Amețeli și întunecarea vederii

29-01-2025
identity
Nu este medic/terapeut
identity
Mi sa întâmplat de vreo două ori pana acum. Prima data cand aveam 14 ani, cam asa, dupa ce am avut o mână ruptă. A doua dată cand aveam 20 ani si eram obosit. Cauzele le stiu, de suparare si apoi oboseala, ma intereseaza ce pot face pentru a evita sa mai pățesc din nou sa vad negru in fața ochilor? Multumesc
1 comentarii
0
04-07-2026, ora 01:31
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI

Episoadele pe care le descrieți — „vederea neagră" bruscă, însoțită de slăbiciune — se numesc în medicină lipotimie (sau pre-sincopă) și sunt cel mai frecvent declanșate de o scădere bruscă a fluxului sangvin cerebral.

De ce apare aceasta:

• Reflexul vasovagal — cel mai frecvent: durere, emoție puternică, statul prelungit în picioare declanșează o vasodilatație și bradicardie reflexă scade tensiunea scade momentan fluxul cerebral
  • Hipotensiunea ortostatică — schimbarea rapidă a poziției (de la stat jos/culcat la în picioare)
  • Deshidratare, oboseală severă, anemie — cresc vulnerabilitatea la astfel de episoade

Ce puteți face pentru a preveni episoadele:

• Ridicați-vă lent din poziția culcat sau șezut, faceți o pauză câteva secunde
  • Mențineți o hidratare bună, mai ales pe căldură sau în perioadele de oboseală
  • Evitați mediile cu temperatură ridicată sau aglomerate dacă vă simțiți deja slăbit
  • La primele semne (amețeală, vedere „ceață"), așezați-vă sau întindeți-vă imediat
  • Un aport adecvat de sare și lichide ajută dacă aveți tendință spre tensiune scăzută

Deși ați identificat factorii declanșatori în ambele episoade, dacă frecvența crește sau apar și alte simptome (palpitații, durere toracică, pierdere reală a stării de conștiință), consultați un medic internist sau cardiolog pentru a exclude o cauză cardiacă sau o anemie.

Adaugă un comentariu / răspuns