Amenoree
Buna ziua! Am insuficiența ovariana prematura, Fsh -120, lh-80, sunt in tratament cu Arefam 12 zile pe lună iar Lenzeto un puf/zi continuu.Iau acest tratament de 2 luni și nu mi-a revenit menstruația absolut deloc deja mă sperie foarte tare.
1 comentarii
Bună ziua! Îți răspund punctual:
1. Despre diagnosticul de insuficiență ovariană prematură
- FSH de 120 și LH de 80 confirmă într-adevăr diagnosticul (valori mult peste pragul de menopauză).
- În această situație, ovarele nu mai produc estrogen și progesteron în cantități suficiente, iar menstruația naturală dispare.
2. Despre tratamentul pe care îl urmezi
- Lenzetto (spray transdermic cu estradiol) asigură aportul de estrogen.
- Arefam (progesteron micronizat) administrat ciclic 12 zile/lună are rol de a proteja endometrul și, uneori, de a reproduce un ciclu artificial (poate apărea o sângerare de întrerupere după oprirea celor 12 zile de progesteron).
- Tratamentul nu are scopul de a „repune ovarele în funcțiune”, ci de a înlocui hormonii care lipsesc pentru a proteja oasele, inima și mucoasa uterină.
3. De ce nu apare menstruația
- La unele femei aflate pe substituție hormonală, sângerarea de întrerupere nu apare sau apare foarte slab.
- Acest lucru nu înseamnă neapărat că tratamentul nu funcționează.
- Faptul că nu ai menstruație nu este periculos atâta timp cât endometrul este monitorizat periodic prin ecografie transvaginală (să nu devină prea gros).
4. Ce este important de făcut
- Monitorizare ginecologică la 6–12 luni: ecografie transvaginală pentru a evalua grosimea endometrului.
- Verificarea simptomelor (bufeuri, uscăciune vaginală, stare generală). Dacă acestea s-au ameliorat, tratamentul își face efectul.
- Dacă nu apare nicio sângerare, medicul poate ajusta dozele (de exemplu, creșterea dozei de Lenzetto sau schimbarea schemei de progesteron).
Concluzie: Absența menstruației în insuficiența ovariană prematură sub tratament de substituție nu este un motiv de alarmă în sine. Scopul tratamentului nu este să revină ciclul menstrual normal, ci să mențină echilibrul hormonal și să prevină complicațiile pe termen lung.
1. Despre diagnosticul de insuficiență ovariană prematură
- FSH de 120 și LH de 80 confirmă într-adevăr diagnosticul (valori mult peste pragul de menopauză).
- În această situație, ovarele nu mai produc estrogen și progesteron în cantități suficiente, iar menstruația naturală dispare.
2. Despre tratamentul pe care îl urmezi
- Lenzetto (spray transdermic cu estradiol) asigură aportul de estrogen.
- Arefam (progesteron micronizat) administrat ciclic 12 zile/lună are rol de a proteja endometrul și, uneori, de a reproduce un ciclu artificial (poate apărea o sângerare de întrerupere după oprirea celor 12 zile de progesteron).
- Tratamentul nu are scopul de a „repune ovarele în funcțiune”, ci de a înlocui hormonii care lipsesc pentru a proteja oasele, inima și mucoasa uterină.
3. De ce nu apare menstruația
- La unele femei aflate pe substituție hormonală, sângerarea de întrerupere nu apare sau apare foarte slab.
- Acest lucru nu înseamnă neapărat că tratamentul nu funcționează.
- Faptul că nu ai menstruație nu este periculos atâta timp cât endometrul este monitorizat periodic prin ecografie transvaginală (să nu devină prea gros).
4. Ce este important de făcut
- Monitorizare ginecologică la 6–12 luni: ecografie transvaginală pentru a evalua grosimea endometrului.
- Verificarea simptomelor (bufeuri, uscăciune vaginală, stare generală). Dacă acestea s-au ameliorat, tratamentul își face efectul.
- Dacă nu apare nicio sângerare, medicul poate ajusta dozele (de exemplu, creșterea dozei de Lenzetto sau schimbarea schemei de progesteron).
Concluzie: Absența menstruației în insuficiența ovariană prematură sub tratament de substituție nu este un motiv de alarmă în sine. Scopul tratamentului nu este să revină ciclul menstrual normal, ci să mențină echilibrul hormonal și să prevină complicațiile pe termen lung.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 2Amenoree de 6 luni, rog ajutor!
- 8supraponderabilitate si amenoree, help!
- 6duphaston pt amenoree secundara
- 5amenoree de 4-5 luni
- 4Amenoree secundara cauzata de contraceptive orale
- 2Endometrioza, chisturi ovariere, amenoree
- 0Tensiune mica, ameteli, lipsa menstruatiei
- 3Lipsa menstruatie
- 1Premenopauza nu, tiroida nu, am bufeuri si amenoree. Carui tip de medic sa ma adresez?
- 1Amenoree
- 1Nu mi a venit ciclu de aproape 2 ani
- 0Un răspuns va rog!?
- 1Nu îmi vine ciclu de 9 luni
- 0Pilulele si fumatul
- 1Mi-a întârziat ciclu 2 luni, am facut test si este negativ..!!
- 0Anticonceptionale Yasmin
- 0Sarcina cu test negativ?
- 1Lipsa menstuatie lunara
Mai multe informații despre: Amenoreea Insuficienta ovariana prematura
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: