Gastroscopie

16-07-2025
Ramona Andreea
Nu este medic/terapeut
Ramona Andreea
Bună ziua, am 29 de ani, la vârsta de 17 ani am făcut o gastroscopie unde mi-au descoperit o mini "zgârietura" pe stomac cică moștenită de la cineva din familie si mi s-a spus ca o sa o am toata viata si ca este posibil si copii mei sa o moștenească. la stres si oboseală se deschidea si de acolo durerile de stomac. Curând am început sa am iar dureri asa ca am mers sa mai fac o gastroscopie unde mi-au descoperit hernie gastrica trasnhiatala si gastrita de reflux biliar. Dar nu mi s-a spus nimic de acea "zgârietura". Este posibil să fi dispărut, sa se fi cicatrizat singura sau poate acum era închisa si de acea nu s-a văzut? Sau pur si simplu doamna doctor nu a observat-o? Chiar stau pe gânduri ce s-a întâmplat..cum de nu mi s-a spus nimic acum de ea. Va mulțumesc frumos pentru răspuns! O zi frumoasă!
1 comentarii
1
17-07-2025, ora 11:48
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua!

Iată o analiză detaliată care să te ajute să înțelegi mai bine ce s-ar fi putut întâmpla:

Ce ar fi putut fi acea „zgârietură” descoperită la 17 ani?

Cel mai probabil, ceea ce ți s-a descris ca o „zgârietură” era:
- o eroziune gastrică superficială (afectare a stratului mucos),
- sau o mică leziune inflamatorie (gastrită eritematoasă focală),
- posibil un ulcer mic vindecat sau în curs de vindecare.

Este important să știi că mucoasa gastrică are o capacitate foarte bună de regenerare, mai ales la vârste tinere și în lipsa unor factori agravanți constanți (precum infecția cu Helicobacter pylori, fumatul, antiinflamatoarele, alcoolul în exces etc.).

Se poate „vindeca” sau „dispărea” o astfel de leziune?

Da, absolut. Multe leziuni gastrice mici se pot vindeca complet:
- fără să lase urme vizibile la o endoscopie ulterioară;
- sau lăsând doar modificări foarte subtile (zone de mucoasă puțin mai palidă sau modificări vasculare discrete), care nu sunt întotdeauna remarcate sau considerate relevante de medicul endoscopist, mai ales în prezența altor diagnostice majore (cum ar fi o hernie hiatală și refluxul biliar).

De ce nu a fost menționată „zgârietura” la a doua gastroscopie?

Există mai multe explicații posibile:
1. Leziunea s-a vindecat complet, iar mucoasa arată acum normal;
2. Era în remisie – adică închisă, fără inflamație activă, și astfel nu a mai fost vizibilă la momentul examinării;
3. Medicul s-a concentrat pe alte patologii mai evidente (hernia hiatală, refluxul biliar) și nu a notat aspecte minore sau lipsite de relevanță clinică în acel moment;
4. Posibilă variabilitate între examene – fiecare endoscopie depinde de calitatea aparatului, de atenția examinatorului, dar și de starea actuală a mucoasei gastrice.

Se poate transmite genetic o astfel de leziune?

Leziunile punctuale ale mucoasei gastrice nu sunt transmise genetic.
Dar este posibil să existe o predispoziție familială pentru:
- hipersensibilitate la stres cu somatizări gastrice;
- aciditate gastrică crescută;
- reflux gastroesofagian;
- sau o tendință spre gastrită cronică, care poate fi moștenită indirect prin stil de viață și factori de mediu, mai degrabă decât prin gene propriu-zise.

Ce înseamnă diagnosticele actuale: hernie hiatală și reflux biliar?
- Hernia hiatală presupune că o parte din stomac urcă ușor în torace prin diafragmă, favorizând refluxul.
- Refluxul biliar înseamnă că sucul biliar din duoden se întoarce în stomac, ceea ce poate irita puternic mucoasa gastrică (alt mecanism decât acidul gastric, dar la fel de neplăcut).

Aceste două afecțiuni explică perfect simptomele tale actuale și pot acoperi cu totul vechea leziune, chiar și ca manifestare clinică.

Concluzie

Este foarte probabil că:
- leziunea descoperită la 17 ani s-a vindecat complet, sau
- nu mai este activă/inflamată, iar din acest motiv nu a mai fost observată ori menționată în ultima gastroscopie.

Nu este nimic îngrijorător în această situație, din contră, poate fi considerat un semn bun. Dacă ai în continuare simptome, ele se datorează foarte probabil noilor diagnostice (hernie hiatală și reflux biliar), care pot fi tratate eficient medicamentos și prin schimbări de stil de viață.
Adaugă un comentariu / răspuns