Febra

24-10-2005
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
Am si eu o problema si as vrea sa ma ajutati. Am cautat peste tot pe internet o explicatie exact a febrei si a ceea ce insemna darn u am gasit nimic. Puteti sa imi spuneti va rog ce inseamna febra? De la ce temperature se considera febra? Problema mea este ca eu ma trezesc uneori ca ard, lucru constatat si de altii, dar cand imi iau temperature am cel mult 37.2, si asta seara, desi ziua temperature este de maxim 36.9. Se poate considera ca am febra? In plus, din cauza stresului, am ajuns sa imi iau temperature foarte des, si masurata cu termometru digital arata 36.9 iar cu cel cu mercur 37.2. Care este temperature reala? Exista vreo diferenta intre valorile masurate cu cele 2 tipuri de termometre? Cat se tine un termometru cu mercur? Dar cel digital? Va rog sa ma ajutati cu aceste informatii, deoarece tot incercand sa aflu am devenit ipohondra si am senzatie de febra cu frisoane, si calduri, sau doar imi arde pielea. Multumesc.
9 comentarii
0
24-10-2005, ora 00:00
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
Febra este o crestere a temperaturii corpului peste limita normala, ca urmare a afectarii centrului termoreglarii, care se afla in creier.
Temperatura normala este 37gr. Celsius, dar de fapt ea variaza in functie de momentul zilei: are o limita inferioara la ora 6 a.m. si una superioara intre 4-6 p. m. Mai exact temperatura orala (adica masurata cu termometrul introdus in gura) normala maxima masurata la ora 6 a.m. este de 37, 2 gr. Celsius, iar la ora 4 p.m. este de 37, 7 gr. Celsius. Temperatura orala ce depaseste aceste valori este considerata febra. Temperaturile rectale sunt in general mai mari cu 0, 6 gr. Celsius.
La femeile aflate la ovulatie (pe la mijlocul ciclului menstrual) temperatura este mai ridicata cu 0, 6 gr. Celsius si ramane astfel pana la aparitia menstruatiei.
De asemenea exista anumiti factori care pot influenta temperatura corpului: starea postprandiala (de dupa masa), sarcina, afectiunile endocrine, varsta.
-
Dr.Mihaela
0
24-10-2005, ora 00:00
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
Va multumesc pentru raspuns. Si cu riscul de a parea "nebuna" asa mai dori daca se poate sa imi dati niste lamuriri:

1. La masurarea temperaturii orale, termometrul se tine sub sau pe limba?

2. La masurarea temperaturii axiale, care sunt valorile normale?

3. Temperatura masurata cu un termometru digital arata aceleasi valori cu cea masurata cu un termometru cu mercur?

4. Cat se tine fiecare termometru pentru a obtine o valoare reala a temperaturii corpului?

5. Frisoanele si starea de "frig" pot fi pe fond psihic?

6. La ora 8 seara temperatura scade fata de nivelul de la ora 6pm?

7. Daca simt ca "ard" desi termometrul arata valori normale inseamna febra?

Va multumesc mult pentru informatii.
0
24-10-2005, ora 00:00
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
1. pe limba
2. se incadreaza in acelasi interval pe care l-am mentionat mai sus
3. nu arata exact aceleasi valori: cel digital ar trebui sa fie mai exact. De asemeni trebuie sa citesti corect la termomentrul cu mercur (privirea trebuie sa fie in dreptul nivelului mercurului). Exista si termometre cu alcool - si la acestea valorile vor fi putin diferite de celelate (dar diferentele sunt mici, nesemnificative).
4. cateva minute
5. da, uneori (depinde de situatie)
6. pai daca la 6 p.m. e max., inseamna ca scade putin, dar totusi ramane mai crescuta fata de valorile de dimineata
7. nu

-
Dr.Mihaela
0
24-10-2005, ora 00:00
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
Buna ziua. In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspunsurile prompte date la celelalte intrebari puse de mine. Insa as dori sa va mai deranjez cu o problema, care desi nu e concreta, pentru mine este foarte stresanta. Am citit peste tot ca febra este un simptom al mai multor boli, insa febra fara motiv clar inseamna o boala grava. Si mi-a ramas acest lucru in minte. Trebuie intai sa va mentionez ca urmez si un tratament de psihoterapie datorita unor anxietati si ipohondriei. Insa ceea ce vreau sa va intreb este referitor la febra. Am mai solicitat niste lamuriri si mi le-ati oferit, insa eu tot stresata sunt. Am momente in care ma simt foarte fierbinte, si imi arde pielea. Insa masurand temperatura, nu imi arata mai mult de 37.0. Dar am ajuns sa imi iau temperatura de zeci de ori pe zi. Am cumparat mai multe termometre digitale, sunt ok cu unul, imi masor temperatura sub axila pana face beep termometru, dupa aproximativ 90 secunde si e ok. Insa apoi am citit ca si la termometru digital sub axila se tine 5 minute dupa ce face beep si ma duc si mai imi cumpar unul. In plus, imi masor temperatura cu termometru cu mercur tinut sub axila 5 minute si imi arata 37.2, iar cu cel digital doar 36.9. Si nu inteleg. Va rog sa ma ajutati daca se poate si sa imi spuneti daca la aceste valori am febra si daca nu, daca anumite stari psihologice imi pot determina senzatia ca ard. Sau daca nu, ce inseamna aceasta senzatie si de ce o am. Poate fi de la faptul ca lucrez in aer conditionat? Sper sa fi fost destul de clara. Va multumesc.
0
24-10-2005, ora 00:00
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
Daca v-ati cumparat mai multe termometre si toate arata aproximativ aceleasi valori, inseamna ca functioneaza bine. Valorile pe care le aveti nu justifica (obiectiv) senzatia de "arsura" pe care o aveti, pt. aceasta fiind nevoie de temperaturi mult mai mari.
In legatura cu aerul conditionat: n-ati precizat daca aveti aceste senzatii si acasa, fara aer conditionat. Daca ele insa apar doar cand lucrati, s-ar putea ca temperatura aerului conditionat sa fie reglata la valori mai mici, iar corpul dv. tinde sa-si regleze temperatura la valori normale (adica sa-si creasca temperatura interna pt. a o contrabalansa pe cea externa, mai scazuta), de unde si senzatia de cald, aceasta neinsemnand febra.
Eventual voi reveni ulterior cu un raspuns mai detaliat.
-
Dr.Mihaela
0
24-10-2005, ora 00:00
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
Motivul pt. care am spus ca voi reveni cu alte detalii este ca intre timp am cerut si parerea unui colaborator al site-ului nostru, medic primar psihiatru, dl. dr. Virgil Simionescu.
El este de parere ca suferiti de o tulburare obsesiv-compulsiva care in cazul dv. se manifesta prin: anxietate, nelinisti si preocupari deocamdata pe o singura tema - cea a febrei, dar care se pot extinde si asupra altora daca boala nu este tratata, putandu-se ajunge la adevarate fobii, obsesii si compulsii (acte repetitive, fara motivatie practica, realizate cu scopul de a scapa de respectivele obsesii). Tratamentul este obligatoriu: medicamentos (antidepresive, anxiolitice si altele, dupa caz) si psihoterapic (psihoterapie cognitiva si comportamentala); tratamentul trebuie initiat si urmarit de catre un medic specialist psihiatru.
Nu ezitati sa cereti ajutor specializat cat mai curand. Tulburarile de natura psihica sunt afectiuni ca oricare altele si pot fi tratate cu succes daca sunt abordate din timp. Va doresc multa sanatate!
-
Dr.Mihaela
0
24-10-2005, ora 00:00
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
Va multumesc mult pentru raspuns si pentru faptul ca acesta include si componenta psihologica. Sunt constienta ca sufar pe plan psihic de aceasta fobie, care deja s-a intins asupra altor simptome. Urmez deja un tratament de consiliere psihologica, insa medicamente pentru aceasta nu iau, deoarece nu mi s-au prescris. Insa problema mea cu febra se referea la incercarile mele de a intelege exact la ce se refera simptomul de "febra" in diferite boli. Si daca eu, cu temperaturile mele de 36.9-37.2 ma incadrez in acest simptom. Si de asemenea faptul ca pana acum mi-am masurat temperatura axilar cu un termometru digital, pe care il scoteam la tonurile de avertizare, dupa apx. 2 minute. Si acum ma gandesc ca daca la un timp asa scurt arata 37.0 de ex. asta inseamna ca daca l-as fi tinut 5 minute, cat se tine si acesta digital, ar fi aratat mai mult. Care este adevarul? Daca la beep-ul de pe termometru digital arata 37.0, asta inseamna ca de fapt eu aveam o temperatura mult mai mare, nu?
Stiu ca v-am "ametit" cu aceste probleme si ca insist foarte mult in solicitarea de explicatii, si va multumesc pt. raspuns.
Cu aerul conditionat, in timpul serviciului am o senzatie de frig si ca ma incalzesc, care in mare parte dispare dupa ce plec de la birou, insa in unele zile, mai persista frigul si acasa, dar dupa o "incalzire" sub patura, dispare aproape complet.

Va multumesc inca o data.
0
24-10-2005, ora 00:00
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
Nu vreau sa ma intelegeti gresit si nici nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar cerand si parerea unui specialist cu experienta bogata in probleme de genul pe care l-ati descris (dl. doctor Virgil Simionescu a scris si o carte pe tema Tulburarii obsesiv-compulsive), cred ca v-am convins ca este nevoie sa cereti ajutorul unui MEDIC ce practica si psihoterapia (si nu doar o consiliere), caci acesta va poate prescrie si un tratament medicamentos (de care cred sincer ca aveti nevoie ca si terapie complementara la psihoterapie).
In legatura cu termometrul si cu timpul care se tine sub brat: daca ati citit instructiunile si le-ati respectat, atunci termometrul arata temperatura corecta si daca il tineti mai mult nu faceti decat sa "falsificati" rezultatul (si oricum termometrul nu poate arata mai mult decat temperatura pe care o aveti decat daca il incalziti suplimentar). Iar cat despre intervalul de valori normale v-am explicat mai sus si nu cred ca este cazul sa mai revin.
In speranta ca v-am lamurit cat de cat, va sfatuiesc sa apelati cu incredere la un ajutor specializat.
-
Dr.Mihaela
0
17-11-2009, ora 19:26
vladarte
Nu este medic/terapeut
vladarte
buna ziua doamna doctor..apelez la dumneavoastra daca ati putea sa ma ajutati cu o problema:
Cu 4 luni in urma am consumat substante toxice vandute prin shopuri.Am facut atac de panica si am fost dus la spital cu salvarea cu stari febrile peste 41 grade C.Mi s-au administrat calmante si vitamine in perfuzie si mi-am revenit in 3 ore.Intre timp am mai facut atacuri de panica dupa care am fost internat la boli infectioase deoarece crizele de panica erau insotite de febra 38.Am depasit starile de anxietate fara pastile nemai facand atacuri repetate, si acestea foarte rar pana acum o luna de cand nu am mai facut deloc.
problema mea este ca de 3 luni de zile am ramas cu aceste stari sub-febrile (in medie cam 37, 5)fara sa stiu motivele.accidental am descoperit asta, alarmat am mers la medicul de famile mi-a dat sa fac toate testele de sange inclusiv hiv si sida, dar nu au iesit nimic.seara am cand vin acasa 37 cu 5 si spre tarziu scade (36, 7-8).precizez ca nu am ameteli dureri de cap nu transpir si nici sete. intrebarea mea este daca atacurile de panica sunt insotite de aceste stari subfebrile?dar anxietatea? va multumesc si va rog ajutatima.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Ce înseamnă febră mare și cum o gestionăm
  • Ce faci când febra nu cedează la tratamentul antitermic?
  • O altă cauză a febrei ar putea fi stresul
  • Febră și transpiraţii nocturne - cauze, diagnostic, tratament
  •