Bebe 1luna plange cand e schimbat

05-01-2025
Rlk-Stb
Nu este medic/terapeut
Rlk-Stb
Buna. Am un bebelus de 1luna care plange isteric, pana ii dau lacrimile, se inroseste tot si nu poate fi calmat cu nimic (am incercat sunete albe, distragerea atentie) dar nu functioneaza nimic in momentul in care i se schimbat pampers-ul. Este schimbat de pampers pe masa de infasat, care e pe o masa, in dormitor, dar la fel, plange cand e schimbat si pe pat sau in alta parte. Am fost si in deplasare la parintii mei si la fel a plans in hohote doar cand e schimbat. Mentionez ca nu are nici o iritatie, am schimbat si marca de pampers, inca din maternitate a facut asa, am intrebat atunci asistentele ei mi s-a raspuns ca e ceva normal si se va obisnui, insa are deja o luna si cateva zile si am impresia ca de fiecare data e din ce in ce mai rau. Poate fi o asociere cu faptul ca il linistesc dupa la san, oricum am incercat sa il legan, sa ii cant dar nu are nici un efect.
Multumesc frumos!
1 comentarii
0
09-01-2025, ora 08:21
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Plânsul bebelușului în timpul schimbării scutecului poate fi o situație frustrantă și îngrijorătoare pentru părinți, mai ales când nimic nu pare să funcționeze pentru calmare. Voi detalia posibilele cauze și soluții pentru această problemă.

Posibile cauze ale plânsului în timpul schimbării scutecului

1. Senzație de vulnerabilitate:
- Bebelușii se pot simți expuși sau nesiguri atunci când sunt dezbrăcați, mai ales pe o suprafață rece sau mai rigidă.
- Masa de înfășat, chiar dacă este practică pentru părinți, poate amplifica senzația de insecuritate din cauza înălțimii și poziției.

2. Sensibilitate la schimbările de temperatură:
- Bebelușii sunt sensibili la frig, iar dezbrăcarea completă, mai ales într-un mediu mai rece, poate declanșa plânsul.

3. Stimulare senzorială excesivă:
- Procesul de schimbare implică mai multe senzații simultane (atingere, mirosuri, mișcări), care pot fi copleșitoare pentru un nou-născut.

4. Disconfort în poziția de schimbare:
- Poziția culcat pe spate poate fi inconfortabilă pentru unii bebeluși, mai ales dacă au gaze sau colici.

5. Asociere negativă:
- Dacă bebelușul a experimentat ceva neplăcut în timpul schimbării scutecului (de exemplu, o atingere mai rece sau mai fermă), poate dezvolta o asociere negativă cu această activitate.

6. Nevoia de apropiere:
- Schimbarea scutecului implică de obicei separarea de brațele părintelui, iar acest lucru poate declanșa anxietate la bebeluși, care își doresc să fie ținuți și protejați.

Ce puteți încerca pentru a reduce plânsul

1. Încălziți zona de schimbare:
- Asigurați-vă că încăperea este caldă și folosiți o păturică moale sau o aleză călduroasă pe masa de înfășat.
- Încercați să încălziți ușor șervețelele umede sau dischetele utilizate pentru curățare.

2. Schimbați scutecul într-o poziție diferită:
- Dacă poziția culcat pe spate pare să fie problema, încercați să-l schimbați ținându-l într-o poziție mai verticală (pe brațul dumneavoastră sau pe o suprafață mai joasă).

3. Faceți schimbarea rapidă și liniștitoare:
- Reduceți timpul necesar pentru schimbare, pregătind toate cele necesare dinainte.
- Folosiți o voce calmă și blândă sau cântați un cântec liniștitor.

4. Introduceți elemente distractive:
- O jucărie preferată sau un obiect nou (cum ar fi o oglindă) poate capta atenția bebelușului.
- Asociați schimbarea cu ceva pozitiv, cum ar fi un masaj scurt după schimbare.

5. Schimbați mediul:
- Încercați să schimbați scutecul într-un alt loc, cum ar fi pe pat, pe canapea sau chiar pe o pătură așezată pe podea.
- Dacă masa de înfășat este percepută negativ, evitarea acesteia pentru o perioadă ar putea ajuta.

6. Conexiune și contact vizual:
- Păstrați contactul vizual cu bebelușul în timpul schimbării și vorbiți cu el într-un mod calm și plin de afecțiune.
- Atingerea blândă și mângâierile pot ajuta la reducerea anxietății.

7. Obișnuirea treptată:
- Dacă este posibil, începeți să schimbați doar părți din scutec, fără să-l dezbrăcați complet, pentru a reduce disconfortul asociat.

Posibila asociere cu alăptarea
Faptul că îl liniștiți la sân imediat după schimbare poate să întărească asocierea schimbării scutecului cu o experiență stresantă. Încercați să-l calmați prin alte metode înainte de a-l pune la sân, pentru a întrerupe acest tipar.

Când să vă îngrijorați
Dacă plânsul devine excesiv și se însoțește de alte simptome, cum ar fi dificultăți în alimentație, letargie sau modificări ale tranzitului intestinal, consultați pediatrul. Plânsul poate semnala și o problemă medicală, deși în majoritatea cazurilor este doar o fază tranzitorie.

Această reacție este, de obicei, o etapă normală în dezvoltarea bebelușului. Cu răbdare și ajustări mici în modul în care schimbați scutecul, situația se va îmbunătăți treptat. Dacă problema persistă sau vă îngrijorează, discutați cu medicul pediatru pentru a exclude eventuale cauze subiacente.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Descifrarea strigătelor de durere ale bebelușului nu este o abilitate înnăscută, ci trebuie învățată
  • Care este cel mai bun mod de a calma un copil care plânge?
  •