Adenocarcinom colorectal si metastaze hepatice

10-11-2012
Mihaella O.
Nu este medic/terapeut
Mihaella O.
Buna ziua,

Va rog foarte mult sa-mi spuneti opinia dvs. medicala privind cazul prezentat in continuare. Mentionez faptul ca persoana in cauza este o femeie in varsta de 50 de ani, mama mea.

Bilet de iesire din spital (IOB) la data de 1-XI-12

Epicriza:
Bolnava cu pierdere ponderala si anemie progresiva, diagnosticata CT cu o tumora a colonului transvers in III-12, este operata la SCUB in 5-III-12 (cand s-a practicat colectomie segmentara transversa cu colo-coloanastomoza L-L), cu examenul HP mentionat.Intraoperator si CT: M1 HEP. Dupa seria 1 cu Capecitabina (cate o saptamana alternativ cu una de pauza), relativ bine suportata, se continua cu o schema de tip FOLFIRI. In 10-12, dat fiind evolutia imagistica, se trece pe o schema de tip XELOX. In cursul internarii bolnavei i se incepe administrarea seriei a VIII-a (parteaI) de chimioterapie citostatica paliativa de tip XELOX cu: OXA 130 mg + Capecitabina 3500 mg/zi (x 7 zile) la o suprafata corporala de 1, 56 mp.Fara reactii adverse imediate. Anemie mitrocitara hipocroma gr. 1 (Hb= 10, 8 g%), in rest echilibrata hematologic. Status de performanta ECOG=1 (hepatomegalie gr. 3, fara ascita). Clinic stationara.

Investigatii:
Analize biochimice uzuale (1-XI-2012) (glicemie, uree, creatinina, bilirubina, calcemie) in limite normale, cu exceptia TGO= 47 U/L (N37), ALP= 409 U/L (N136), gGTP= 465 U/ml (N85), TGP- 61 U/L (N65), albumina= 3 m% (N3, 4)

CT(6-IV-12): pahipleurita bazala dr cu ascensiunea diafragmului dr in rest normal pulmonar; ficat marit cu multiple M1HEP in ambii lobi pana la max 75mm; mici adenopatii in hilul hepatic; colecist contractat'cai biliare nedilatate; pancreas, rinichi, suprarenale, vezica urinara- aspect CT normal; minim lichid peritoneal pelvin;

CT(7-VIII-12): ascensionare hemidiafragm dr cu posibila invazie pleurala bilaterala; ingrosare neomogena a peretelui gastric pe marea curbura; hepatomegalie cu numeroase formatiuni secundare unele confluate; dilatatii moderate ale cailor biliare intrahepatice; ascita perihepatica in cantit. mica; adenopatii hilare hepatice si la radacina mezenterului de 10 mm; normal in rest pelviabdominal;

Recomandari
1. Regim alimentar fara iritante gastrice (prajeli, condimente, acrituri, etc), complet. Ingestie de lichide 2-3 litri/zi. Igiena cavitatii bucale cf. recomandarilor.
2. Evitarea eforturilor fizice foarte mari si a expunerii prelungite la soare sau frig. Evita aglomeratiile.
3. Tratament ambulatoriu cu:
- Capecitabina a 500 mg, 7tb/zi, in 2 prize, conf tabelului si instructiunilor anexate.
- Dexametazona tb a 0, 5 mg, 6tb/zi, toate odata la micul dejun;
- Diurex 1tb/zi, dimineata;
- Ferrogradumet 1 tb/zi;
- Polivitamine cu multiminerale 1 tb/zi (numai in pauza de Xeloda);
- Metoclopramid 1 tb/zi, cu 1/2 ora inainte de mese;
- In caz de diaree, opreste Metoclopramid si va lua Loperamid


Buletin de examen histopatologic 5-III-12
Diagnostic anatomopatologic

Diagnostic clinic din internare: C18.4 Tumora maligna colon transvers (98)
Piesa trimisa pentru examinare: colon transvers
Data recoltarii: 5-III-12
Examen macroscopic: Segment colon 12 cm lungime prezinta prezinta central formatiune tumorala circumferinta 6 cm lungime
Examen microscopic: Adenocarcinom colorectal tip conventional, moderat diferentiat, invaziv la nivelul seroasei. S-au examinat 8 limfoganglioni dintre care 3 prezinta metastaza. Margini de rezactie fara elemente neoplazice. pT4N1 G2 Cod: 8140/3

Biletul de iesire din spital este de la ultima internare.
Va rog foarte mult sa-mi spuneti concluziile dvs. privind analizele prezentate. Daca mai este nevoie si de alte informatii, va rog sa-mi transmiteti.
38 comentarii 12 Înainte ›
0
10-11-2012, ora 18:38
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
concluziile mele nu cred ca aduc nimic nou. este vorba de un cancer colorectal cel mai probabil cu metastaze inca de la inceput (motiv pentru care nu prea inteleg de ce a fost operata) - in mod normal cand un cancer este metastatic, el nu trebuie operat daca nu se pot scoate si metastazele; se mai practica scoaterea tumorii primare atunci cand pacientul se afla la risc mare de ocluzie intestinala imediata, de exemplu; apoi se pare ca nu a raspuns foarte bine la tratamentul chimioterapic; ca atare standard ar fi in momentul de fata sa se asocieze si o terapie "tintita" tratamentului chimioterapic, in momentul de fata, in cazul in care nu se observa micsorarea tumorilor (din ficat, de exemplu); acest tratament asociat poate fi cu ceva de tipul AVASTIN sau ERBITUX; se aproba de catre casa nationala de sanatate pentru acest tip de situatie, dar trebuie ca oncologul sa faca un dosar; pentru ERBITUX trebuie o analiza separata din proba de la anatomopatologie, un test genetic care se numeste "DETECTIA MUTATIEI GENEI K-RAS" inainte de efectuarea dosarului; ca atare, ca oncolog, in acest caz asa as proceda: as vedea daca tumorile se micsoreaza sub tratamentul de acum; daca asta NU se intampla, atunci v-as da o recomandare sa luati probele de la parafina si sa efectuati testul de care am zis, iar in asteptare as intocmi un dosar pentru AVASTIN catre CNAS.
0
10-11-2012, ora 19:13
Mihaella O.
Nu este medic/terapeut
Mihaella O.
Va multumesc mult pentru raspunsul prompt. In urma cu aproximativ o luna si jumatate medicul oncolog a luat in considerare si variante unui tratament cu Avastin, dar in aceeasi zi, dupa efectuarea analizelor, a decis ca este mai bine sa asteptam, deoarece rezultatul era mai prost decat cu o data in urma. La doua saptamani dupa am readus in discutie acest subiect, dar raspunsul medicului a fost din nou unul negativ. Din ceea am citit pe acest forum, am constatat ca sunteti un medic cu un nivel inalt de pregatire in domeniu si in aceeasi masura omenos. Am incredere in dvs si va admir. Credeti ca ar trebui sa insist in ceea ce priveste tratamentul cu Avastin? Medicul oncolog este o persoana foarte cumsecade si n-as vrea sa ii fortez mana fara sa fiu fb informata. Mi-a spus de la bun inceput ca sansele de supravietuire sunt putine si am impresia intotdeauna ca este sceptic si ca asta il determina sa abandoneze lupta pentru ca oricum sfarsitul e iminent. Pe masura ce aflu mai multe informatii, sperantele mi se spulbera.
Credeti ca un transplant de ficat ar fi posibil in aceasta situatie sau ar face mai mult rau?
Si...imi puteti spune, in opinia dvs, daca exista posibilitatea de a mai trai cativa ani cu tratament potrivit?
0
10-11-2012, ora 19:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
transplantul de ficat este total indicat. boala nu se afla numai in ficat ci, vizibil pe CT, si prin mai multi ganglioni loco-regionali imposibil de rezecat pe de-a intregul + mai mult ca sigur in alte zone, in mai mica masura, care nu se vad pe CT.

posibilitatea de a "mai trai cativa ani" desigur ca exista, dar ea tine strict de raspunsul la tratamentele care se aplica, de aceea cred ca trebuie evaluate si posibilitatile de care am amintit (respecti AVASTIN sau ERBITUX); daca medicul deja s-a gandit la avastin, nu cred ca trebuie insistat, pentru ca daca nu a incercat, cu siguranta are niste motive. avand in vedere varsta atat de tanara totusi, cred ca merge investigata si varianta cealalta mentionata de mine, cu conditia ca starea ei generala sa fie totusi buna.
0
10-11-2012, ora 19:34
Mihaella O.
Nu este medic/terapeut
Mihaella O.
N-am inteles exact, transplantul de ficat este indicat, desi boala nu se afla doar in ficat?
Agreati varianta de tratament cu Erbitux?
0
10-11-2012, ora 19:38
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, am comis o greseala totala, respectiv am scris opusul cu 180 de grade a ceea ce voiam sa zic (si vad ca reiese din context); transplantul de ficat este total CONTRAindicat.

pentru erbitux trebuie facut testul de care v-am zis. nu se deconteaza de CNAS, trebuie sa-l platiti din fonduri proprii. cred ca e de ordinul catorva sute de RON... posibil sa se faca partial decontat la V. Babes, cu trimitere de la oncolog.
0
10-11-2012, ora 19:56
Mihaella O.
Nu este medic/terapeut
Mihaella O.
Multumesc mult ptr. sfaturi, n-am stiut pana acum ca tratamentul cu Erbitux este o varianta de luat in considerare.
Am intrebat daca considerati ca mai poate trai cativa ani, deoarece inca de la inceput ni s-a spus ca sunt sanse slabe sa mai traiasca pana de sarbatorile de iarna. Starea generala a mamei este relativ buna, doar ca zilele astea a avut probleme cu diareea, probabil ca efect advers al Xelodei. In rest, dureri rar in capul pieptului (sau mai mult apasare), stari de voma sau alte manifestari, din fericire, nu.
Referitor la transplantul de ficat, am aflat ca, nu demult, a fost realizat pentru o persoana intr-o situatie similara, cu un cancer colorectal si metastaze hepatice.
Va multumesc inca o data, din suflet, pentru ca mi-ati acordat o parte din timpul dvs si va doresc multa sanatate si succes in ceea ce intreprindeti.
0
10-11-2012, ora 21:29
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
va urez mult noroc !
0
15-11-2012, ora 20:38
jumi
Nu este medic/terapeut
jumi
ptr d RaulDuke DACA SE POATE URGENT
buna seara
va rog sa imi transmiteti opinia dvs ptr urmatoarele;
este vorba de sotul meu are 50 ani, in 03.05.2012 diagnosticat cu BHP carcinom nediferentiat canal anal, IHCcarcinom scuamos nekeratinizant subtip bazaloid, RMN - 28.05.2012 tumora mic bazin invaziv in prostata, vezicule seminale, canal anal, adenopatii celiace 9 mm, mezenterice 10 mmm, lomboaortice 7 mm, infiltrare in benzi si micronoduli a grasimii perirectale, adenopatii obturatorii de max 8 mm si inghinale bilateral de max 15 mm, leziune la capul femural stang, CT 06.06.2012 pe langa cele mentionate mai sus 2 micronoduli de 4 mm si 6 mm in lobul inferior drept si micronodul de 4 mm in lobul inferior stang.
In perioada 25.06.2012 -27.07.2012 a efectuat radioterapie tehnica box telecobaltoterapie DT50 gy asociate cu Xeloda si oxaliplatin
RMN 04.09.2012
regasim masa tumorala dezvoltata la nivelul micului bazin cu scadere usoara a intensutatii semnalul in ponderatie T2 si in regresie dimensionala 40/40/35 fata de 58/51/63 anterior.Masa tumorala inglobeaza prostata si isi pastreaza extensia transcapsulara, cu invazia canalului anal la nivelul versantului anterior si aspectinfiltrativ in regresie al peretelui antero- lateral drept al ampulei rectale precum si ai muschilor ridicatori anali, nedepartajabila superior fata de conturul inferior al veziculelor seminale, cu infiltrare tumorala la acest nivel.Formatiuni tumorale cu semiologie identica satelite, ce prezinta contururi neregulate, infiltrative in regresie dimensionala, cea obturatoriedreapta de cca 34/18 mm - fata de 38/33 anterior, cu regresia infiltrarii muschiului obturator intern drept, muschiului piriform si fasciei mezorectale si cea de partea stanga de cca 17/11 mm fata de 25/17 mm anterior.Adenopatii pararectale, la nivelul grasimii presacrate obturatorii, iliace externe in regresie numerica si dimensionala, adenopatii inghinale bilateral stationare numeric si dimensional, leziunea de la nivelul capului femural stang cu caracter nemodificat., ficat cu dimensiuni la limita superioara a normalului, diametrul craniocaudal al lobului drept de cca 18 cm structura neomogena prin prezenta a numeroase leziuni nodulare distribuite difuz la nivelul ambilor lobi hepatici, in hiposemnal T1hipersemnal T2, cu gadolinofilie predominant periferica, cu aspect IRM de determinari tumorale secundare cu dimensiuni 16/11 mm - aspect in neta progresie numerica si dimensionala, mici adenopatii celio mezenterice si hilare hepatice de max 16/10 mm, fara lichid de ascita in etajul abdominal.
Dupa mai multe drumuri la medici in Bucuresti si Ploiesti mi s-a spus ca in acest caz operatia nu este indicata asa ca am inceput tratament paleativ in data de 03.10.2012 si in 8.11.2012 am facut a 3 a sedinta FOLFIRI - FOLINAT DE CA, IRINOTECAN, FLOURACILsi cu o anemie secundara de 10.3 tratata cu EPREX o inj pe saptamana, dupa care s-a simtit tare rau nu poate dormi noaptea, are dureri in toata zona din fata si spate pana la rinichi catre spate.NU stiu ce sa mai fac sunt disperata medicul nu spune nimik in afar de faptul ca treb sa ii dau TRAMADOL altceva nimik nu vitamine nu alte medicamente la durere, nu mai mananca, imi este teama sa nu faca vreo ocluzie aseara era cam umflat in partea din fata jos a abdomenului, iar in seara asta a facut 37, 6 temperatura
NU MAI STIU CE SA MAI FAC VA ROG AJUTATIMA CU UN SFAT
MULTUMESC FRUMOS
0
15-11-2012, ora 22:56
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate nu poti sa faci nimic fara ajutorul medicului. tratamentul chimioterapic trebuie continuat, pe de o parte, atat cat se poate, iar in paralel trebuie adaptat tratamentul simptomatic in functie de necesitati. daca are dureri, se va putea escalada treptat tratamentul antialgic, ajungandu-se pana la morfine sub diverse forme de administrare, cel mai bine pe gura, daca poate inghiti normal. pe langa medicul oncolog trebuie sa aveti o colaborare buna si cu medicul de familie; sfaturi mai bune nu cred ca pot fi date iar o discutie pe internet, indiferent cu cine, nu are nicio sansa sa tina loc de consultatie medicala.

vorbiti cu medicul de familie in cat mai scurt timp si poate va trebui luata in discutie si o luare in evidenta in cadrul unui serviciu specializat de ingrijire paliativa, gen hospice, etc.
0
16-11-2012, ora 19:59
jumi
Nu este medic/terapeut
jumi
va multumesc
0
18-11-2012, ora 00:13
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere !
0
23-11-2012, ora 19:41
Mihaella O.
Nu este medic/terapeut
Mihaella O.
Buna seara dl RaulDuke,
Am revenit pe acest forum deoarece, pe langa ceea ce v-am spus deja mai sus legat de starea de sanatate a mamei mele, saptamana aceasta au aparut si alte simptome, cum ar fi: confuzie, stare de somnolenta permanenta, dureri de cap uneori. Puteti sa-mi spuneti ce credeti ca ar putea fi? Sa fie creierul afectat de metastaze? Ce analize considerati ca sunt necesare?
Multumesc mult!
0
23-11-2012, ora 22:14
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
orice problema medicala preteaza la, intai de toate, un CONSULT MEDICAL facut cu responsabilitate; nu se poate trece nicioata direct in "investigatii" sau "analize"; simptomele descrise de tine pot fi date de multiple conditii clinice, inclusiv, e drept, de metastaze osoase; ca atare, in acest context, probabil ca, desi cancerul de colon nu da prea des metastaze in creier, un consult neurologic si o investigatie care sa arate ce se intampla prin cap, ar fi utila, adica un RMN sau un CT cranio-cerebral. trebuie, in orice caz, sa vorbiti cu medicul.
0
23-11-2012, ora 22:29
Mihaella O.
Nu este medic/terapeut
Mihaella O.
Metastaze osoase? Deci nu doar creierul poate fi afectat?
0
23-11-2012, ora 22:32
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
am vrut sa spun "metastaze cerebrale", desigur. din pacate nu am apucat sa corectez asta si acum postarea e blocata. ramane deci "cerebrale", pentru ca asta am vrut sa spun.
0
04-12-2012, ora 14:33
Mihaella O.
Nu este medic/terapeut
Mihaella O.
Am aflat de curand, in urma unui CT ca mama nu are metastaze cerebrale asa cum imi era teama. Cum am aflat asta...in urma cu aprox o saptamana am mers la spital la indrumarea medicului, deoarece mama avea scaune diareice, stari de voma, si inapetenta. A fost internata si timp de o saptamana i s-au administrat doar medicamente impotriva diareei (Loperamid, Saprosan) vitamine, saruri s.a. fiindca diareea era tot mai severa si se deshidrata. De abia ieri medicul curant, intors din concediu, a hotarat sa adauge si un antibiotic "Normix". De atunci au disparut scaunele diareice, ne bucuram ca incepe sa isi revina, mananca mai bine. In fine, astazi ni s-a spus ca starea ei e grava fiindca nivelul albuminei este scazut, iar ficatul si inima lucreaza tot mai greu. Puteti sa-mi spuneti ce fel de complicatii pot sa apara din cauza nivelului scazut al albuminei? Este posibil sa i se fi inrautatit asa de tare starea de sanatate cat sa fie in pericol de moarte? Inca ceva, l-am auzit pe medic spunand ca are edem, ca s-a umflat, si se uita la picioare. Intrebare: Poata sa creasca si volumul ascitei brusc? La ultima investigatie s-a descoperit ca avea ascita putina, 3 cm.

Astept cu nerabdare raspunsul dvs.
Va multumesc mult ptr ca imi acordati din timpul dvs.
0
05-12-2012, ora 00:39
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, din pacate aceste lucruri se pot intampla, iar edemele si ascita sunt foarte posibil cauzate de "nivelul scazut al albuminei"; apoi mai conteaza cat de scazuta este aceasta, cat a contribuit diareea la acest lucru si cat contribuie insuficienta hepatica, cat de mult poate fi corectata si cat timp, etc.
0
14-12-2012, ora 16:06
Mihaella O.
Nu este medic/terapeut
Mihaella O.
Buna ziua,
Mama si-a mai revenit, adica diareea a trecut cu antibiotic. I s-a administrat albumina, o doza de 50 ml zilnic, atat incat a ajuns aproape de valoarea normala. Au mai ramas doua probleme, nu poate sa mearga decat ajutata si are in continuare starile acelea de confuzie, ratacire, somnolenta. I s-a facut tomografie, iar rezultatul a fost ok, totul pare in regula. Spuneti-mi, va rog, ce altceva ar putea cauza aceste momente. Se instaleaza brusc.
Multumesc foarte mult.
0
14-12-2012, ora 21:30
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
multe lucruri. spune-mi, te rog, la ce ajuta sa discutam o lista de posibile diagnostice diferentiale acum si aici ? cel mai probabil este vorba de ceea ce se cheama o "encefalopatie hepatica" in cadrul "insuficientei hepatice", din ce descrii tu. adica ficatul nu reuseste sa "detoxifice" un procent mare din lucrurile care trebuiesc detoxifiate din sange, si asta afecteaza creierul.
0
14-02-2013, ora 21:18
Alexyia33
Nu este medic/terapeut
Alexyia33
Buna ziua.
Tatal meu, in varsta de 52 de ani este suspect de un neoplasm sigmoidian. In urma colonoscopiei s-au detectat 2 polipi (unul sesil si unul pediculat), ambii fiind rezecati si trimisi la biopsie si o formatiune vegetanta si ulcerata, situata la 25 cm de la M.A., din care s-au prelevat probe care au fost trimise la biopsie.
Acum 3 zile a primit rezultatele biopsiei iar diagnosticul histopatologic este urmatorul:
- biopsia contine doua fragmente de mucoasa, fara modificari tumorale si un fragment de mucoasa cu un focar de adenocarcinom supeficial, pe fond de displazie usoara si severa. Dupa resectionare, pana la epuizarea fragmentului suspect, nu poate fi apreciat caracterul infiltrativ in submucoasa, fara a-l putea exclude.
Imi puteti explica va rog acest diagnostic histopatologic? Abia peste doua zile are programare la gastroenterolog si la chirurg, pentru o eventuala operatie.
Va multumesc anticipat!
0
15-02-2013, ora 21:23
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
este vorba de un simplu si mic POLIP pe suprafata caruia a aparut o zona de transformare in cancer. asta il plaseaza intr-un stadiu extrem de mic, din pacate analiza facuta pe el nu a putut spune cam cat de adanc a fost; ramane sa decida medicii daca este de operat sau nu, pentru a se pune un STADIU COMPLET si a se vedea daca e nevoie sau nu de chimioterapie. la cum prezinti situatia, cel mai probabil nu pare sa fie nevoie, fiind un stadiu incipient. asteptam sa ne spui ce au decis chirurgul si gastroenterologul.
0
17-02-2013, ora 15:01
Alexyia33
Nu este medic/terapeut
Alexyia33
Va multumesc din suflet pentru raspuns! Este programat pe data de 22 februarie pentru operatie la Institutul Oncologic din Iasi la domnul doctor Scripcariu Viorel si abia dupa operatie vom afla exact stadiul bolii si daca se va continua cu chimioterapie. Sper sa fie unul incipient pentru ca si asa este foarte speriat de operatie!
0
17-02-2013, ora 22:59
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ok atunci, mult noroc si asteptam vesti !
0
28-02-2013, ora 11:35
Alexyia33
Nu este medic/terapeut
Alexyia33
Buna ziua! Revin cu cateva date despre starea tatalui meu. Abia astazi a intrat in operatie. I-au facut ecografie abdominala (ficatul este putin marit, fara noduli, restul organelor cu aspect normal si structura omogena) si radiografie pulmonara (plamani fara afectiuni evolutive). Ce mi-a atras atentia sunt markerii tumorali care au valori foarte crescute: CA 19-9 = 148 U/ml si CEA=18.45 ng/ml. Stiu ca valorile acestor markeri pot fi corelate cu dimensiunea si stadiul tumorii. In cazul de fata imi puteti spune va rog cam care este stadiul tumorii in functie de acesti doi markeri? Va multumesc!
0
28-02-2013, ora 23:37
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu este defapt adevarat ca markerii pot fi corelati cu stadiul sau cu dimensiunea tumorii, ci numai cel mult cu existenta ei. ca atare stadiul va fi cunoscut doar dupa analiza anatomopatologica a piesei de la operatie + un examen CT de torace si abdomen, iar pentru prognostic vor fi necesare si niste elemente din protocolul operator.
0
21-03-2013, ora 19:19
Alexyia33
Nu este medic/terapeut
Alexyia33
Buna seara! Revin cu date despre starea tatalui meu. In data de 28 februarie a fost operat, operatia finalizandu-se cu o colectomie.
Piesa de rezectie ASPECT MACROSCOPIC: 13 cm ileon si 130 cm colon, in partea ascendenta cu numerosi polipi sesili si polipi pediculati cu dimensiuni sub 2 cm, unghiul splenic al colonului prezentand o tumora de 7 cm, ulcerata. Tumora este infiltrativa in tot peretele colonic, cu invazie parietala.
ASPECT MICROSCOPIC: Adenocarcinom moderat diferentiat G2 infiltrativ, din 32 de limfoganglioni rezecati doar unul prezinta metastaza tumorala.
STADIU: pT4N1aM0
Luni pe data de 25 martie este programat la prima sedinta de chimioterapie adjuvanta. Imi puteti spune va rog care este prognosticul pentru acest stadiu si ce alimentatie ar trebui sa urmeze pentru ca organismul sa poata face fata sedintelor de chimioterapie? Va multumesc!
0
21-03-2013, ora 19:47
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
dieta echilibrata este singurul lucru care se recomanda relati la diagnosticul de cancer. nimic deosebit deci, ce e de bun simt si general valabil.

despre prognostic in stadiul acesta T4 N1 M0, care este deci un stadiu III, as putea sa-ti spun mai multe daca imi poti spune exact ce varsta are, daca are alte boli semnificative si exact ce regim de chimioterapie va face. altfel, grosier vorbind, estimez sansele lui de vindecare (sau de lipsa a reaparitiei bolii pana la 5 ani, mai tehnic spus) la aproximativ 30% doar cu operatia si undeva peste 50% si cu chimioterapie, dar, cum am spus, mai depinde si de care.
0
21-03-2013, ora 20:32
Alexyia33
Nu este medic/terapeut
Alexyia33
Are 53 de ani si alte boli semnificative nu are; de fapt nu a fost niciodata grav bolnav si nici nu a luat pastile decat pentru durere de masele. In ceea ce priveste chimioterapia abia luni ne va spune medicul oncolog schema de citostatice pe care o va urma. Sper sa nu fie de lunga durata!
0
22-03-2013, ora 18:41
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu stiu ce intelegi prin "lunga durata". in mod normal se vor stabili ceva de genul 8 serii cu xeloda sau 12 serii cu fluorouracil in perfuzie continua, dupa care va fi reevaluat imagistic.
0
16-07-2013, ora 09:55
Alexyia33
Nu este medic/terapeut
Alexyia33
Buna ziua.
Reiau cateva date despre starea de sanatate a tatalui meu deoarece aceasta s-a inrautatit intre timp.I
In data de 28 februarie 2013 a fost operat de neoplasm unghiul splenic al colonului, operatia finalizandu-se cu o colectomie.
Piesa de rezectie ASPECT MACROSCOPIC: 13 cm ileon si 130 cm colon, in partea ascendenta cu numerosi polipi sesili si polipi pediculati cu dimensiuni sub 2 cm, unghiul splenic al colonului prezentand o tumora de 7 cm, ulcerata. Tumora este infiltrativa in tot peretele colonic, cu invazie parietala.
ASPECT MICROSCOPIC: Adenocarcinom moderat diferentiat G2 infiltrativ, din 32 de limfoganglioni rezecati doar unul prezinta metastaza tumorala.
STADIU: pT4N1aM0
Dupa 4 saptamani de la operatie a inceput tratament perfuzabil cu Oxaliplatin si Xeloda, cate 6 pastilute/zi. Cam la 2 luni de la operatie a inceput sa i se umfle foarte tare ultima coasta din partea stanga. La 3 luni dupa operatie a facut un ecograf si in urma acestuia i-a fost detectata o leziune secundara la ficat si posibil leziune secundara la coasta.Medicul oncolog ne-a recomandat sa ii facem un CT. Mentionez faptul ca inainte de operatie markerii tumorali aveau urmatoarele valori:CEA=18.48 iar CA 19-9=148. Dupa 3 luni de la operatie acestia au crescut foarte mult: CEA=47.91 si CA 19-9=748.8.Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Tratamentul si-a facut efectul avand in vedere rezultatele foarte mari ale markerilor? Mai are de facut 2 sedinte din 8.

2. In cazul in care se confirma prezenta metastazelor osoase ce se mai poate face, medical vorbind pentru ca medicul oncolog a spus ca nu mai poate face nimic. Am citit ca in unele cazuri de metastaze osoase se face tratament cu Zometa, eventual iradieri. Adica pentru mine e prea dureros sa stau cu mainile in san si sa accept ca nu se mai poate face nimic ! Trebuie sa existe o solutie macar de prelungire a vietii pentru ca de vindecare e clar ca nu se pune problema.
Va multumesc!

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
38 comentarii 12 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: