Cum e cu vitaminele liposolubile ?

17-03-2018
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Am citit ca ar fi cateva vitamine (A, D, E, K) care se absorb in prezenta... grasimilor. As vrea sa stiu la ce fel de grasimi se refera. E vorba de orice fel de grasimie sau doar grasimea din uleiuri lichide sau cum ? Adica daca mananc un morcov care are vitamina A liposolubila si mai mananc si cateva alune ce contin grasimi, e ok ? Iar daca nu mananc grasimi ce se intampla cu acele vitamine, se elimina sau fac vreo intoxicatie ? Dupa cum ma gandesc eu, vitamine liposolubile sint in mai toate alimentele. Asta inseamna ca trebuie sa mancam la fiecare masa si ceva care sa contina grasimi ?
3 comentarii
1
18-03-2018, ora 11:44
Dietetician Calutu Mirela
Nutritie si dietetica, Craiova
Dietetician Calutu Mirela
Da, cam asa este cu vitamile liposolubile.
Daca va propuneti sa eliminate absolut toate lipidele din alimentatie, dupa o vreme o sa se manifeste fenomenul de hipovitaminoza a vitaminelor liposolubile.
Si asta pentru ca vitaminele liposolubile se gasesc in alimente grase, sau care contin grasimi si, asa cum le spune si denumirea, se dizolva numai in lipide, (dar si in solventii lipidelor!) fiind absolut insolubile in apa.
Deci, apropo de exemplul imaginat de dumneavoastra, daca ati manca morcovul cu vitamina A si apoi niste alune care contin grasimi necesare absorbtiei – e in regula, dar asta ABSOLUT TEORETIC!!!!
In primul rand morcovul contine o forma de precursor a vitaminei A, si apoi, tot theoretic vorbind, el deja are 0, 2 % grasimi in continut – vorbind de 100 g produs. Deci, daca un aliment contine vitamina A – e foarte clar ca acolo e si o cantitate de grasime, altfel nu ar exista vitamina respectiva in respectivul aliment.
Important de retinut este faptul ca absorbtia acestor tip de vitamine este direct proportionala cu digestia si absorbtia grasimilor alimentare, astfel ca orice problema a metabolismului lipidelor produce la randul ei un dezechilibru in aprovizionarea organismului cu aceste vitamine, descriind astfel deficienţa acestora (Hipovitaminoza).
Prezenta grasimilor este deci definitorie pentru absorbtia acestora, dar, deoarece ele sunt prezente in alimentele care deja contin grasimi, este usor de intuit ca deja le este asigurat cadrul minim fiziologic de absorbtie.
Pentru ca vorbim de cantitati foarte mici atunci cand ne referim la nevoia acestei categorii de vitamine, in cadrul unei alimentatii normale, echilibrate, de regula, deficitul apare doar în cadrul bolilor care interferă cu acest domeniu adica absorbţia si metabolismul grasimilor, situatie intalnita in anumtie bolile intestinale, hepatice sau biliare.
Inca un lucru important care trebuie stiut, chiar daca sunt absorbite cu ajutorul si legate de grasimi, de transportul acestora in organismul nostru se ocupa niste proteine. Iata de ce piatra unghiulara atunci cand vorbim de o alimentatie rationala, sanatoasa, tine de diversitatea alimentelor pe care le consumam - doar o alimentatie cat mai diversificata ne poate furniza toate elementele de care organsimul nostru are nevoie.
In speranta ca vom fi cat mai sanatosi, oricat am incerca sa ne alimentam “ca la carte”, abuzand de suplimente alimentare sau mai stiu eu ce, nimic nu poate substitui o alimentatie diversificata, echilibrata.
In speranta ca raspunsul eu v-a fost de folos, va doresc toate cele bune si va mai asteptam cu intrebari!
0
18-03-2018, ora 12:40
Marcus Aurelius
Nu este medic/terapeut
Marcus Aurelius
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
O singura intrebare as mai avea. In ce tip de grasimi se dizolva aceste vitamine: saturate, mononesaturate, polinesaturate ? Sau e valabil pentru toate ?
1
18-03-2018, ora 17:35
Dietetician Calutu Mirela
Nutritie si dietetica, Craiova
Dietetician Calutu Mirela
Da, asolut in oricare tip de grasime. Pentru ca, indiferent de ce fel de grasimi vorbim, ele nu raman in forma lor initiala. In primul rand sunt fin emulsionate prin actiunea bilei (acizii biliari) dar si scindate, la nivelul tubului digestiv se activeaza diferite enzime lipolitice..
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.