Probleme ginecologice
Acum 5 luni am fost la control ginecologic din cauza unui spotting care a durat 3 zile după ciclu. Rezultatele au fost bune inclusiv ecografia și testul Papanicolau.
Acum după 5 luni am avut o perioada in care am stat 2 săptămâni la birou cu picioarele ude și după ciclu am scurgeri maronii de aprox 7 zile plus de câteva zile am și dureri in partea de jos.
Menționez că am 37 ani și viața sexuală nu foarte activa, am un copil de 6 ani pe care îl cresc singura.
Acum după 5 luni am avut o perioada in care am stat 2 săptămâni la birou cu picioarele ude și după ciclu am scurgeri maronii de aprox 7 zile plus de câteva zile am și dureri in partea de jos.
Menționez că am 37 ani și viața sexuală nu foarte activa, am un copil de 6 ani pe care îl cresc singura.
1 comentarii
Ce sugerează tabloul descris de tine Avem câteva elemente-cheie: * Spotting postmenstrual recurent (inițial 3 zile, acum ~7 zile) * Scurgeri maronii (sânge vechi) * Durere pelvină joasă apărută recent * Control ginecologic complet normal acum 5 luni (ecografie + Papanicolau) * Expunere prelungită la frig/umezeală * 37 de ani, viață sexuală redusă Combinația sugerează o cauză funcțională sau inflamatorie, mai probabil decât una gravă. Cele mai probabile explicații (în ordinea frecvenței) 1. Dezechilibru hormonal ușor (foarte probabil) La 37 de ani pot apărea: * cicluri ovulatorii imperfecte * fază luteală mai scurtă * eliminare întârziată a endometrului Acest lucru se manifestă exact ca: * menstruație „normală” * urmată de scurgeri maronii prelungite * uneori cu durere pelvină surdă Important: - ecografia normală recentă susține această ipoteză - spottingul maroniu = sânge vechi, nu sângerare activă 2. Inflamație genitală joasă (cervicită / endometrită ușoară) Statul cu picioarele ude și frigul prelungit NU provoacă infecții direct, dar: * scade imunitatea locală * poate reactiva o inflamație discretă existentă Semne sugestive: * scurgeri maronii sau brun-roșcate * durere pelvină joasă * uneori disconfort lombar Poate exista chiar fără secreții abundente sau miros. 3. Chist ovarian funcțional mic (posibil, dar nedemonstrat) * poate apărea între cicluri * poate da durere joasă unilaterală sau difuză * nu era neapărat prezent acum 5 luni De obicei se resoarbe spontan, dar ecografia de control îl poate evidenția. 4. Mai puțin probabil (dar de exclus dacă persistă) * polip endometrial mic apărut recent * adenomioză incipientă * infecție cu transmitere sexuală (probabilitate mică, dar nu zero) Ce NU sugerează situația ta Pe baza informațiilor oferite: - cancer de col uterin (Papanicolau normal) - patologie endometrială severă - urgență ginecologică Este îngrijorător faptul că spottingul durează 7 zile? Nu este alarmant, dar: * este mai lung decât ideal * apare recurent * este asociat cu durere Ce este recomandat să faci acum 1. Control ginecologic de reevaluare (nu de urgență) Ideal: * ecografie transvaginală * examen clinic * eventual secreție vaginală / test Babeș–Papanicolau NU este necesar repetat acum 2. Investigații utile (în funcție de consult) * ecografie pentru ovare și endometru * culturi vaginale dacă există suspiciune inflamatorie * eventual progesteron în faza luteală (dacă medicul suspectează deficit) Când trebuie să mergi mai repede la medic Mergi mai rapid, dacă apare: * durere pelvină intensă sau în creștere * sângerare roșie abundentă * febră * secreții urât mirositoare * spotting care persistă >10–14 zile Mesaj esențial - Având un control normal recent, cel mai probabil este o problemă benignă și reversibilă - Reapariția spottingului justifică reevaluare, nu îngrijorare majoră - Factorii hormonali + posibilă inflamație ușoară explică foarte bine tabloul
Alte subiecte recente din această secțiune: