Estetica buzelor - corectarea buzelor, remodelare si marire buze

©

Autor:

Estetica buzelor - corectarea buzelor, remodelare si marire buze

A. Estetica buzelor

Buzele au un rol important in estetica faciala, fiind simbol al feminitatii si senzualitatii. Forma, marimea si culoarea buzelor pot oferi anumite trasaturi specifice chipului si pot comunica anumite lucruri pentru si despre personalitatea dumneavoastra.
Stralucitoare sau mate, cu aspect umed sau opac, subtile sau indraznete, forma, conturul, volumul si nuanta buzelor sunt criterii ce pot defini buzele atragatoare.

In functie de anumite culturi si etnii exista anumite trasaturi estetice faciale si ale buzelor considerate atractive. Un portret general ar fi treimea faciala superioara mai mare, frumos conturata, partea inferioara a fetei mai redusa cu un contur delicat, un nas mic si buze pline.
Rasa alba, mediteraneana, caracterizata prin buze subtiri solicita frecvent mai mult volum, pastrand insa o limita naturala.
Desi se spune ca ochii reprezinta oglinda sufletului, buzele domina ca si trasatura treimea inferioara a fetei iar un contur bine definit si plin ofera fizionomiei un aspect tanar, sanatos, atractiv si incitant. Integrarea acestei trasaturi in portretul facial general presupune cunoasterea si intelegerea arhitecturii buzelor – locul lor in interiorul conturului facial, echilibru in proportiile fetei.

Buzele ajung la maturitate in dezvoltarea lor in jurul varstei de 20 de ani. Odata ce acest proces s-a finalizat, pielea buzelor incepe sa imbatraneasca, buzele isi pierd din volum si devin subtiri si aplatizate. Aspectul buzelor este influentat si de alti factori precum aspectul pielii, tesutul adipos, musculatura fetei, dantura si structura osoasa faciala. Schimbarile provocate de procesul de imbatranire apar si la nivelul acestor structuri si pot contribui la un aspect mai putin atractiv al buzelor, al zambetului.
Pierderea elasticitatii pielii, efectele nocive ale expunerii la soare contribuie la estomparea conturului buzelor si la pierderea volumului, aparitia ridurilor si pigmentatiei neregulate. Volumul de grasime de la nivelul fetei se diminueaza, se redistribuie neregulat, imbatranirea muschilor faciali, mici pierderi ale structurii osoase de la nivelul maxilarului si inaltimea dintilor – determina o reducere a suportului asigurat buzelor.
Problema cea mai frecventa in ceea ce priveste aspectul buzelor si a zambetului: colturile buzelor lasate, aspect trist al fizionomiei.
Ca si caracteristica estetica a buzelor, nu doar plenitudinea lor determina atractivitatea, ci si conturul si forma lor. Astfel cu ajutorul unor proceduri chirurgicale sau nonchirurgicale pot fi ascunse/ ajustate iregularitati mici ale formei, conturului, reechilibrarea proportionalitatii trasaturilor faciale prin interventii asupra ambelor sau uneia dintre buze.

B. Principalele optiuni pentru corectarea si remodelarea buzelor

# Machiajul permanent sau semipermanent al conturului buzelor: injectarea liniara de jur imprejur pentru a accentua forma naturala a buzelor.
# Pigmentarea buzelor (machiaj permanent sau semipermanent) .
# Ridicarea colturilor lasate ale gurii pentru un look mai optimist, mai vesel.
# Estomparea ridurilor radiare din jurul cavitatii bucale (eliminarea aspectului “ tuguiat” al buzelor) .
# Inaltarea liniei superioare a buzelor pentru buze indraznete.
# Marirea buzei inferioare pentru buze senzuale.
# Marirea volumului buzelor pentru buze provocatoare.

C. Tratamente cosmetice pentru buze frumoase


1. Lotiuni cu acid glicolic si colagen

Aplicarea unor lotiuni pe baza de acid glicolic in jurul buzelor, in special dimineata, realizeaza o exfoliere usoara a celulelor moarte, stimuland regenerarea celulara – productia de mai multe celule noi si de colagen.
Acest tratament nu se aplica direct pe buze, deoarece acestea nu au la suprafata acelasi tip de celule cu tegumentul, iar acidul glicolic poate provoca arsuri la nivelul mucoasei.
Cele mai bune lotiuni pentru buze contin factor de protectie solara pentru a preveni adancirea ridurilor deja existente sau aparitia altora noi. Poate fi folosita aceeasi lotiune folosita si la nivelul fetei. Balsamurile de buze ce contin colagen sau retinol A reduc temporar liniile fine din jurul buzelor, oferind un aspect usor marit buzelor.

2. Corectia ridurilor si remodelarea buzelor - Filleri dermali injectabili
Substantele injectabile de umplere a liniilor fine si a ridurilor (filleri dermali) definesc si intensifica conturul si volumul buzelor. Acesta reprezinta tratamentul perfect (noninvaziv) pentru cei care nu doresc sa apeleze la chirurgie pentru marirea buzelor.
Cea mai frecvent utilizata dintre substante este acidul hialuronic (cu ale sale marci derivate) – eficient atat pentru marirea volumului tesutului facial cat si pentru estomparea ridurilor de expresie si liniilor fine. Proprietatea acestei substante (ce se gaseste si in mod natural in organism) este de a sustine si de a lega apa.
Caracterul temporar al efectelor acestor substante se datoreaza resorbtiei, fiind necesara repetarea tratamentelor la 1 an. Avantajul tratamentelor injectabile pentru marirea buzelor este reversibilitatea (nici nu lasa urme) .
Abilitatea pielii de a contracara efectele timpului se datoreaza in mare parte acidului hialuronic.

3. Peeling
Peeling-ul chimic este un tratament nonivaziv la nivelul liniei buzelor, ce indeparteaza celulele moarte, stimuland regenerarea altora noi.

4. Reintinerirea pielii cu laser
Remodelarea cutanata cu laser sau peeling-ul cu laser indeparteaza straturile vatamate de piele, treptat, diminuand aspectul ridurilor fine. Cu ajutorul acestei terapii are loc incalzirea fibrelor de colagen si elastina, stimuland producerea unor straturi noi, iar cresterea fluxului sangvin stimuleaza regenerarea celulara. Se asigura prin aceasta metoda o mai buna sustinere a vaselor de sange de la nivelul fetei si buzelor, impiedicand spargerea sau dilatarea acestora.

5. Conturul de buze permanent si tatuarea buzelor
Pigmentul din buze se poate estompa de-a lungul timpului sub actiunea factorilor externi nocivi (soare, vant etc) dar si ca urmare a imbatranirii. Chirurgia estetica pune la dispozitia clientilor diferite nuante de pigment (prin machiajul permanent sau semipermanent) eliminand unele inconveniente ale rujurilor (urme, stergere rapida, buze colorate inegal). Este bine sa apelati la pigmenti naturali, realizati exclusiv din plante. Acestia sunt fixati in primele straturi ale epidermei. Caracterul semipermanent al procedurii de pigmentare se datoreaza procesului de reinnoire naturala, completa a pielii (3-5 ani) .

D. Operatii estetice pentru buze: aspect natural si zambet frumos

Operatii pentru marirea buzelor

1. Liftingul buzei superioare
Odata cu inaintarea in varsta are loc intinderea buzei superioare (ca urmare a pierderii elasticitatii pielii) , marirea distantei intre aceasta si baza nasului precum si ingustarea conturului rosiatic al acesteia.
Tehnici:
* Avansarea conturului buzelor : excizia pielii de deasupra “ Arcului lui Cupidon”, sub nivelul narilor (pliul natural al pielii), ridicand astfel nivelul buzei superioare si accentuand si pigmentul rosiatic al buzelor.
* Excizia pielii si suturarea acesteia astfel incat sa se creeze o buza superioara mai inalta. Aceasta se poate realiza fie printr-o incizie deasupra buzei, fie la baza narilor.
* Indepartarea excesului de piele alba de deasupra buzei superioare, rularea catre exterior a buzei si remodelarea marginilor si a “ arcului lui Cupidon”.
Candidatii pentru un lifting al buzei superioare sunt cei care au buze foarte subtiri, buza superioara atarna peste buza inferioara sau au colturile lasate ale buzelor.
Un lifting al buzei este mult mai invaziv decat injectarea unor filleri dermali sau chiar introducerea de implanturi.

2. Plastia V-Y a buzelor
Aceasta tehnica de marire a buzelor nu utilizeaza implanturi sau substante de umplere, iar rezultatele sunt permanente si subtile (desi tumefierea buzelor poate dura intre 3- 9 luni) .
Tehnica V-Y este folosita in chirurgie pentru corectarea anumitor defecte, rani si alungirea anumitor structuri anatomice. Principiul de augmentare a buzelor este avansarea tesutului prin inchiderea unei incizii in Y desi initial aceasta fusese deschisa in V. Dupa vindecare, inciziile nu sunt vizibile, palpabile.
Marirea bzuelor cu plastia V-Y poate fi realizata cu sau fara introducerea unui implant (in cadrul aceleiasi interventii sau ulterior) . Materialele implantabile folosite sunt grefa dermica de la pacient, grefa deepitelizata.

3. Implanturi pentru buze
Implantul oval de Gortex asigura un aspect natural buzei; este un implant permanent, insa reversibil, fara a provoca distorisiuni ale formei si senzatiei buzelor, cu o mobilitate normala la nivelul acestora.

4. Tehnica Paris pentru marirea buzelor – accentuarea “ Arcului lui Cupidon “

Aceasta tehnica (Paris Lip) utilizeaza implanturi din acid hialuronic pentru a accentua forma buzelor si accentuarea santului descris de “ arcul lui Cupidon” (ce se estompeaza in cursul vietii). Aceasta tehnica nu presupune avansarea sau evidentierea portiunii rosii a buzelor, ci reconturarea buzei superioare si evidentierea cutelor verticale dintre buza superioara si nas. Este necesara repetarea tratamentului la fiecare 3- 6 luni. Prin intermediul acestei tehnici se pot estompa si ridurile periorale “ ale fumatorului “ si pe cele din colturile gurii.
O metoda popularizata in anii 1990 in Europa, tehnica Paris Lip, poate folosi si terapia de inlocuire a colagenului pentru a redefini conturul buzelor. Astfel buza superioara va capata forma subtila a unei inimi, accentuand feminitatea trasaturilor faciale.

5. Ridicarea colturilor gurii.

Ca efect al imbatranirii, comisurile buzelor se pozitioneaza in jos, astfel incat fata capata un aspect obosit, trist. In cazul unui lifting al comisurilor, se realizeaza o excizie minora a comisului, rotunda si se ridica coltul gurii.

6. Metode naturale pentru marirea buzelor : stick-uri, masaje terapeutice, uleiuri preparate.
Metodele naturale de marire a volumului buzelor nu pot depasi 20 % din volumul initial. Diferenta majora consta in faptul ca marirea volumului buzelor nu se va obtine fortat prin utilizarea unor substante injectabile, implantabile pentru a intensifica trasaturile buzelor.

Iata care ar fi principalele aspecte in vederea obtinerii unor buze mai frumoase, cu un volum usor marit, prin metode naturale:
** balsam – stick pe baza de silicon sau acid hialuronic, care aplicat pe buze ofera protectie acestora, hidratare si stimuleaza sinteza naturala de colagen;
** masaj cu acupunctura;
** masca de buze din substante naturale : argila, rasini, uleiuri, plante cu rol de regenerare a epidermei si a celulelor si stimularea microcirculatiei sangvine (se poate acentua astfel si pigmentul natural al buzelor) ;
** masaj stimulator al muschilor din jurul cavitatii bucale;
** masaj prin magnetoterapie – urmarind punctele energetice ale buzelor si ale gurii;
** folosirea unor lotiuni pe baza de colagen, acid hialuronic si “ arborele de piele” (mimosa tenuiflora– cu rol in regenerarea tisulara) dupa pregatirea pielii pentru absorbtie (prin masaje).

E. Operatii pentru corectarea buzelor si a zambetului

1. Endoproteza pentru un contur mai pronuntat, senzual al buzelor.
Buzele ce au conturul putin intors in afara au un aspect mai senzual, mai provocator. Chirurgia plastica poate oferi acest aspect prin introducerea unor proteze (fitile) pentru conturul buzelor.

2. Corectarea zambetului ce scoate in evidenta gingiile.
- aceasta poate fi realizata si de catre medicul dentist (stomatologie estetica).

3. Corectarea zambetului care nu arata deloc gingiile (Miotomia).
- un zambet care nu releva gingiile se datoreaza unor dinti prea scurti si dezvoltarea excesiva a muschului buzei superioare.
- pentru corectarea acestei probleme se aplica miotomia- eliberarea muschiului buzei intre gingie si buza superioara (incizia se face intrabucal si nu lasa cicatrici vizibile).

4. Operatia de micsorare a buzelor – reductia buzelor.
Pentru buze excesiv de groase, inestetice se recomanda reductia acestora, asociata uneori si cu alte operatii estetice de imbunatatire a aspectului facial (ex: implant de barbie pentru un profil estetic) .
Buze excesiv de mari sau groase pot interfera cu functia orala, a discursului si devin de cele mai multe ori o sursa de ridiculizare. Incizia va fi realizata intrabucal (cicatricea nu va fi vizibila) -si va avea loc excizia excesului de tesut. Interventia necesita un timp de recuperare de aproximativ 2 saptamani si de vindecare completa de cateva luni.
Efecte secundare posibile : dificultati la mobilitate, la vorbire, schimbari ale sensibilitatii, cicatrizare palpabila.

F. Reducerea ridurilor periorale si de la nivelul buzelor

Se pare ca fumatul cat si cel bautul din sticla genereaza multe riduri periorale si la nivelul buzelor (" tuguierea " buzelor) . Orice mobilitate a buzelor ce activeaza muschiul gurii si al fetei (muschiul orbicular al gurii) poate determina aparitia ridurilor la nivelul buzei superioare si al portiunii dintre aceasta si nas.
Ca si principiu general ridurile se formeaza perpendicular pe directia de actiune a muschiului din straturile inferioare. Muschiul principal al gurii este sfincter, paralel cu buzele (exceptie colturile), facilitand astfel formarea ridurilor verticale la nivelul buzei superioare.
Grosimea pielii este un alt factor ce contribuie la formarea ridurilor buzelor: cu cat pielea este mai groasa cu atat exista riscuri mai mici de formare a ridurilor (ex: poparele afo-americane) .

Metode de reducere a ridurilor periorale si de la nivelul buzei superioare:

** remodelarea cutanata cu laser (laser resurfacing) – profunzimea tratamentului depinde de adancimea ridurilor si de efectele dorite.
** combinarea remodelarii cutanate cu fileri injectabili;
** lasabraziunea (o interventie mai putin traumatizanta si vindecare mai rapida) ;
** terapie de inductie a colagenului prin piele (PCIT – "percutaneous collagen induction therapy")
– foloseste un sistem asemanator acupuncturii: o rotita prevazuta cu multe ace este trecuta pe deasupra pielii, perforand tegumentul in straturile profunde ale pielii ;
- procesul de vindecare consta in refacerea celulara, stimularea productiei de colagen si ingrosarea pielii- ceea ce diminueaza vizibil ridurile.

Europenii nordici, caucazienii, englezii sunt mai predispusi la aceste riduri inestetice, comparativ cu afro-americanii, europenii sudici si mediteranienii datorita grosimii reduse a stratului de piele.

G. Corectarea unui zambet “ cazut”

Simetria buzelor si un zambet placut pot fi distruse de un aspect lasat al comisurilor – colturilor gurii. Pentru a repara sau preveni acest aspect puteti apelea la urmatorele proceduri:
# Injectarea cu Botox.
# Augmentarea subcutanata cu filleri dermali.
# Lifting asimetric al buzei.
# Lifting al obrajilor.
# Lifting facial.


H. Metoda chirugicala pentru marirea buzelor

Augmentarea chirugicala a buzelor are efecte permanente, este eficienta desi prezinta riscurile sale. Este insa singura metoda de marire fizica a volumului buzelor mici, conturarea acestora, accentuarea pigmentatiei si corectarea oricarei asimetrii.
Interventiile de marire a buzelor pot fi realizate de catre specilistii esteticieni, dermatologi si de stomatologie estetica (gingivoplastia) .

I. Reconstructia buzelor

Aceasta interventie este necesara pentru rectificarea unei interventii anterioare de marire a buzelor, cazul unor traume/ accidente/ defecte congenitale sau ameliorarea rezultatelor unor interventii de corectie.
Cele mai mari probleme ridica implanturile permanente utilizate in anii 1990, care au generat sechele severe ireversibile (granulom, migrarea implantului spre zone dificil de tratat, etc) .
In prezent se atrage atentia asupra abuzului de substante injectabile (la mai putin de 6 luni, altele sub 3 luni) , chiar daca acestea sunt resorbite natural, in timp, de catre organism.


! Nu orice femeie cu buze mari este atragatoare si exista numeroase exemple de femei cu buze subtiri care sunt atragatoare si feminine. Desi buzele reprezinta o trasatura faciala importanta prin expresivitate si culoare – aspectul lor poate oferi unor femei o atractivitate relativa :
Femeile dace sunt dolofane, isi manjesc buzele cu extract rosu din macese si isi innegresc pleoapele cu funingine de stejar, ingrozind cu aspectul lor orice dusman care invadeaza teritoriul. " (Herodot)

Data actualizare: 17-05-2011 | creare: 19-10-2009 | Vizite: 30012
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum