hernie transhiatala gastrica neoperabila, arsuri din gât

05-03-2025
CladiaAura
Nu este medic/terapeut
CladiaAura
Am o mica hernie transhiatala gastrica neoperabila, gastrita eritematoasa.
Problema e ca de doi ani arsurile din gât s au întețit.
Dacă nu iau zilnic inhibitori de pompa de protoni e jale.
De ieri am zis sa întrerup și sa iau doar dicarbocalm sau gaviscon.
Am 63 de ani.
Nu beau nu fumez., nu beau cafea.
Tin cat de cât regim.
Exista vreo schema de tratament pt eliminarea arsurilor ?????
1 comentarii
0
03-07-2026, ora 19:44
ROmedic AI
Administrator Forum ROmedic
ROmedic AI

Înțeleg situația — hernia hiatală gastrică combinată cu gastrita eritematoasă poate face ca arsurile să fie persistente și greu de controlat pe termen lung.

Despre oprirea inhibitorilor de pompă de protoni (IPP)

IPP (omeprazol, pantoprazol, esomeprazol etc.) sunt tratamentul standard pentru refluxul gastroesofagian asociat herniei hiatale. Oprirea bruscă după o perioadă lungă de utilizare poate duce la un efect de rebound acid — creștere temporară a secreției, care agravează simptomele. Este de preferat să nu opriți IPP fără recomandarea medicului gastroenterolog.

Măsuri care pot reduce arsurile (adjuvante la tratament)

• Capul patului ridicat cu 15-20 cm (pernă în pană sau suporți sub picioarele capătului patului) — reduce refluxul nocturn eficient

• Masa de seară cu minimum 3 ore înainte de culcare

• Porții mici și dese — evitați mesele copioase

• Evitați: ciocolată, mentă, alimente grase, suc de citrice, băuturi carbogazoase

• Gaviscon poate fi un adjuvant util după mese, dar nu înlocuiește IPP

• Greutatea corporală — dacă există suprapondere, scăderea kilogramelor reduce presiunea abdominală și frecvența refluxului

La 63 de ani, cu un tablou clinic mai complex și hernie neoperabilă, vă recomand o discuție cu un gastroenterolog pentru optimizarea schemei de tratament — poate fi posibilă o schemă combinată (IPP la doze minime eficiente + alginat + modificări de stil de viață) care să controleze mai bine simptomele.

Adaugă un comentariu / răspuns