Anticonceptionalele Yaz si Yasmin aduc moartea

25-02-2015
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Anticoncepţionalele Yaz şi Yasmin, care aduc moartea, sunt cele mai recomandate de medicii români

Pilulele anticoncepţionale Yaz şi Yasmin, produse de gigantul german Bayer Pharma, suspectate că ar fi provocat cel puţin 23 de decese în Canada, sunt cele mai recomandate pastile contraceptive de către medicii ginecologi din România şi, implicit, cele mai vândute în lanţurile de farmacii din ţara noastră. Farmaciştii susţin că aceste medicamente, 'de zece ori mai puternice decât alte contraceptive', reprezintă peste 70% din totalul anticoncepţionalelor vândute la noi.

În ciuda unei avertizări a Agenţiei Europene pentru Medicamente, lansată în 2011, potrivit căreia pilulele anticoncepţionale Yaz şi Yasmin ar putea avea un 'risc crescut de formare a unor cheaguri' de sânge, iar medicii au obligativitatea să semnaleze reacţiile adverse la medicamente, majoritatea ginecologilor din România le recomandă pacientelor aceste medicamente produse de compania Bayer.

'Yasmin este cel mai vândut anticoncepţional, pentru că pe acesta îl recomandă medicii - peste 70% din contraceptivele vândute la noi - chiar dacă este mai scump. Sunt zeci de alte medicamente similare, multe făcute la noi în ţară, care sunt mai ieftine, însă medicii le recomandă pe acestea de la Bayer', a declarat, pentru ZIUAnews, o farmacistă dintr-o unitate din Bucureşti, situată în apropierea Guvernului. Aceasta ne-a mai spus că cele două medicamente sunt, de altfel, şi cele mai promovate pe segmentul din care fac parte. 'În special Yaz a fost promovat intens. Nu ştiu ce le promit medicilor reprezentanţii firmei Bayer, dar toţi prescriu contraceptivele acestea. Şi mie, şi prietenelor cu care am vorbit ni s-a recomandat să luăm Yasmin sau Yaz', a mai adăugat tânăra farmacistă, care a preferat să-şi păstreze anonimatul.
În farmaciile din România, pilulele Yaz se vând la preţul de aproximativ 47 de lei, iar Yasmin - 35 de lei.
6 comentarii
0
25-02-2015, ora 19:11
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Yaz şi Yasmin conţin combinaţii de estrogen şi progesteron, în care doza de progesteron este şi "de 10 ori mai mare", comparativ cu alte medicamente anticoncepţionale. În vreme ce unul dintre hormoni, etinilestradiolul - un estrogen foarte folosit în contraceptivele orale - are aproximativ aceeaşi concentraţie cu alte medicamente similare (0, 02 - 0, 03 mg), cantitatea de progesteron folosit în cele două pilule de la Bayer (drospirenonum) este de 3 mg.

"Eu am mers la ginecolog şi, fără să-mi facă vreo analiză, mi-a dat acest contraceptiv (n.r. - Yasmin). Nu le-am luat, ci am mers la un alt medic, endocrinolog, pentru testele homonale. Inclusiv acest medic, cu analizele în faţă, mi-a recomandat acelaşi anticoncepţional. Mi-a fost foarte rău de la el. M-am întors la medicul endocrinolog, după două luni, cu dureri mari de ovare şi cu noduli la sâni şi i-am cerut să-mi schimbe anticoncepţionalul. De data aceasta mi-a dat unul cu concentraţii hormonale mult mai mici, cu care nu am mai avut nicio problemă", a dezvăluit, pentru ZIUAnews, tânăra farmacistă. Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România nu au putut fi contactaţi de reporterii ZIUAnews, până la publicarea acestui material.
0
25-02-2015, ora 19:12
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cel puţin 23 de femei au decedat în Canada

Potrivit unor documente prezentate de Ministerul Sănătăţii din Canada, cel puţin 23 de femei care luau contraceptive Yaz şi Yasmin ar fi decedat în urma utilizării medicamentelor, cel mai adesea din cauza formării unor cheaguri de sânge, a anunţat, marţi, postul de televiziune public CBC.

Documentele puse la dispoziţia autorităţilor din Canada arată că alte 600 de femei au suferit reacţii adverse la anticoncepţionalele menţionate mai sus. De asemenea, un avocat care a lansat un recurs în nume colectiv a afirmat că este posibil ca alte sute femei să fi suferit efecte dăunătoare de la produsele amintite, iar mii de plângeri au fost depuse împotriva Bayer, în special în SUA. În luna aprilie, Agenţia americană pentru produse alimentare şi medicamente (FDA) a lansat un avertisment, anunţând că aceste pilule ar putea avea "un risc crescut de formare a unor cheaguri de sânge".

Sursa: http://www.ziuanews.ro/stiri/anticonceptionalele-yaz-si-yasmin-care-aduc-moartea-sunt-cele-mai-recomandate-de-medicii-romani-95457
0
25-02-2015, ora 19:18
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
In intervalul 2009-2013, zeci de românce care le luau au făcut tromboze venoase.

Recentele incidente în care popularele pilule sunt suspectate că au îmbolnăvit sute de femei şi chiar ucis zeci au pus pe jar atât autorităţile de la noi din ţară, cât şi pe cele europene.

Pericolul, semnalat încă din 2011 Agenţia americană pentru produse alimentare şi medicamente a transmis, încă din aprilie 2012, un avertisment, indicând că pilulele Yasmin şi Yaz ar putea fi "legate de un risc crescut de formare de cheaguri de sânge". O atenţionare similară a fost publicată, de asemenea, în 2011, de Agenţia Europeană a Medicamentelor.

Prof. dr. Daniel Popescu: "Testul de coagulare este obligatoriu" "Anticoncepţionalele nu se prescriu fără analize prealabile. Testul de coagulare este obligatoriu. Dacă acesta nu iese bine, pacienta nu poate lua pilule contraceptive. Orice medicament este periculos, însă anticoncepţionalele sunt unele dintre cele mai periculoase pentru că ele conţin hormoni. Am multe paciente care vin şi îmi spun că iau de multă vreme nu ştiu ce pilule, la recomandarea coafezei, a unei amice sau după ce au citit pe internet. Farmaciile nu ar trebui să le elibereze fără reţetă", ne-a declarat prof. dr. Daniel Popescu, ginecolog, directorul Policlinicii "Şerban Vodă".
0
25-02-2015, ora 19:19
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Diane 35, retrase din Franţa În ianuarie 2013, o marcă de pilule contraceptive folosite şi în România - Diane 35 - a fost retrasă de pe piaţa din Franţa după ce patru persoane au murit. Reprezentanţii ANMDM au decis atunci că Diane 35 rămâne, cel puţin deocamdată, pe piaţa din România, o eventuală decizie de retragere aparţinând forului european de profil. Din 2003, de când este autorizat la noi acest medicament, s-a înregistrat o singură reacţie trombotică, recuperată.

600 de cazuri de reacţii adverse au raportat autorităţile sanitare canadiene în rândul femeilor care luau contraceptivele Yaz şi Yasmin.

Sursa: http://www.ziarulring.ro/stiri/eveniment/214306/Yaz-si-Yasmin-contraceptivele-nr-1-din-Romania-SUSPECTATE-ca-imbolnavesc-si-UCID
0
25-02-2015, ora 19:22
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cea mai tanara dintre victimele care au murit avea numai 14 ani, jumatate dintre acestea avand sub 26 de ani.

Majoritatea deceselor au fost bruste, femeile murind dupa ce au facut un cheag de sange. Despre aceste tipuri de contraceptive se stia ca pot avea ca urmare formarea cheagurilor de sange.

In SUA si Canada, Bayer a fost deja dat in judecata de familiile unora dintre tinerele decedate. Cateva sute de procese au fost intentate de femei care au avut reactii adverse la aceste anticonceptionale, in Ontario.

Sursa: http://www.ziare.com/viata-sanatoasa/tratament/pilulele-anticonceptionale-cauza-a-zeci-de-decese-atentie-la-marca-1240547
0
20-10-2015, ora 12:29
korynna
Nu este medic/terapeut
korynna
Este adevarat, si eu am luat la sfatul ginecologului si m-am simtit f rau. Mare grija la aceste anticonceptionale, nu le luati chiar daca va sunt prescrise!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
La-Pediatru.ro - Centrul de informare pentru părinți
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic ce vine în sprijinul părinților cu informații complete și documentate științific despre toate aspectele îngrijirii copiilor. În plus vă oferă o listă actualizată de peste 4000 de pediatri cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tipuri de contraceptive combinate disponibile in Romania
  • Schimbarea metodei contraceptive
  • Dereglari hormonale cauzate de anticonceptionale
  • Greseli in administrarea contraceptivelor
  • Contraceptivele orale - avantaje și riscuri
  • Cum procedezi dacă ai uitat o pilulă anticoncepțională?
  • MIT: Anticoncepționalele îngrașă
  • Anticoncepționalele ar putea afecta structura cerebrală
  • Contraceptivele orale nu cresc riscul de anomalii congenitale
  •