelului si fistulei LCR, managementul modern al rinitei alergice - rolul corticoizilor intranazali, ORL - specialitate endoscopica, corpii straini esofagieni, corpii straini traheo-bronsici, laringoscopia in suspensie si altele.
Sursa: Agerpres, 20-06-2009, Vizualizari 1329
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.