Experţi din 20 de ţări - la Conferinţa HepHIV 2019 de la Bucureşti

Data publicării: 29-01-2019

Experţi din 20 de ţări participă marţi şi miercuri la Bucureşti, la Conferinţa HepHIV 2019, în cadrul căreia sunt prezentate strategii integrate care să permită acţiuni simultane la nivel european în relaţie cu testarea pentru infecţiile cu HIV, hepatitele virale, dar şi alte boli infecţioase, inclusiv bolile cu transmitere sexuală (BTS) şi tuberculoză.

"S-au făcut progrese enorme în ultimii ani de zile din punct de vedere al testării, respectiv al screeningului. În momentul de faţă, discutăm despre testare regulată şi respectiv despre problematica terapiei. (....) Din punctul meu de vedere, nu există diferenţe în ceea ce priveşte medicina în ţările membre ale UE. Vorbim acelaşi limbaj, citim aceleaşi cărţi, citim aceleaşi articole, suntem parte la redactarea articolelor. Pacienţii însă au acces diferit la îngrijiri de sănătate şi la calitatea îngrijirilor de sănătate. Suntem de părere că aceste standarde trebuie să fie egale. (...) Standardul de îngrijire din punctul meu de vedere trebuie să fie acelaşi. Medicina este aceeaşi, pacienţii sunt aceeaşi, dezvoltă aceleaşi complicaţii. Avem aceleaşi medicamente la dispoziţie, haideţi să le folosim în mod unitar!", a declarat marţi managerul Institutului ''Matei Balş'', Adrian Streinu Cercel, în cadrul unei conferinţe de presă.

Programul ştiinţific al conferinţei cuprinde proiecte de cercetare şi intervenţii de la nivelul întregii Europe, care abordează în mod eficient mai multe boli infecţioase, crescând astfel numărul persoanelor testate şi care, odată diagnosticate, sunt incluse în tratament. În plus, aproape 20 de sesiuni şi rezumate din programul ştiinţific se concentrează pe studii de cercetare din Europa de Est şi Asia Centrală.

Potrivit organizatorilor, evenimentul urmăreşte identificarea de soluţii axate pe îmbunătăţirea testărilor, diagnosticarea timpurie şi iniţierea la timp a tratamentului pentru pacienţii din Europa.

Cu prilejul conferinţei se va vorbi şi despre EuroTEST. Scopul EuroTEST este acela de extindere a domeniilor de acţiune, pentru a include concomitent hepatitele, HIV, BTS şi TB. EuroTEST îşi propune să utilizeze strategii integrate pentru a contribui la creşterea detectării timpurii şi la iniţierea cât mai devreme a tratamentului, pentru rezultate mai bune din punctul de vedere al stării de sănătate şi prevenirea riscului de transmitere ulterioară a bolilor.

Conferinţa HepHIV 2019 de la Bucureşti este organizată sub patronajul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene.

De la lansare, conferinţa este organizată de către HIV in Europe şi partenerii afiliaţi, în timp ce ediţia din 2019 este organizată împreună cu Acţiunea Comună INTEGRATE, derulată pe o perioadă de trei ani şi finanţată de UE.
Sursa: Agerpres, 29-01-2019, Vizualizari 701
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.