carcinom cu celule Merkel la pleoapa superioara ochi

07-07-2012
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
n luna martie 2012, mama mea a fost diagnosticata cu OS Tumoara palpebrala superioara.
In urma operatiei medicul a spus ca tumoarea a fost extirpata in totalitate. Va trimit mai jos copie dupa rezultatul anatomopatologic ( 29.03.2012)
Piesa : Biopsie exereza
Macroscopie :
Piesa de 2/1.2/1 cm nemarcata, neorientata cu prezenta centrala a unei formatiuni tumorale ulcero-vegetative de 1.2/1/0.7 cm, situata la 0.4 m de cea mai apropiata margine, 0.4 cm de marginea diametral opusa, 0.4/0.3 cm de celelalte doua margini.
Microscopie :
Fragmente recoltate din pleoapa prezinta o zona larga de ulcer a epitelului scuamos. In craterul caruia se gasesc mici placarde de celule bazofile de talie mica si moderata, de forma ovoida sau poligonala cu citoplasma redusa, atipii marcate si multe mitoze. Stroma din jur este intens infiltrata de leucocite si hematii. Rata mitotica este cuprinsa intre 4-7 mitoze, unele atipice/campx40. Aspectul descris se poate intalni in carcinomul cu celule Merkel. Pentru diferentiere sunt necesare marcaje imune (A31/Ae3, Cam5.2, Cr, Syn, NSE) Tumora pare excizata in totalitate.

AE1/AE3-intens pozitiv
EMA- pozitiv-se exclude un carcinom bazocelular
Cromogranina-pozitiva
Sinaptofizina-pozitiva
NSE-pozitiva
CK20-izolat slab pozitiva paranuclear

Am depistat un ganglion langa urechea stanga...i s-a facut un ecograf si iata rezultatele'
Examinarea ecografica a regiunii parotidiene stangi confirma prezenta in segmentul polar superior al glandei salivare a unei formatiuni rotund ovalare aparent biloculara cu dimensiuni de 13.8/9.1 mm, intens hipoecogena, prezentand insa intern componenta tisulara cu caracter structural inomogen, relativ intens vascularizata-sugestiva proliferativ.
O aceeasi formatiune cu caractere ganglionare de dimensiuni mici se deceleaza pe aceeasi linie transversala, subcapsular posterior (6.3mm).
La nivel latero-cervical nu se vizualizeaza elemente ganglionare patologic semnificative.
CONCLUZII:
Se confirma aspect ganglionar intra-parotidian stang segment polar superior, caractere sonomorfologice si eco Doppler suspecte diseminativ secundar.

Va rog sa-mi spuneti daca este necesara chimioterapia? Cat de repede pot ele evolua ? ce fel de tratamente exista in acest caz? Poate avea influenta cu operatia de la ochi ? Trebuie apelat la oncolog ?
Vreau sa va spun ca mama mai are si coxartroza bilaterala abia se misca.
83 comentarii 12 3 Înainte ›
0
08-07-2012, ora 00:20
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
examenul imunohistochimic nu are nicio concluzie mentionata ? ma tem ca asta e stupid.

despre leziunea din parotida, care pare intalt sugestiva pentru cancer, cred ca chimioterapia nu e nici pe departe primul lucru recomandat, ci mai degraba interventia chirurgicala, daca nu cumva exista metastaze pe undeva, dar chiar si atunci, cel mai probabil.
0
08-07-2012, ora 17:16
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
Din graba am uitat sa va scriu Concluziile examenului imunohistochimic :
CONCLUZIE : Aspectul microscopic corelat cu profilul imunohistochimic pledeaza pentru un carcinom neuroendocrin mai probabil de tip Merkel pT1.
Nu a mai facut alte examene si radiografii decat acest ecograf din data de 06.07.2012.
Nu stiu ce sa fac si incotro sa ma indrept cu mama mea si ce solutie ar fi mai buna in acest caz pentru ca timpul este foarte scurt si pare ca boala evolueaza foarte rapid. Nu exista nici o cale de a stopa ? La ce ar trebui sa ma astept ?
Azi mi-a spus ca o doare putin si gatul si o supara ochiul.
I-am dat si ceva antioxidante sa ia pentru ca e putin slabit organismul. Cresei ca ajuta ?
0
08-07-2012, ora 17:38
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
Nu !

ce ajuta este un diagnostic complet. leziunea din parotida, cum am zis, ar trebui biopsiata. in contextul in care pare sa aiba un CARCINOM NEUROENDOCRIN trebuiesc facute mai multe investigatii spre a se determina extensia completa a bolii. teste de urina pentru metaboliti ai serotoninei, acid 5 OH hidroxiindoleacetic urinar, examen CT de torace, abdomen si pelvis, o scintigrafie cu octreotid si eventual chiar un PET/CT cu Galiu-68.

ulterior abia se poate mentiona daca este nevoie de tratament suplimentar fata de interventia chirurgicala sau doar urmarire.

medicul oncolog ce v-a zis ? ce urmeaza sa faceti ?
0
08-07-2012, ora 21:59
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
Nu am fost la nici un oncolog, vreau maine sa o duc acolo. Nu am consultat alti medici...si cei pe care i-am consultat spuneau sa o lasam asa.
Am ezitat pentru ca mama nici nu stie ce are, in plus pana mai ieri se simtea ok.
Deci antioxidantele nu ajuta ? sau la asta s-a referit raspunsul dvs cu Nu ?
Oare este prea tarziu daca doar ACUM o duc la spital ?
Va multumesc din suflet pentru ca a-ti acordat atentie mesajului meu.
0
08-07-2012, ora 23:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
primul raspuns cu "nu" intr-adevar era destinat ideii cu "antioxidantele". nu au nicio valoare, din pacate.

despre "oare e prea tarziu etc...", nu au niciun rost nici speculatiile despre viitor nici mai stiu eu ce rememorari sterpe. daca intr-adevar se putea face ceva mai devreme, nu conteaza, caci o vorba simpla spune "mai bine mai tarziu decat niciodata". tratamente exista intotdeauna, pentru orice moment al bolii, chiar daca nu ofera mereu aceleasi perspective.
0
10-07-2012, ora 19:26
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
Am fost la medicul oncolog, are ne-a recomandat un ORL-ist...acesta din urma ne-a trimis la un examen CT ( imagistica ) pentru a vedea daca mai sunt si in alte parti ale organismului ganglioni.
Va scriu rezultatul din buletinul Radiologie-imagistica:
CT TORACE CU CONTRAST
Fara leziuni focale hepatice, apncreatice, renale sau pulmonare sugestive pentru determinari secundare. Fara adenopatii mediastinale.
CONCLUZIE:
Fara determinari secundare.
V-as ruga sa imi spuneti opinia dvs. si ce ar mai trebui facut.
Cu multumiri.
0
10-07-2012, ora 20:26
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ce trebuie facut este sa va intoarceti inapoi la ORL-ist cu rezultatul CT-ului. daca se poate recurge la operatie, este ideal.
0
14-07-2012, ora 15:37
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
M-am reintors la ORL-ist cu rezultatu si...a fost programata la operatie in 20.07. Sper din tot sufletul sa reuseasca sa o curete complet si in paralel va fi si operata la pleoapa, din cate am inteles i se va pune o pleoapa artificiala. La antioxidantele care i le-am cumparat i-am spus sa nu renunte, sa le ia in continuare. Nu stiu in ce masura ajuta ele. E vorba despre STEMULIN -Activator Celule Stem si Flavin7.
Va multumesc din inima ca imi raspundeti.
0
14-07-2012, ora 15:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu placere!
0
27-07-2012, ora 00:18
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
Am revenit sa va spun ca mama a fost operata iar pe biletul de iesire din spital scrie asa :
Diagnostic principal : C77.0 -Tumora maligna ganglioni limfatici ai capului, fetei si gatului
C44.1-.Tumora maligna pielea pleoapelor, inclusiv cantusul
I10 Hipertensiunea esentiala (primara)
Z92.4- Istoric personal...
Interventia chirurgicala principala : E02804-Excizia totala a glandei parotide cu conservarea nervului facial
Interventia chirurgicala secundara : I00702-Excizia regionala de ganglioni limfatici cervicali
C07706-alte corectii ale pleopaei

EPICRIZA
In data de 23.07.2012 se intervine chirurgical in AG cu IOT si se practica Parotidectomie totala stanga. Disectie cervicala selectiva stanga. Recupa palpebrala superioara stanga. Drenaj aspirativ tip redon. Piesele ablate se trimit la examen HP.
Evolutia postoperatorie sub tratament antibiotic, antiinflamator steroidian si antialgic a fost favorabila

Partea stanga a fetei nu o simte si a ramas cu o mica paralizie...Pe mine ma ingrijoeaza acei ganglioni care au fost acolo. Chiar daca ei sunt extirpati, astia mai pot recidiva ?
Dupa 1 saptamana voi primi si rezultatul HP.
medicamente a primit : antibiotice, nurofen, lanzul, milgamma
0
29-07-2012, ora 14:13
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
As dori sa va intreb, in eventualitatea ca va fi trimisa la citostatice, as putea sa ii cumpar inainte niste medicamente care sa ii mai intareasca sistemul imunitar, sa aiba o rezistenta mai mare a organismului. ???
0
29-07-2012, ora 17:57
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu exista asemenea medicamente. asteptam rezultatul examenului histopatologic. prognosticul se face in functie de acesta.
0
13-08-2012, ora 22:55
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
Din pacate inca nu am primit rezultatul de la laborator si nu stiu cat mai dureaza. Eu nu stiu ce sa fac pentru ca deja se intarzie prea mult cu aceste analize, iar d-na doctor de la oncologie va fi plecata din tara pana in septembrie la jumatatea lunii. Chiar daca va aparea rezultatul intre timp...tot nu are cine sa ii faca tratament pana in septembrie. Oare daca asteptam pana luna viitoare nu se poate agrava boala mai tare ? Intreb pentru ca acum in acest moment mama mea in urma operatiei avute se simte chiar foarte bine, mananca si se hraneste cat poate din produse naturiste si are si pofta de mancare. Sunt multumita cand o vad asa, dar ingrijorata ca totusi trece timpul fara sa se faca nimic.
Am sa va tin la curent imediat cum primesc rezultatul.
Cu mii de multumiri...sunteti un om deosebit si apreciez ca va rapiti din timpul dvs ca sa ne raspundeti la mesaje si sa ne ajutati.
0
13-08-2012, ora 23:11
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
tratament oncologic specific oricum nu se poate face in absenta unui rezultat al examenului histopatologic. pe baza acestuia, ulterior, se va decide daca si ce fel de tratament ulterior va trebui sa faca, de exemplu radioterapie sau chimioterapie sau o combinatie de acestea.

ar fi extrem de util ca la aproximativ 4-6 saptamani dupa operatie sa faca o investigatie imagistica locala, respectiv un RMN de gat, sau CT plus un CT de torace si abdomen, spre a se stii daca mai exista boala reziduala.
0
14-08-2012, ora 20:00
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
Am primit azi rezultatul :
Diagnostic clinic: Carinom cu celule Merkel pleoapa superioara stg operat. Metastaza intraparotidiana.
Piesa: 1. lob superficial glanda parotida
2. lob profund
3. nivel II A
4. nivel II B
5. nivel III
6. NIVEL V A
7. pleoapa superioara stg.
MACROSCOPIE:
1. Piesa de 5/5/5 cm reprezentata de glanda salivara cu infiltrare adipoasa si cu prezenta pe sectiune de formatiuni nodulare albicioase, consistenta elastica, cu diametrul intre 0.4 si 1 cm.
2. Au sosit multiple fragmente care cumulat masoara 5, 5/3, 7/2 cm, reprezentata de parechim de glanda salivara cu infiltratie adipoasa.
3. Piesa de 2.8/2/1.5 cm reprezentata de tesut adipos si limfoganglioni.
4. Piesa de 3.3/1.5/1 cm reprezentata de tesut adipos si limfoganglioni.
5. Piesa de 2.7/1.7/0.4 cm reprezentata de tesut adipos si limfoganglioni.
6.Piesa de 5.5/2/0.5 cm reprezentata de tesut adipos si limfoganglioni.
7. Piesa cu lungime de 0.5 cm.

MICROSCOPIE:
1. Fragment de glanda salivara cu infiltrare extinsa si staza sanguina. Parenchim de glanda salivara, care prezinta infiltrare adipoasa, cat si 7 limfoganglioni din care unul cu placarde de celule tumorale de talie medie si mare, cu nuclei rotunzi, ovalari si pleomorfi, veziculosi, cu 1-2 nucleoli, mitoze tipice si atipice, citoplasma redusa, eozinofila sau vacuolata, focal PAS pozitiva.
Imunohistochimie : CK 7 si TTF-1 pozitive pe celule tumorale sustin originea pulmonara sau tiroidiana a procesului proliferativ, dar in carcinomul anaplazic tiroidian TTF-1 este negativ, CK20, CK5/6, HMB45 si Chromogranina negative pe celulele tumorale.
Restul limfoganglionilor prezinta infiltrare adipoasa, hiperplazie foliculara si histiocitoza sinusala.
2. Parenchim de glanda salivara cu infiltrare adipoasa, staza sanguina si arii reduse de fibroza.
3. Limfoganglioni (4) cu infiltrare adipoasa si histocitoza sinusala.
4. Limfoganglioni (2) cu infiltrare adipoasa si histocitoza sinusala.
5. Limfoganglioni (2) cu infiltrare adipoasa, histocitoza sinusala, staza si hiperplazie foliculara.
6. Limfoganglioni (5) cu infiltrare adipoasa, histocitoza sinusala, staza si hiperplazie foliculara.
7. Fragment de tegument cu hialinizarea dermului si minim infiltrat inflamator limfocitar in derm. Nu se sonstata celule tumorale in materialul examinat.

CONCLUZII:
Aspectul histologic descris in corelatie cu imunomarcajul apartine unei metastaze limfoganglionare de adenocarcinom slab diferentiat (G3) cu punct de plecare pulmonar.
Incadrare ICD-03 : C77.8 M 8140/6

Am dus rezultatul dr. oncolog, care a spus ca ar fi bine sa faca citostatice sau eventual sa ii prescrie citostatice tablete avand in vedere varsta inaintata. De radioterapie nu s-a pomenit nimic. Mai are si coxartroza bilaterala si ceva probleme cu inima. Dar mai multe detalii nu mi-a spus. Eu nu ma pricep dar din cate citesc in acest buletin banuiesc ca problema este undeva la plamani...
Interesant este ca la examenele RMN la cap facut inainte de operatia la ochi, nu a iesit nimic suspect nici macar tumora la pleoapa, iar la cel de imagistica CT TORACE CU CONTRAST facut inainte de a fi operata de ganglioni tot asa, nu s-a observat nimic suspect in organism. Mie imi este teama foarte mare pentru ca nu va putea suporta citostaticele, din cauza varstei. Credeti ca daca aman pana saptamana viitoare este tarziu, mai poate sa stea cateva zile asa fara sa inceapa tratamentul. Mi-e si mila de ea ca acum se simte chiar foarte bine, neasteptat de bine.
Mi-am adus aminte de ceva...tin minte ca acum cativa ani buni mama a avut un diagnostic de emfizem pulmonar. Credeti ca poate fi o legatura ?
0
14-08-2012, ora 21:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu, nu cred ca este o legatura. daca intr-adevar are un CT de torace cu substanta de contrast facut recent care nu arata nimic, in mod evident trebuie continuata cautarea cancerului primar. asa cum spune buletinul, principalul loc unde trebuie cautat este plamanul SAU tiroida. s-a facut o ecografie tiroidiana ? s-au dozat hormoni tiroidieni si/sau tireoglobulina? o scintigrafie tiroidiana ? cel putin o palpare a glandei tiroide a facut cineva ?

altfel nu vad ce fel de chimioterapie va fi folosita...

oncologul v-a spus ca va trebui sa inceapa chimioterapia, dar a spus si PENTRU CE TIP DE CANCER (un tip de cancer presupune sa se cunoasca punctul de plecare, plaman, tiroida, etc...) ? oricare dintre acestea ar fi, cu siguranta ca este in faza metastatica, din pacate, deci sanse de vindecare nu sunt; temporizarea inceperii tratamentului cu cateva zile, chiar saptamani, nu va reprezenta nicio diferenta. prioritatea este recuperarea dupa operatie, apoi cunoasterea punctului de plecare + un bilant complet de extensie.
0
14-08-2012, ora 21:55
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
Nu..nu i s-a facut nici un examen la plaman sau tiroida, doar la plamani examene de rutina dar cu multi ani inainte..la tiroida..niciodata !!!
Medicul oncolog nu mi-a spus pentru ce TIP de cancer va fi supusa la chimioterapii.
Pentru examenul de la plamani ce tip de investigatie trebuie sa faca ? Si mai am o intrebare, daca un eco Doppler ptr tiroida evidentiaza problema ?
0
14-08-2012, ora 22:38
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
NU DOPPLER ! o ecografie simpla. pentru plamani ai spus ca a facut CT. e cea mai buna investigatie, daca e facut cu substanta de contrast.
0
19-08-2012, ora 06:22
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
Am observat la mama ca a slabit putin si este foarte palida. Pofta de mancare are in continuare. Sunt programata pe luni la o discutie cu medicul oncolog. Am sa va tin la curent cu ceea ce mi-a spus.
0
19-08-2012, ora 12:12
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ok, asteptam!
0
20-08-2012, ora 14:57
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
Am revenit sa va spun ce am discutat cu doamna doctor oncolog.doar teorie, pentru ca pe mama nu am dus-o cu mine, ca nu se poate deplasa.
Deci..mi-a spus ca trebuie facuta o analiza la sange adica : Hemoleucograma completa, TGO, TGP Creatinina serica, Bilirubina totala, Uree serica, Fosfatoza alcalina ( nu stiu daca am scris corect) Glucoza tot, LDH, Calciu seric. Apoi dupa ce le va face acestea, i se va face un ecograf la tiroida si la plamani. Am intrebat daca exista vreun tratament cu pastile, care sa nu fie atat de traumatizant dar care sa aiba acelasi efect, pentru ca mama nu se poate deplasa usor. Am inteles ceva de...dar nu stiu daca scriu bine Tarsita..Tasi...nu-s cum ii zice si costa foarte mult si nici nu se gaseste.
Parerea dansei, asa cum a vazut din hartii este ca, are un andenom metastazic la distanta si din cauza aceea i-au aparut si ganglionii la ureche. Sa nu fie probleme si cu sangele. !!! Altceva nu mi-a mai spus...ramane sa incepem analizele acele.
Culmea e si ce ma intristeaza foarte tare acum ( de fapt sunt fericita sa o vad asa ) ca este bine, are pofta de viata, pune muraturi, nu se plange de nimic...e activa asa cum poate. O voi duce la cito si.
Oare ce imi sugerati, ce sa o mai intreb pe d-na doctor ! Ce examene se mai pot face, ceva mai concludent ?
Mi-e frica ca nu va rezista tratamentului, atat de slaba este.
0
20-08-2012, ora 21:46
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
Azi cand am trecut pe la ea, spunea ca a racit si a facut infectie urinara si ca o ustura cand urineaza. Urina este cam tulbure, dar i-am dat sa ia pastile de albastru de metil si bai de sezut calde, asa cum am stiut eu din batrani, ca sa-i mai atenueze durerile. Banuiesc ca nu este din cauza ca s-a racit pentru ca nu avea unde, ca sta mereu in casa. Vroiam sa va spun si acest aspect pentru ca orice semnale primesc de la ea deja sunt in garda.
0
22-08-2012, ora 00:20
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
din pacate in contextul unui CANCER PULMONAR neclar, doar foarte suspect, insa cu certitudine metastatic, problema nu mai tine decat de deciziile oncologului luate impreuna cu voi. dupa parerea mea Tarceva (pronuntat "tarsiva" in engleza) iese total din discutie in acest moment, fiind folosit in cancerul pulmonar metastatic NUMAI dupa esuarea unei linii de chimioterapie, sau DIN PRIMA, in conditiile in care luati blocul de parafina de la biopsie si pe el se poate face un test la un laborator privat, test numit DETECTIA MUTATIEI EGFR. acesta costa vreo 5 pana la 8 milioane de lei vechi, nu se deconteaza de catre casa si nu are sanse mai mari de 15 - 17 % de a fi pozitiv.

cred ca oncologul vrea inceapa o linie de chimioterapie. tineti legatura cu ea si vom discuta si noi orice decizie.
0
22-08-2012, ora 11:45
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
Blocul de parafina de la biopsie l-am luat si l-am dus la institutul oncologic, asa mi-a cerut medicul oncolog (deoarece a fost operata nu la oncologie ci la o clinica ORL ), nu stiu ce va face cu el...
Da, asta vrea...sa inceapa chimio...de aceea merg azi sa-i fac inima, tiroida...si sapt viitoare la sange.
O monitorizez continuu pe mama si sunt atenta la cele mai mici schimbari...pana acum este bine si relativ pozitiva.
Am sa va spun ce rezultate am obtinut dupa ce vin de la analize.
Sunteti un om deosebit si acum in aceste momente grele pentru mine, imi sunteti un sprijin...pentru ca...NIMENI nu ma indruma si nu-mi da sfaturi reale si concrete.
0
22-08-2012, ora 22:53
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
asteptam informatii. trebuie neaparat sa afli despre CE TRATAMENT CITOSTATIC VA FACE + sa intrebi treaba cu MUTATIA EGFR !
0
23-08-2012, ora 20:06
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
Am fost la inima si tiroida. Analizele de la inima sunt :
HTA-Dislipidemie
TA=130/80mmHg, AV=78bpm. zg. cardiace ritmice fara sufluri audibile.
RS, a*QRS=o, fara modificari de repolarizare, fara tulburari de ritm sau de conducere.
Ao ascendenta=27 mm, AS=32mm, VS=nedilatat, cu usoara hipertrofie concentrica SIV=OO=11, VS=46/32mm
FE=58%, E/A1
VM cu minima insuficienta mitrala, calcificare inel mitral posterior ITgrI zero HTP, VCI=14mm cu colaps inspirator. Zero colectie pericardica.

La tiroida sunt acestea.se pare ca exista probleme. ( dar nu inteleg scrisul d-nei dr.)
Ecotiroidian Vdr=95 ml Vstg=10.5ml, ambele cu str. inomogena. Pe fata post a LTA-forcutive (???..nu inteleg aici ) inomogena cu seminal vasc. initial si peric...celular (nu inteleg ) cu fi=6.4/7.8 mm
La niv. LTS o formatiunenodulara hipoecogena imprecis delimitata cu semnal vascularinitial si pericrodular ( nu inteleg...) cu fi=6.4/6mm (sect transv) si 6.6/7.5mm in sect longit.
Diagnosticul stabilit : Carcinom cu celule Merkel, pleoapa superioara. Operat ( martie 2012)
Metastaza intraparotidiana operata (iulie 2012)
Gusa nodulara
HTA
RECMANDARI :

E fectuarea scintiografiei tiroidiene cu teclinatiei ( nu am inteles...)
Dozarea TSH, FT4
Revine cu rezultatele

Nu am putut obtine amanunte mai precise, pentru ca de fata cu mama nu am putut vorbi, numai prin semne, dar...am inteles ca exista ganglioni si pe partea dreapta si pe tiroida 2 buc. Nu stiu cat de rai sunt acestia. Oare sunt din aceia metastazici...limfatici ? Oare deja a inceput sa se extinda in limfa ?
Mi-a spus sa mai fac un ecograf Doppler, pentru parotida dreapta, sa merg la laboratorul de med. nucleara ptr analize si i-a sugerat operatie la tiroida.
Ne va programa pentru analiza de la lmedicina nucleara doar dupa 10 septembrie. Credeti ca este prea mult imp pana atunci ? Ce se poate intampla in 2-3 saptamani ?
La ce trebuie sa ma astept de acum inainte ?
Analize la sange facem doar luni.
Dupa care cu toate acestea vom merge la oncolog. Inca despre tratament nu am vorbit in plus nici nu a vazut-o inca pe mama, ptr ca adun analize si apoi mergem impreuna la onco.Asta va fi sapt viitoare.

Deocamdata atat stiu...atat am. Pare ca nimic nu incepe sa fie in regula.
Acum ma impiedic de altceva. Refuza complet sa mai fie supusa la alte operatii.
Cum ar trebui sa procedez oare? Daca va fi operata de tiroida si de ceilalti ganglioni la parotida ( daca exista), in zona aceea mai pot recidiva ?
La plamani inca nu am ajuns sa-i facem analize.
Am uitat sa va spun...am observat ca a inceput sa se miste din ce in ce mai rau, adica aproape deloc, ptr ca are si coxartroza. Afecteaza cumva si oasele ?
Sper sa nu ma pierd cu firea si sa fiu lucida si calma...sa pot lua decizia cea mai buna, desi pana la urma ea va trebui sa se hotareasca daca merge mai departe la citostatice sau nu mai face nimic.
0
24-08-2012, ora 20:29
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
iar analizele de la sange sunt acestea :

Alaninaminotransferaza GPT/ALAT/ALT =20U/L
Aspartataminotransferaza ( GOT/ASAT/AST)=16
Bilirubina totala =0.38mg/dl
Calciu seric9.9mg/dl
Creatinina serica=0.86mg/dl
Fosfataza alcalina=81U/L
Lactat dehidrogenenaza (LDH)=153 U/L
CLUCOZA SERICA=110mg/dl
Ureea = 47 mg/dl
UREEA NITROGEN(BUN)=22mg/dl

Nr. leucococite =8.2mii/nl
Nr eritrocite=4.39mil/nl
Hemoglobina (Hb)= 13.1 g/dL
Hematocrit = 40.2 %
Volum eritrocitar mediu (VEM)=91.6 fL
Hemoglobina eritrocitara medie (HEM)=29.8pg/cell
Concentratie medie a Hb/eritrocit=32.6g/dL

Largimea distributiei eritrocitare = 14 %
Numar trombocite =246 mii/nL
Vol. Trombocitar mediu(VTM)=11.7 %
Largimea distributiei trombocitare =11.7%
Neutrofil =54.6%
Neutrofil= 4.48 %
Limfocit=32.6 %
Limfocit= 2.67 mii/nL
Monocit=8.5 %
Monocit=0.7mii/nL
Eozofil=3.7%
Eozofil 0.3 mii/nL
Bazofil=0.6 %
Bazofil=0.05mii/nL

FTA (Tiroxina libera) = 20.2 pmol/L
Electrocheminiscenta kit 3
TSH (Hormon de stimulare tiroidian) =1.27nUl/mL
Electrocheminiscenta

Mi s-a sugerat sa mai faca o radiografie pulmonara si Mi-au spus ca ei vor face pe blocul de parafina de la biopsie un test, dar sincera sa fiu nu retin cum a spus.
Si daca va fi operata la tiroida si/ sau la parotida pe partea stg...dupa operatie i se va administra iod, care dupa parerea lor va fi eficient atat pentru tiroida cat si ptr plamani, plus ca i se va administra niste tablete (nu s-a rostit numele lor ).
Alte noutati nu mai am.
0
24-08-2012, ora 22:15
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
ok, am inteles. deci la ora actuala este ridicata o inalta suspiciune de CANCER TIROIDIAN metastatic, mai degraba decat pulmonar. asta nu poate fi transat fara o biopsie de tiroida/operatie.

daca exista dureri/simptome osoase, este esential sa aveti si o SCINTIGRAFIE osoasa + un CT de torace si abdomen. nu cred ca o radiografie poate tine loc de asta.

in orice caz, boala este evident in faza METASTATICA, deci din pacate nu poate fi vorba de vindecare. totusi fara tratament boala va progresa extrem de repede si va muri fara o speranta prea buna...
0
26-08-2012, ora 15:29
monagan
Nu este medic/terapeut
monagan
Daca se va opera de tiroida, credeti ca exista sanse ca de acolo sa se curete tot ? Avand in vedere ca e foarte vascularizata zona aia. Care sunt sansele sa reapara, daca se opereaza si va fi supusa unui tratament dupa aceea ?

Ce fel de tratament se aplica in cazul acesta ? Si daca va face operatia care sunt sansele de supravietuire...ma refer daca se mai poate prelungi viata si cam cu cat ?
Daca nu va accepta sa se opereze, pentru ca acum refuza total acest lucru...care este durata de viata ? cat de repede poate progresa ?
Care sunt simptomele care pot aparea ? la ce sa fiu atenta ?
Am sa ii sugerez d-nei doctor sa faca o Scintigrafie.
0
26-08-2012, ora 17:25
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, este posibil. dar ulterior trebuie efectuate investigatii amanuntite, cum ar fi o scintigrafie a intregului corp, pentru a se vedea daca nu cumva exista boala reziduala, local sau la distanta prin corp, pentru ca aceasta sa fie tratata sistemic.

restul informatiilor despre prognostic tin de stadiul bolii (daca exista sau nu metastaze dincolo de acei ganglioni operati pana acum) + de ce va zice examenul anatomopatologic si histopatologic de dupa operatie.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
83 comentarii 12 3 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Jumătate din populație va fi afectată de miopie până în 2050
 • Curiozitate: cum cresc ochii?
 •  
   
   
  Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
  Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.