Lipsa menstruație/SOPC
fost la ginecolog și ovarele mele arată normal fără chisturi, ginecologul mia prescris Duphaston timp de 3 luni cu schema 16-25, dar întrebarea mea este, cum fac aceasta schema dacă eu nu am menstruația? Am început Duphaston acum 3 zile, aștept sa îmi vină menstruația, dar după ce este de făcut? În prima zi de ciclu opresc pastila sau iau în continuare 10 zile? Și după încep schema 16-25?Poate mă poate îndruma cineva, Mulțumesc
Se opreste Duphastonul cand vine menstratia.
Ziua 1 e prima zi a menstruatiei. De acolo incapi sa numeri.
Sa nu luati mai mult.
Situația dumneavoastră — amenoree după oprirea contraceptivelor, în context de SOPC și scădere ponderală importantă (43 kg) — este o cauză frecventă de amenoree secundară și merită monitorizare atentă.
Cum funcționează Duphastonul în această situație
Duphastonul (didrogesteron) administrat 10 zile stimulează mucoasa uterină; menstruația ar trebui să apară la 3-7 zile după ultima pastilă. Dacă nu apare, aceasta poate sugera că nivelul de estrogen este prea scăzut pentru ca progesteronul singur să declanșeze descuamarea endometrului.
Ce se întâmplă dacă menstruația nu vine după cure
- Contactați ginecologul pentru a evalua nivelul de estradiol seric — dacă este scăzut, poate fi necesară o cură estrogen-progesteron combinată pentru inducerea primului ciclu
- Schema 16-25 (zile 16-25 ale ciclului) se aplică în ciclurile ulterioare, după ce primul ciclu a fost indus cu succes
- Scăderea ponderală rapidă poate suprima axa hipotalamo-hipofizo-ovariană — uneori este nevoie de câteva luni de restabilire metabolică înainte ca ciclul să revină spontan
Nu continuați Duphastonul pe cont propriu după cele 10 zile fără a discuta cu medicul dacă menstruația nu apare. O evaluare hormonală completă (LH, FSH, estradiol, prolactina) poate clarifica cauza exactă a amenoreei.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.