chistul de 5 cm in cat timp se formeaza?

02-12-2009
11angela
Nu este medic/terapeut
11angela
buna ziua!
Am descoperit ca am un chist de 5 centimeti!
Tincand cont ca in ultimile 4 luni am fost in fiecere luna la ginecolog, ..am o intrebare:
In cat timp s-a format acest chist de 5 centimetri? (aproximativ) Sunt curioasa cum de medicul ginecolog nu l-a vazut!
Va multumesc.
3 comentarii
0
02-12-2009, ora 23:02
Dr. Mihnea Dragomir
Medicina de familie, Bucuresti
Dr. Mihnea Dragomir
Evident, una si numai una dintre urmatoarele variante este posibila:
1. chistul exista si la controalele anterioare, dar nu a fost depistat, de exemplu datorita unor consulturi facute superficial.
Trebuie observat ca un chist mai mic de 2 cm, de multe ori nu se simte la mana. O mana experimentata depisteaza un chist de 2, 5 cm la tuseu vaginal.
La examenul ecografic, in principiu se deceleaza chisturi chiar mai mici, dar exista discutii intre autori privind oportunitatea semnalarii lor in buletinul ecografic. Aceasta, deoarece chisturile de pana la 2 cm pot fi functionale, adica sa nu fie nici o boala si semnalarea lor ar baga pacienta in sperieti.

2. A doua determinare e eronata. Se poate gresi nesemnaland ceva care exista, dar se mai poate gresi (desi mai rar) semnalandu-se lucruri care nu exista. Cand avem date discordante despre acelasi lucru se pune intotdeauna intrebarea care determinare e cea corecta.

3. Chistul a crescut intr-un mod cu adevarat surprinzator. Nu am vazut niciodata un asemenea chist, recunosc.
0
03-12-2009, ora 11:13
11angela
Nu este medic/terapeut
11angela
Va multumesc pentru raspuns.

Am uitat sa precizez ca acel chist este unul ovarian!
Am fost in fiecare luna la medic pt. ca m-au durut ovarele din cauza colpitei si dupa aia cistitei!
Medicul mi-a facut de fiecare data ecografie pt. a vedea daca nu am chist si dupa aia m-a consultat mai departe pt. a depista daca am colpita sau cistita!
Doctorita mi-a explicat ca acel chist s-a format foarte repede!
As dori si alte pareri, daca se poate! Sa stiu daca a fost vina ginecologului, pt. ca daca se va ajunge la operatie din cauza ei, voi lua masuri drastice si voi merge pana in instanta!

Va multumesc
0
19-10-2022, ora 17:22
dinca ana-maria
Nu este medic/terapeut
dinca ana-maria
Bună ziua. Mamei mele i s-a făcut ecograf și i s-a depistat pe ficat un chist de 13 cm când se sparge? E ca o basica
Adaugă un comentariu / răspuns