ma simt foarte obosita

24-10-2005
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
Stimate domnule doctor.M-am prezentat la medicul de familie cerandu-i sa ma trimita la analize deoarece in ultimul timp ma simt foarte obosita.Toate analizele au iesit in valorile normale, mai putin viteza VHS -30 si hematocrit mare.Doctora spune ca nu este nici o problema si sa stau linistita.Nu pot sta linistita deoarece vin de la servici si imi este groaznic de somn, nici nu stiu cand adorm, duminica dorm toata ziua si degeaba, ma trezesc tot obosita, si am o stare de slabiciune totala in corp.Ma ingrijorez foarte tare caci acum sunt si in sesiune si simt ca nu mai pot face. Ce imi recomandati ? Multumesc pentru ajutor
4 comentarii
0
24-10-2005, ora 00:00
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
Oboseala este o problema foarte frecventa. Aproape toti trecem prin astfel de perioade. Trebuie sa facem insa diferenta intre oboseala fiziologica (apare in conditii de suprasolicitare fizica sau psihica si care cedeaza prin repaus) si cea patologica.
Oboseala patologica are o cauza in spate. Foarte multe afectiuni se manifesta prin acest simptom. (ex: cauze psihogene, infectii cronice, boli endocrine, cardiovasculare, renale, tumori maligne, etc.) Astfel medicii se confrunta cu un simptom foarte vag, subiectiv si interpretabil ; de aceea le este greu sa poata pune un diagnostic si chiar sa ceara niste investigatii doar pentru acest simptom.
Totusi in absenta altor semne si simptome exista tendinta de a incadra oboseala cronica ca fiind de cauza neuropsihica. Astfel depresia( asa cum a spus si Reka), lipsa de motivatie, surmenajul prelungit si stresul ar putea fi cauzele cele mai frecvente ale oboselii cronice.
Ideea e ca putem vorbi la nesfarsit despre acest subiect, totul este teorie dar ce se poate face realmente - asta te intereseaza.
Eu zic asa:
-intr-o prima etapa incearca sa te odihnesti mai mult si sa iei niste polivitamine care sa includa cel putin vitaminele A, D, E si vitaminele din grupul B sau tiamina, datorita actiunii asupra sistemului nervos.
-daca senzatia de oboseala continua trebuie sa faci niste analize mai amanuntite. Eu ti-as sugera un consult endocrinologic, intrucat exista multe boli endocrine care se pot manifesta initial doar prin oboseala.

Daca toate analizele exclud o cauza subiacenta atunci poate ar trebui sa te gandesti la metode alternative de relaxare: psihoterapie, acupunctura, talasoterapie.
Dar cu siguranta nu ajungi pana acolo. Ideea e ca pana la urma orice problema se rezolva.

PS: m-ar fi interesat valorile analizelor pe care le-ai facut, in special valoarea hematocritului si nr hematiilor si boli pe care le ai sau le-ai avut in trecut.

-
romedic
0
24-10-2005, ora 00:00
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
Va multumesc pentru raspuns si va trimit rezultatele analizelor. Le-am scris pe toate si sper ca nu va rapesc foarte mult din timp.O sa merg la medic pentru un control endocrinologic sa vad ce rezolv. Mai ales ca de ieri am observat ca imi tremura mainile cand obosesc fizic si respir foarte greu. Bine, asta ar fi si de la fumat cred.
Glicemie - 73 ( 55-115 )valori normale -
Ureea serica 30 (10-50)
creatinina serica 0.8 (0.5-1.2)
tgo 20 (5-3Cool
tgp 19 (5-41)
calciu total seric 9.5 (8.8-10.6)
magnezemie 2 (1.5-2.5)
sideremia 67 (37-145)
vsh 30( 1-13) !!!
nr celule albe 9.77 (4-11)
nr.celule rosii 4.08 (4-6.2)
%neutrofile 59.2 (50-80)
%limfocite 31.5 (25-50)
%monocite 6.4 (2-10)
%eosinofile 2.3 (0-5)
%basofile 0.6 (0-2)
nr.neutrofile 5.78 (2-Cool
nr.limfocite 3.08 (1-5)
nr.monocite 0.63 (0.1-1)
nr.eosinofile 0.22 (0-0.4)
nr.basofile 0.06 (0-0.2)
hemoglobina 12.41 (11-18.Cool
hematocrit 33.36 (35-55 ) !!!
volum mediu eritrocitar 81.74 (75-105)
cant.hemoglobina medie 30.41 (26-34)
conc.hb eritrocitara medie 37.2 (31-35)
latime distrib.eritrocit 11.06 (10-20)
trombocite 262 (150-400)
volum mediu trombocitar 6.53 (6-10)
trombocit 0.171 (0-0.6)
latime distrib trombocit 9.5 (0-25)
Examen urina : ph 5.5, proteine :absent, glucoza :absent, urobilinogen :normal, corpi cetonici :absent, pigmenti biliari :absent, epitelii plate :rare, leucocite :rare, densitate 1019, flora microbiana :absent, nitriti :absent.
In copilarie am avut hepatita -cea mai usoara forma la 12 ani, o operatie de apendicita la 14 ani si am ramas alergica la Mialgin -anestezia folosita -si am urmat un tratament la alergologie, si am fost infectata mai demult cu hpv. Cam atat.
Va multumesc anticipat.
0
24-10-2005, ora 00:00
ForumVechi
Nu este medic/terapeut
ForumVechi
Draga Roxy,
Din lista de analize pe care ne-ai trimis-o singura valoare anormala care da mai mult de gandit este intr-adevar VSH. Hematocritul nu este mare asa cum ai spus, ci putin sub limita normalului.
Daca dupa ce mergi la endocrinolog nu se confirma nici o afectiune de acest gen, cred ca simptomele tale pot fi puse pe baza surmenajului. Incearca sa-ti faci un program cat mai echilibrat de invatare, somn si o alimentatie corespunzatoare care sa cuprinda vitamine si minerale din fructe si legume (cam greu acuma iarna) sau tablete.
Te rog sa ne spui daca nu reusesti sa-ti rezolvi problema.
Bafta!

-
Dr.Mihaela
0
30-10-2006, ora 00:00
fiona
Nu este medic/terapeut
fiona
Va salut cu respect si va multumesc pentru ajutorul acordat tuturor celor care va cerem sfaturi. Ma numesc Ioana si am 27 ani. Am o stare persistenta de oboseala. Dureaza de foarte mult timp (cu aproximatie 14 ani). Practic jumatate din viata m-am chinuit cu aceasta stare de oboseala. Imi e greu sa exprim exact ceea ce simt. Nu e oboseala fizica acea oboseala pe care o resimti in urma unui efort fizic. si nu este la fel de intensa tot timpul zilei. Am momente cand sunt chiar bine dar o parte din zi considerabila ma simt rau. E ca o senzatie de "sfarseala". Adorm in timp ce merg cu autobuzul, la televizor, cand citesc, cand eram la scoala adormeam in timpul orelor, la serviciu, la calculator in timp ce lucrez. Simt cand sunt obosita si fac eforturi mari pentru a-mi tine ochii deschisi dar nu reusesc. Incerc sa ma concentrez asupra unor lucruri dar nu reusesc. Am avut si momente cand am inchis ochii pe strada in timp ce mergeam. Nu pot sa spun ca am adormit dar nu puteam tine ochii deschisi. Mie una aceasta stare mi se pare foarte ciudata.
Acum am un baietel de doi ani si stau inca acasa cu el. E si mai greu iar ca sa fac fata de multe ori atunci cand doarme el la pranz dorm si eu. Mi-am facut si ceva analize. Cele care se fac in general mi-au iesit bine. Am facut testul HIV, pentru hepatita C si B si au iesit negative. Am mai facut un ecograf al tiroidei care a iesit bine, si unele analize endocrinologice si anume TSH= 0.870 uU/ml si anticorpi antimicrozomiali= absenti. Astea de curand. Cand a debutat boala, la varsta de 13 ani, am facut o electroencefalograma care mi s-a spus ca e bine, electrocardiograma= Ok, teste psihologice, controale generale. Nimeni nu a descoperit nimic. Datorita perioadei mari de timp de la aparitia simptomelor, am inteles ca ar fi exclusa o posibila tumora sau altceva de genul fara a fi insotita in atata timp si de alte siptome. Am luat vitamine, am facut la inceput si ceva tratamente, nu mai stiu exact ce. Singur ce-mi aduc aminte este piracetamul. Tot de curand am facut acupunctura, presopunctura si masaj si ceva tratamente homeopatice dar nu prea mult timp ca nu stiu cat de bine fac si aceste tratamente si tot nimic.
Am vorbit cu un medic foarte bun, neurochirurg care mi-a spus ca totusi ar putea fi o problema cu hipofiza, mai exact ceva de hipotalamus, daca am retinut eu bine. Mi-a recomandat un RMN pe care nu l-am facut. Un alt medic endocrinolog mi-a spus ca daca am ciclu regulat nu am probleme cu hipofiza si am renuntat la analiza pentru moment. Cred ca totusi am sa o fac dar poate ma ajutati si dvs. cu sfaturi. E nevoie sa o fac sau nu? Ciclul il am regulat, ma rog, cam in aceasi zi a fiecarei luni cu unele decalaje de o zi inainte sau dupa, desi in adolescenta il aveam in fiecare luna mai repede cu 3-6 zile decat data din luna anterioara. Boli deosebite nu am avut. O singura internare in spital pentru o cistita in copilarie (atunci inca nu aveam menstruatie ), am retinut asta pentru ca am avut o usoara sangerare si m-am speriat, de vreo 3, 4 ori infectii urinare, si tot cam asa m-am tratat pentru inflamatii ale ovarelor, am o usoara deformare a coloanei vertebrale si in general tensiunea mai mica(sau poate e normala, intre 10 cu 5, 6 si 11 cu 6 aproximativ pe aici. Am si palpitatii, iar inultimii 2 ani am avut cateva crize de frisoane. Pur si simplu nu ma puteamopri din tremurat, crize care asa cum am observat in ultimul timp s-au cam indesit. Sunt foarte irascibila, iar in general sunt o fire mai emotiva si plang mai usor. Cred ca de curand am intrat si intr-o stare de depresie si acum veo doua luni am avut Zona Zoster (sincer nu stiu daca asa se scrie, imi cer scuze daca am gresit). Nu mai am chef de nimic si ma simt prost ca nu sunt si eu ca majoritatea oamenilor. Am alptat 9 luni, si desi acum copilul are 1 an si 10 luni, atunci cand strang sfarcul mai am inca ceva secretii apoase ca o apa tulbure, nu sunt de culoarea laptelui, lucru care mi se pare anormal. Mentionez ca nu am stimulat glanda mamara si ca am observat asta la controlul de la medicul care mi-a recomandat RMN-ul caci altfel eu nu imi dadusem seama. Altceva ar mai fi faptul ca in ultimii patru ani m-am ingrasat cu 10 kilograme.
Sper ca nu v-am plictisit cu atata detaliere si imi cer scuze, dar poate ca e important sa prezint situatia per ansamblu.
Va rog foarte mult sa -mi spuneti daca problema mea ar putea fi de ordin endocrnologic si ce ar trebui sa fac, sau daca imi puteti spune ce alte cauze ar putea fi la originea acestei oboseli.
Va multumesc anticipat si astept raspunsul dumneavoastra.
Adaugă un comentariu / răspuns

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Oboseala de după-amiază ar putea avea legătură cu sistemul de recompensă de la nivel cerebral
  • De ce mă simt obosit tot timpul?
  • Obosit tot timpul - cauze medicale frecvente
  • Mă simt obosit deși am dormit bine - cauze posibile
  •  
     
     
    Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
    Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.