Bebe 6 saptamani vomită după masa si este pofticioasa

18-12-2016
Biani
Nu este medic/terapeut
Biani
Am o fetita de 6 saptamani pe care o alaptez, care după ce mănâncă aproape de fiecare data vomita o gurita de lapte sau da afara un jet de lapte.Se intampla sa vomite brânzos sau doar lapte exact după ce termina de supt.Este f pofticioasa in sensul ca nu o pot lasă la san cât doreste deoarece nu se stie opri si apoi vomita.Ma uit pe ceas si ii dau aproximativ 15 minute si apoi o tin la ragait dar dupa cum scriam mai sus vomita dupa ce ragaie.Sunt momente când plânge de numa ca doreste sa suga mai mult, o las ca nu am ce face dar apoi da afara.As lasa-o sa suga cat doreste dar nu se poate.Dna doctor mi-a spus sa-i dau debridat de 2 ori pe zi 1 ml si espumisan de colici intre.Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
6 comentarii
1
19-12-2016, ora 11:08
Dr. Eugenia Vitan
Pediatrie, Alba-Iulia
Dr. Eugenia Vitan
Buna dimineata

Este posibil ca explicatia sa fie un reflux gastro-esofagian, care se atenueaza pe masura ce creste sugarul si sa dispara, dupa varsta de un an de viata, prin dezvoltarea muschilor ce tin de aparatul digestiv.
Trebuie sa decelati intre varsatura (care inseamna emisia pe gura a unei cantitati mari de lapte imediat dupa mancare sau emisia de lapte branzit dupa ce sta in stomac un interval de timp in contact cu acidul gastric ) si regurgitare (emisia imediat dupa alimentare a unei cantitati mici de lapte ).
Plansul se datoreaza si efortului contractil din partea micutului, care ii da o senzatie de neliniste.
Trebuie sa dati san bebelusului des si in cantitati mici, tinandu-l inclinat la 45 grade in cursul alaptarii, dar si dupa masa cel putin 30 minute, evitand manevrele numeroase si ample ale sugarului, cu exceptia ajutorului ce i-l dati pentru eructatie (ragaiala).
0
19-12-2016, ora 14:47
Biani
Nu este medic/terapeut
Biani
Va multumesc.Daca nu o las sa stea la san cât mai mult plânge de numa numa.In timpul zilei mănâncă la 2 ore.Atunci sa continui încă cu debridatul pe o perioadă mai lunga de timp?
0
20-12-2016, ora 11:47
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua!

După cum a mentionat si doamna doctor, simptomele ar putea fi asemanatoare celor care apar in refluxul gastroesofagian (regurgitatiile, varsaturile, durerile colicative), care poate fi prezent la circa 80% dintre sugari, mai ales in primele 6 luni. Acestea pot sa apara aleatoriu sau la fiecare masa, la cateva minute dupa ce a terminat sau cateva ore mai tarziu.
Desi nu influenteaza de regula cresterea, acest parametru trebuie cu atentie urmarit. Faptul ca micuta sta 15 minute la san nu este un indicator fidel al satietatii. Trebuie luata in considerare si compozitia laptelui, nu doar durata sau cantitatea de lapte consumata, daca este adecvata pentru a-i asigura nutritia optima.
Aflati din articol cum va puteti asigura ca micuta primeste suficient lapte cantitativ si calitativ prin urmarirea evolutiei ponderale: http://www.la-pediatru.ro/info/cum-poti-sti-daca-bebelusul-primeste-suficient-lapte

Aveti aici si cateva informatii despre identificarea precoce a semnalelor de foame ale bebelusilor: http://www.la-pediatru.ro/info/semnele-de-foame-la-bebelusi

Incercati sa va evaluati alimentatia dvs. pentru a-i asigura aportul ideal de calorii si nutrienti și desigur, daca identificati un tipar (aparitia sau accentuarea simptomelor bebelusului in urma consumului a unui anumit aliment cum sunt fasolea, conopida, broccoli care pot favoriza apariția colicilor și nu numai), limitati aportul, cu grija insa pentru a nu induce un dezechilibru in dieta dvs. si respectiv a micutei.

Referitor la tratament, cel mai bine e sa il administrati conform indicațiilor dnei doctor care le-a prescris și cunoaște istoricul fetiței, iar o a doua opinie sa o solicitati doar in urma unui consult riguros al starii de sanatate si nutritie a bebelusului de catre un alt medic competent in astfel de situatii.

Multa sanatate si rabdare sa depasiti acest impas!
0
20-12-2016, ora 14:50
Dr. Eugenia Vitan
Pediatrie, Alba-Iulia
Dr. Eugenia Vitan
Buna ziua
Sunt de acord cu lamuririle D-nei Dietetician, insa eu as incerca sa simplific raspunsul meu raspunzandu-va punctual la intrebari :
-Debridatul, il puteti utiliza in refluxul gastro-esofagian intre 4-8 saptamani, ghidandu-va dupa raspunsul sugarului la tratament.Sfatul meu este sa apelati un timp cat mai scurt si, in general, cat mai putin posibil la medicamente si sa adoptati pozitia inclinata de care v-am scris si mesele dese si reduse cantitativ.
-noi va putem da niste directii, dar, nu uitati ca, Dvs. sunteti cea care veniti in contact cu copilul si ii vedeti comportamentul si dezvoltarea, asa ca puteti scurta intervalul intre supturi la 1-1.30 h, prin tatonare.Nu trebuie sa va alarmati excesiv atat timp cat copilul creste in greutate.Desigur trebuie sa aveti grija sa o tineti inclinata sau vertical sa nu aspire continutul de voma.
Deja ati trecut de etapa de stres vazand acest fenomen la copilul Dvs., aveti o minima experienta si mai multe informatii ca sa puteti sa va descurcati cu succes in continuarea fara emotii.
Deci... curaj si sa va bucurati alaturi de bebelusul Dvs. de sarbatorile acestei ierni !
0
20-12-2016, ora 20:15
Biani
Nu este medic/terapeut
Biani
Va multumesc mult pentru sfaturile date.Bebelusa noastra a crescut de la 2, 500 kg la 4 kg pana acum si avem implinite 6 saptamani.Sa aveti Sărbători frumoase alaturi de cei dragi !
0
21-12-2016, ora 10:18
Dr. Eugenia Vitan
Pediatrie, Alba-Iulia
Dr. Eugenia Vitan
Multumesc pentru urari.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
10-10-2016, ora 10:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
La-Pediatru.ro
Căutați un pediatru bun?
La-Pediatru.ro este un proiect ROmedic unde găsiți cea mai completă listă de medici pediatri din România. Alegeți din peste 4000 de pediatri - cu date de contact, prezentări și recomandări de la părinți.
Cunoașteți un pediatru bun? Oferiți-i o recomandare aici! Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce bebelușul vomită?
  • Voma si diaree - primul ajutor
  •