Scor roma

Scor roma
Buna ziua daca scorul roma mia iesit 10.79 trebuie sa fie mai mic sau egal cu 11, 4, he 4 a iesit 60.4, ca 125 a iesit 7.7 totusi acest rezultat se apropie de 11, 4 poate sa existe probleme?multumesc
Buna ziua daca scorul roma mia iesit 10.79 trebuie sa fie mai mic sau egal cu 11, 4, he 4 a iesit 60.4, ca 125 a iesit 7.7 totusi acest rezultat se apropie de 11, 4 poate sa existe probleme?multumesc
2 comentarii

Bună ziua,
Voi explica fiecare componentă în parte și semnificația scorului ROMA, precum și ce înseamnă apropierea valorii de prag, pentru a înțelege mai bine dacă este sau nu cazul de îngrijorare.
Ce este scorul ROMA?
Scorul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) este un algoritm care estimează riscul ca o formațiune ovariană să fie malignă, utilizând două markere tumorale: HE4 și CA 125, împreună cu statusul menopauzal (pre sau postmenopauză). Valorile de referință ale scorului ROMA diferă în funcție de acest status:
- La femei premenopauzale: scorul ROMA < 11, 4% sugerează risc scăzut de malignitate.
- La femei postmenopauzale: scorul ROMA < 29, 9% este considerat risc scăzut.
Interpretarea rezultatelor dumneavoastră:
- ROMA: 10, 79%
- HE4: 60, 4 pmol/L
- CA 125: 7, 7 U/mL
- Pragul pentru premenopauză: 11, 4%
Presupunând că sunteți în premenopauză, scorul de 10, 79% este sub limita de 11, 4%, deci este considerat risc scăzut de malignitate ovariană conform criteriilor standard.
Totuși, este într-adevăr foarte aproape de pragul de 11, 4%, iar această valoare marginală ar putea justifica o urmărire mai atentă sau o evaluare imagistică suplimentară (ecografie transvaginală, RMN pelvin etc.), mai ales dacă există formațiuni ovariene sau simptome clinice relevante (balonare, dureri pelvine, modificări ale ciclului menstrual).
Despre markerii individuali:
- CA 125 = 7, 7 U/mL: este normal, sub pragul de 35 U/mL.
- HE4 = 60, 4 pmol/L: este o valoare care trebuie interpretată în context. Limitele de referință variază ușor între laboratoare, dar la femei premenopauzale valorile de referință HE4 sunt de obicei < 70 pmol/L, deci și această valoare este în intervalul normal, dar nu foarte joasă.
Concluzie
- Scorul ROMA este în intervalul de risc scăzut, dar foarte aproape de prag.
- NU este un rezultat alarmant, dar datorită apropierii de prag, se recomandă:
- Reevaluare periodică (la 3-6 luni) cu repetarea markerilor.
- Ecografie transvaginală, dacă nu s-a făcut deja.
- Monitorizarea simptomelor clinice și istoricul familial de cancer ovarian sau de sân.
Voi explica fiecare componentă în parte și semnificația scorului ROMA, precum și ce înseamnă apropierea valorii de prag, pentru a înțelege mai bine dacă este sau nu cazul de îngrijorare.
Ce este scorul ROMA?
Scorul ROMA (Risk of Ovarian Malignancy Algorithm) este un algoritm care estimează riscul ca o formațiune ovariană să fie malignă, utilizând două markere tumorale: HE4 și CA 125, împreună cu statusul menopauzal (pre sau postmenopauză). Valorile de referință ale scorului ROMA diferă în funcție de acest status:
- La femei premenopauzale: scorul ROMA < 11, 4% sugerează risc scăzut de malignitate.
- La femei postmenopauzale: scorul ROMA < 29, 9% este considerat risc scăzut.
Interpretarea rezultatelor dumneavoastră:
- ROMA: 10, 79%
- HE4: 60, 4 pmol/L
- CA 125: 7, 7 U/mL
- Pragul pentru premenopauză: 11, 4%
Presupunând că sunteți în premenopauză, scorul de 10, 79% este sub limita de 11, 4%, deci este considerat risc scăzut de malignitate ovariană conform criteriilor standard.
Totuși, este într-adevăr foarte aproape de pragul de 11, 4%, iar această valoare marginală ar putea justifica o urmărire mai atentă sau o evaluare imagistică suplimentară (ecografie transvaginală, RMN pelvin etc.), mai ales dacă există formațiuni ovariene sau simptome clinice relevante (balonare, dureri pelvine, modificări ale ciclului menstrual).
Despre markerii individuali:
- CA 125 = 7, 7 U/mL: este normal, sub pragul de 35 U/mL.
- HE4 = 60, 4 pmol/L: este o valoare care trebuie interpretată în context. Limitele de referință variază ușor între laboratoare, dar la femei premenopauzale valorile de referință HE4 sunt de obicei < 70 pmol/L, deci și această valoare este în intervalul normal, dar nu foarte joasă.
Concluzie
- Scorul ROMA este în intervalul de risc scăzut, dar foarte aproape de prag.
- NU este un rezultat alarmant, dar datorită apropierii de prag, se recomandă:
- Reevaluare periodică (la 3-6 luni) cu repetarea markerilor.
- Ecografie transvaginală, dacă nu s-a făcut deja.
- Monitorizarea simptomelor clinice și istoricul familial de cancer ovarian sau de sân.

Buna ziua ecografia am efectuato mi a spus ca este totul in regula..ceilalti markeri au fost in regula analizele la fel..dar mi am facut griji pentru apropierea valorilor...plus ca am un fibrom uterin foarte mic analizele mi le fac la 6 luni dar momentan am stat cu grija pentru ca nu pot ajunge inka odata la doctorul meu ginecoloc decat peste 3 luni...

Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 2cancer zona genitala
- 2Carcinom ovarian
- 2Daca valoarea Ca 125 este de 8.6 inseamna ca am cancer?
- 1cancer de ovar sau nu?
- 184cancer ovarian
- 17chistadenocarcinom ovarian
- 19cancer ovarian
- 3Cancer ovarian
- 7cancer ovarian la 25 ani?
- 4Neoplasm ovarian
- 6Cancer ovarian stadiul 1A
- 0Mielodisplazia
- 1Cancer ovar !
- 5cancer ovarian?
- 2cancer recidivat dupa 6 ani