Analiza prolactina (hiperprolactinemie)

10-01-2018
B.M.Maria
Nu este medic/terapeut
B.M.Maria
Buna ziua,

Incep prin a spuna ca sunt femeie, am 29 de ani si as dori sa raman insarcinata.

Urmatoarele analize le-am efectuat (printre altele) la trimiterea medicului ginecolog, care insa m-a trimis pentru interpretarea acestora la medicul endocrinolog (care ma poate vedea abia la finalul acestei luni, ceea ce inseamna ca am mult de asteptat si sunt tare nerabdatoare sa aflu ceva pana atunci).

Ma poate ajuta cineva cu interpretarea urmatoarei analize, va rog? Stiu ca am hiperprolactinemie si ca va trebui sa urmez un tratament dar am inteles ca ar fi mai multe tipuri de hiperprolactinemie si e posibil sa fie nevoie de analize suplimentare pentru a putea sa imi prescrie tratament (am facut analizele pentru tiroida si au iesit bine, la fel si restul analizelor din ziua 3 si 21 ale menstruatiei). Stiti sa imi spuneti mai multe?

Prolactina:
35, 95 ng/mL (interval referinta: 4, 79 - 23, 3)
762, 1 mUI/L (interval referinta: 101, 55 - 493, 96)

Test cu PEG 6000:
coeficient de recuperare: 79, 88 %
interpretare: coeficient de recuperare =< 40%. prezenta macroprolactina
coeficient de recuperare >= 60%... absenta macroprolactina

Stiu ca de obicei pentru hiperprolactinemie sunt prescrise una dintre umatoarele doua medicamente: Bromocriptina (o directiva a UE spunea ca acesta sa fie dat doar in cazuri exceptionale) sau Dostinex (care ar fi un medicament mai nou).
Se mai folosesc aceste medicamente? Ma intereseaza ce efecte secundare au aceste doua medicamente si daca au dat rezultate.

Simptomatologie:
- menstruatie neregulata (intre 30 si 44 zile) si care dureaza aproximativ 6 zile si sunt destul de dureroase;
- ovulatia nu are o zi anume cand vine (in unele luni ziua 14 e ovulatorie, alteori a fost ziua 21 - conform testelor de ovulatie) si de obicei ovulul eliberat este fara foliculi (asta conform eco vaginala).
- chisturi ovariene (apar si dispar de la sine, dar unele au fost foarte dureroase).
- in ianuarie 2017 m-am oprit din luat anticonceptionale, insa pana acum nu am ramas insarcinata (nici nu am fost foarte insistenti in acest sens, insa este 1 an de atunci si nimic pana acum)
2 comentarii
1
11-01-2018, ora 12:46
Dr. Moise Oana
Obstetrica-ginecologie, Bucuresti
Dr. Moise Oana
Un medic endocrinolog va poate lamuri cauza cresterii prolactinei si ea se trateaza cu Dostinex. Pentru obtinerea sarcinii e nevoie de ovulatie (nu exista ovulatie fara folicul din care sa se elibereze ovocitul), de trompe permeabile si spermograma sotului normala sau cat mai aproape de normal (aveti un an de contact neprotejat si ar fi bine sa faceti si aceste teste).
0
12-01-2018, ora 12:05
B.M.Maria
Nu este medic/terapeut
B.M.Maria
Va multumesc mult pentru raspuns, dna doctor!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: