Impactul nutriției asupra sănătății

27-10-2021
med.edu
Nu este medic/terapeut
med.edu
Care sunt tipurile de afecțiuni cronice ce pot fi puse pe seama unei nutriții greșite?

Cum se compară contribuția medicamentelor la ameliorarea bolilor cronice, cu contribuția urmării unor anumite diete în același scop?
2 comentarii
0
06-12-2021, ora 14:49
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,

Majoritatea afectiunilor apar la intersectia terenului genetic si a factorilor externi, dintre care alimentatia este fruntasa.

Obezitatea, diabetul, dislipidemia, hiperuricemia, unele tipuri de cancer, steatohepatita non-alcoolica, tulburările digestive etc. sunt favorizate de alimentația nesănătoasă, caz în care terapia nutritionala este ADJUVANTA in gestionarea lor, insa nu se substituie tratamentul farmacologic.

De exemplu, in tratamentul multidiciplinar al cancerelor, nutritia are rolul de a ajuta pacientul sa depaseasca cu bine tratamentul oncologic cu cat mai putine efecte secundare, apoi isi reia rolul in preventia reaparitiei bolii. Insa nu va inlocui niciodata tratamentul curativ (chimioterapie si/sau radioterapie si/sau imunoterapie si/sau tratamentul chirurgical).

La fel și in diabet, prin alimentatie poti gestiona aportul de glucoza si rapiditatea cu care aceasta se absoarbe, insa medicatia atribuita diabetului vizeaza reducerea insulinorezistentei, cresterea secretiei de insulina la nivelul pancreasului etc. Sunt mai multe clase terapeutice care se prescriu in functie de nevoile individuale ale pacientului cu diabet.

Chiar si acolo unde aparent doar alimentatia este problema (obezitatea din cauza unui aport caloric excesiv), substratul poate fi psiho-emotional, iar abordarea doar din prisma nutritiei este insuficienta si ineficienta in lipsa interventiei psihoterapeutice care sa calibreze persoana in cauza dpdv psihoemotional, comportamental.

Rolul oricarei interventii este sa ajute persoanele bolnave sa gestioneze eficient afectiunea si sa previna complicatiile specifice. In functie de momentul diagnosticului, de severiitatea bolii sau alte boli/complicatii asociate, terapia nutritionala poate constitui prima linie de tratament. Insa uneori e insuficienta, caz in care medicatia potivita si/sau interventiile chirurgicale dupa caz, sunt esențiale.

Nutriția nu substituie medicația, la fel cum faptul că urmezi un tartament farmacologic bine ales pentru patologia ta, nu înseamnă că nu trebuie să ai o alimentație echilibrata. Din contra.

Sper sa fie utile explicatiile de mai sus.

Multa sanatate,
Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
0
19-12-2021, ora 19:50
med.edu
Nu este medic/terapeut
med.edu
Să înțeleg că dvs credeți că sunt povești cazurile de oameni care au scăpat complet de diabet și alte boli cronice prin schimbarea dietei?

Sunt site-uri web unde sunt prezentate sute de astfel de cazuri.

De pildă site-ul Forks Over Knives (Success Stories), sau Physicians Committee for Responsible Medicine (mai ales canalul lor Youtube).

Un astfel de caz este al lui Eric Adams, noul primar al New Yorkului, care ajunsese într-un stadiu avansat de diabet pe care l-a reversat complet prin trecerea la o dietă vegană. Sunt interview-uri ale lui pe Youtube.

În cazul diabetului, chiar dacă zahărul favorizează diabetul, nu este cauza lui, ci alimentația bogată în grăsimi saturate, care cauzează insulino-rezistența.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:

Mai multe informații despre: nutritia alimente functionale

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: