Cocobacili în frotiu cervical

18-10-2025
Denisa28
Nu este medic/terapeut
Denisa28
În testul pap mi au ieșit aceste microorganisme.am simptome o scurgere care se usucă pe lenjerie crem.am primit tratament 4 pastile de metronidazol de 500 mg și o cutie de ovule cervucid.am mai primit și ovule polygynax dar nu le am putut lua deoarece ma durea burta de la ele.la pap a ieșit și inflamatie.ce as putea sa mai încerc dacă de a lungul timpului mi sa dat tavanic 7 zile și doxicilina o săptămână dar scurgerea e acolo nu sa schimbat nimic nu m am vindecat.
1 comentarii
0
24-10-2025, ora 14:05
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Ceea ce relatezi (prezența cocobacililor în frotiul cervical, inflamație la testul Babeș-Papanicolau și secreție vaginală persistentă, crem-deschisă, care se usucă pe lenjerie) sugerează cel mai probabil o vaginită bacteriană sau mixtă, adică o infecție cu mai multe tipuri de bacterii, uneori asociată cu dezechilibru al florei vaginale normale.

Ce înseamnă prezența „cocobacililor” la testul Papanicolau

Termenul cocobacili descrie morfologia bacteriilor (nici rotunde ca „cocii”, nici alungite ca „bacilii”), nu o specie anume.
În contextul frotiului cervical, cei mai frecvenți cocobacili sunt:
* Gardnerella vaginalis – agentul principal al vaginitei bacteriene;
* Mobiluncus spp. – adesea asociat cu Gardnerella;
* mai rar, Haemophilus sau Chlamydia (dar acestea necesită alte teste pentru confirmare).

La frotiu, aceste bacterii sunt descrise uneori împreună cu „clue cells” (celule epiteliale acoperite cu bacterii) și cu semne de inflamație — ceea ce indică disbioză vaginală (flora „bună” de lactobacili este redusă sau absentă).

De ce nu se ameliorează cu tratamentele primite

Din ce spui, ai primit deja:
* Metronidazol – activ pe Gardnerella vaginalis și anaerobi;
* Polygynax – ovule cu spectru larg (neomicină, nistatină, polimixină), utile în infecții mixte;
* Tavanic (levofloxacină) și Doxiciclină – antibiotice sistemice, active pe germeni genitali (inclusiv Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma).

Faptul că simptomul persistă sugerează că:
1. Dezechilibrul florei vaginale nu s-a restabilit complet după antibiotice;
2. Poate fi o reinfecție (partener netratat sau recădere);
3. Sau o altă cauză asociată, cum ar fi Candida (care poate apărea după antibiotice) ori Trichomonas vaginalis (mai rar).

Ce ar fi util să faci acum

Pentru a nu trata „în orb”, îți recomand următoarele:
1. Exsudat vaginal complet cu antibiogramă (sau „cultură din secreția vaginală”) – identifică exact ce germeni sunt prezenți și la ce antibiotice sunt sensibili;
2. Test PCR pentru infecții cu transmitere sexuală (Chlamydia, Mycoplasma, Ureaplasma, Trichomonas, Gardnerella) – foarte util dacă secreția persistă de mult timp;
3. Examinarea partenerului – dacă există, este important ca și el să fie testat/tratat, altfel reinfectarea e posibilă.

Tratament orientativ (de discutat cu medicul ginecolog)

În funcție de rezultat, abordarea corectă poate include:
* Metronidazol oral sau vaginal (de obicei 500 mg de două ori/zi, 7 zile sau gel 0, 75% 5 zile);
* Clindamicină ovule (3–7 zile), alternativă eficientă pentru Gardnerella;
* Reechilibrarea florei vaginale după antibiotic: ovule sau capsule cu Lactobacillus (de exemplu, Lactoflor, Gynophilus, *EcoVag*, Fluomizin etc.), timp de 10–14 zile;
* Evitarea spălăturilor vaginale interne sau a produselor iritante locale;
* Abstinență sexuală sau prezervativ în timpul tratamentului.

Când să mergi din nou la medic
* Dacă secreția persistă după tratament complet;
* Dacă apare miros neplăcut (pește), mâncărime, durere pelvină sau usturime;
* Dacă testele repetate arată inflamație constantă la col (poate fi necesară și colposcopie).
Adaugă un comentariu / răspuns

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Secreție vaginală infectată - gravitate în funcție de agentul patogen
  • Secreții / scurgeri genitale la femei - cauze, diagnostic, tratament
  •