Lichid in sacul Douglas
Am descoperit ca am bacterii Enterococcus si e coli in urma unui examen ginecologic.Am urmat 7zile antibioticul la care au iesit sensibile dar am dureri sacaitoare.S -a mai confruntat cineva cu asa ceva?
1 comentarii
Prezența Enterococcus și E. coli în examenul ginecologic, asociată cu lichid în sacul Douglas și durere care persistă după antibiotice, indică o boală inflamatorie pelvină (BIP) — o infecție care implică uterul, trompele uterine sau structurile adiacente.
De ce persiste durerea după antibiotic
- Durata de tratament — 7 zile pot fi insuficiente pentru o BIP completă; schema recomandată de ghidurile ginecologice este de obicei 14 zile, uneori cu combinații de antibiotice
- Inflamația persistentă — țesuturile inflamate se recuperează mai lent decât dispar bacteriile; durerea poate continua câteva săptămâni
- Abces tubo-ovarian — o colecție de puroi care nu răspunde la antibioticele orale și necesită spitalizare cu antibiotice intravenos sau drenaj; ecografia transvaginală îl poate exclude
- Infecție incomplet eradicată sau rezistență parțială
Ce trebuie să faceți
Reveniți la ginecolog cât mai curând pentru o ecografie transvaginală și, dacă este indicat, o nouă cultură/antibiogramă. Nu amânați dacă durerea se intensifică, apare febră sau stare generală alterată — acestea pot indica o complicație care necesită evaluare urgentă. BIP tratată incomplet crește riscul de aderențe pelvine și poate afecta fertilitatea pe termen lung.
Alte subiecte recente din această secțiune: