Durere genunchi

03-02-2024
Caaatal
Nu este medic/terapeut
Caaatal
Buna ziua!
După o alergare mai serioasa am simțit o durere in zona genunchiului.Am continuat și a doua zi durerea fiind mai profundă.Am recurs la o examinare RMN al cărui rezultat este următorul:
reducere ușoară în înălțime de spatiu portant femuro-tibial medial
-edem postcontuziv medular epifizo-diafazar tibial(cu o intensitate moderata a semnalului edematos, încadrabil că subacut-scheletar-de corelat cu istoricul personal patologic și eventual istoric de suprasolicitare articulara), cu consertizare de neregulat traiect de factura "trabeculara" transversal inframetafizar condilian medial tibial sclerozat, cu contact cu corticala externa și posterioară tibiala fără a determina vizibile discontinuități corticale -istoric postcontuziv cu mai veche fractura parțial consolidată?
-important edem difuz pericortical diafazar tibial anteri-medial cu întindere peritendinoase de adiacenta și periligamentar colateral medial la care nu se delimitează atașamentul tibial (detașare ligamentară?)-de corelat cu consultul Clinic
-intindere cu fine interstițiu rupturi la origine(profund) m. Popliteu
-incipiente modificări condromalacie ale fetei mediale patelare
-modificari tendinozice patelare superior și inferior, modificări post -epofizitice tibiale.

Ce ar trebui sa fac și ce înseamnă mai exact acest rezultat.
Mulțumesc anticipat!
2 comentarii
0
05-02-2024, ora 08:52
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Rezultatul RMN-ului pe care l-ai primit indică mai multe probleme la nivelul genunchiului, care pot explica durerea pe care o simți după alergare. Îți voi explica pe scurt fiecare termen și îți voi sugera pașii de urmat pentru tratament și recuperare.

1. Reducere ușoară în înălțime de spațiu portant femuro-tibial medial: Acest lucru sugerează o ușoară degenerare sau uzură a cartilajului în partea medială (interioară) a genunchiului, unde femurul întâlnește tibia, ceea ce poate fi un semn timpuriu al artrozei.

2. Edem postcontuziv medular epifizo-diafizar tibial: Aceasta indică prezența unui edem (umflare din cauza acumulării de lichid) în osul tibial, probabil din cauza unui impact sau lovituri anterioare. Termenul "subacut-scheletar" sugerează că această problemă nu este nouă, ci a fost acolo de ceva timp.

3. Fractură "trabeculară" transversal inframetafizar condilian medial tibial: Se pare că ai avut o mică fractură în trecut în partea inferioară a tibiei, lângă genunchi, care acum este parțial vindecată. "Sclerozat" indică faptul că zona respectivă s-a îngroșat ca parte a procesului de vindecare.

4. Edem difuz pericortical diafizar tibial anteri-medial: Există umflare în jurul osului tibial, mai ales în partea din față și interioară. Acest lucru poate fi legat de o inflamație sau de o leziune de suprasolicitare.

5. Intindere cu fine interstițiu rupturi la origine (profund) m. Popliteu: Există semne de întindere și posibile mici rupturi la originea mușchiului popliteu, care se află în partea din spate a genunchiului. Acesta poate contribui la instabilitatea și durerea genunchiului.

6. Modificări condromalacie ale fetei mediale patelare: Condromalacia patelară reprezintă înmuierea și deteriorarea cartilajului de pe partea inferioară a rotulei. Aceasta poate cauza durere și disconfort, mai ales când te așezi, te ridici sau urci scările.

7. Modificări tendinozice patelare superior și inferior, modificări post-epofizitice tibiale: Aceasta indică degenerarea sau inflamația tendoanelor din jurul rotulei și a osului tibial, ceea ce poate contribui la durere și disfuncție.

Recomandări:
- Consult ortopedic: Este crucial să discuți aceste rezultate cu un medic ortoped. El sau ea va putea să interpreteze rezultatele în contextul istoricului tău medical complet și să recomande un plan de tratament adecvat.

- Repaus și gheață: Pentru reducerea inflamației și a durerii, aplică gheață în mod regulat pe zona afectată și încearcă să eviți activitățile care îți agravează durerea.

- Medicație antiinflamatoare: Medicul îți poate recomanda medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a ajuta la reducerea durerii și a inflamației.

- Fizioterapie: Un fizioterapeut te poate ajuta cu exerciții de întărire și stretching pentru a îmbunătăți stabilitatea și funcția genunchiului.

- Modificări ale activităților: Poate fi necesar să ajustezi sau să reduci temporar activitățile de impact ridicat, cum ar fi alergarea, până când simptomele se îmbunătățesc.

- Evaluare și monitorizare continuă: Este posibil să ai nevoie de evaluări de urmărire pentru a monitoriza progresul și pentru a ajusta planul de tratament după cum este necesar.

Este important să urmezi recomandările medicului și să te angajezi într-un plan de recuperare pentru a minimiza riscul de agravare a leziunilor și pentru a promova vindecarea.
0
05-02-2024, ora 14:28
Caaatal
Nu este medic/terapeut
Caaatal
Va mulțumesc foarte mult!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: