Marijuana medicinala

04-03-2012
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
limfomul hodgkin este o boala mult mai frecventa la tineri. din pacate, si asta o spun in mare din proprie experienta, dar nu numai, tot pacientii tineri sunt cei care tolereaza MAI PROST regimurile de chimioterapie vis-a-vis de acele efecte secundare care preocupa insa mult mai putin pe medici decat pe pacienti, cum sunt GREATA si VARSATURILE. desi, cum zic, pe noi medicii, nu ne preocupa asa tare si nici nu ne impresioneaza vaicarelile bolnavilor legate de ele, atata timp cat avem pe cap efecte adverse cu mult mai parsive si amenintatoare de viata, totusi acestea reprezinta pentru pacienti cele mai negre visuri, cea mai mare amenintare legata de chimioterapie si, de multe ori, motive de abandonare a tratamentului, uneori cu mult inainte de final. lucrurile acestea sunt profund regretabile, mai ales acolo unde boala este INALT CURABILA, acolo unde pacientii sunt MAI TINERI si acolo unde regimurile sunt compuse din mai multe citostatice folosite simultan, ca in cazul LIMFOMULUI HODGKIN.

tratamentele gretei si varsaturilor sunt multiple, cele mai multe si mai eficiente adresandu-se PREGATIRII dinainte de chimioterapie, cu medicamente de tipul inhibitorilot triptaminici, gen granisetron, odansetron, etc, la dexametazona, metoclopramid, mai nou aprepitant, anxiolitice, pana la hipnoza, etc. fiecare cu grade diferite de eficienta, din pacate de foarte multe ori totusi scazuta (desi mult mai mare decat nimic, e drept!).

ma voi prevala de faptul ca, desi scriu pe acest forum ca medic, totusi nu am o imagine publica, inclusiv aici, si imi voi permite sa spun un lucru care nu este chiar politic acceptat, ba chiar pe seama caruia am avut motive de disensiuni si chiar certuri cu divers colegi. lucrul in cauza este urmatorul: in tari mult mai civilizate una din armele extrem de eficiente folosite in arsenalul medicilor pentru tratamentul ANTIEMETIC (impotriva varsaturilor), este deja binecunoscuta MARIJUANA MEDICINALA.

personal sustin folosirea acestei substante, datorita in primul rand eficientei ei ultradovedite deja in acest areal, si ma doare profund sa vad cata suferinta ar putea fi evitata, dar NU este, doar datorita prejudecatilor oamenilor, de la medici, la pacienti, pana la factori de decizie - guvern, legislatori, etc.

nu stiu ce parere aveti voi despre asta, mi-as dori dori sa aud, mai ales ca printre utilizatorii acestui forum se afla persoane tinere. eu v-am relatat de ce meciuri incredibile si chiar prin ce furci caudine a trebuit sa trec, doar amintind despre aceasta posibilitate, nici macar apucand sa militez pentru ea. poate ca este totusi un lucru despre care ar trebui sa scriem reprezentatilor nostri in parlament, pentru ca altfel nu vad cum aceasta problema va fi pusa in discutie...

astept raspunsuri, numai bine !

P.S.: am inceput discutia pe alt thread, dar am considerat ca subiectul merita un cadru separat.
102 comentarii 12 3 4 Înainte ›
0
05-03-2012, ora 13:29
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cred ca mai valabil ar fi fost sa pun ca titlu acestui thread "GREATA SI VARSATURI"...
0
05-03-2012, ora 17:02
maia73
Nu este medic/terapeut
maia73
sunt perfect de acord cu dumneavoastra.dar folosirea marijuanei, chiar si medicinala, nu da dependenta?cu alte cuvinte...scapi de dracu dai tacsu?nu stiu prea multe despre asta, am sa caut sa citesc.
numai bine!
0
05-03-2012, ora 20:04
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
chiar incurajez pe toata lumea sa se documenteze despre acest subiect!

tetrahidrocanabinoizii (substanta activa din planta de cannabis), nu a fost niciodata incriminata ca ar putea sa dea fenomene de dependenta (adictie) chimica, de substrat. cu siguranta ca noi oamenii putem sa devenim obisnuiti cu orice gest, fie ca acel gest ne provoaca o placere chiar foarte mica. marijuana insa nu a aratat niciodata proprietati adictive mai puternice decat cele ale de exemplu fumatului de tutun sau al consumului de cafea. cu alcoolul, de exemplu, nici nu poate sufera comparatie !

consumul recreational de marijuana (complet diferit de cel recomandat de medic) nu are efecte secundare sau fenomene de sevraj ca alte droguri, cum ar fi iarasi alcoolul, cocaina sau heroina sau metamfetaminele, sau cam orice drog de mare risc. in conditiile in care marijuana mai are si o indicatie medicala puternica, ca in cazul unui bolnav de cancer care are fie dureri, fie greata/varsaturi/inapetenta din cauza citostaticelor, cu atat mai putin !

acest lucru se constata chiar si la morfine (droguri de supermare risc): daca sunt folosite la cineva cu dureri foarte mari, dar apoi retrasa, ele nu dau dependenta.

utilizarea marijuanei in scop medical este totusi complet diferita si ca scop si ca modalitate de control, de utilizarea sa recreationala!
0
05-03-2012, ora 21:57
radicus
Nu este medic/terapeut
radicus
Ar fi interesant si util. Totusi, suntem la cativa ani buni (poate decenii) distanta de achizitionarea cu reteta a marijuanei in farmacii romanesti. Si asta nu numai din pricina prejudecatilor dar si din cauza reglementarii productiei si controlului in tara. Ar trebui un control riguros al producatorilor, transportatorilor, farmaciilor si al medicilor, ceea ce nu cred ca Romania poate oferi in urmatorii ani. Dupa cum e situatia in prezent cred ca ar fi debandada. Prima data cred ca ar trebui sa "acoperim gaurile din sistem" sa nu cada prin ele ceva pliculete.
0
05-03-2012, ora 21:58
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Este vorba in primul rand de eliminarea durerilor si de confortul psihic (deprimare, lipsa de speranta ) in anumite tipuri de cancer ! Am urmarit mai demult un documentar pe tema prescriptiei de THC in aceasta patologie ( pastile, iarba de fumat..pe reteta:), iar un nene crestea plante din care facea unt pe care il folosea la prepararea de prajiturele, pe care le manca de-a lungul zilei si care ii eliminau durerile si disconfortul ! :)
Utilizarea de thc da si o anumita dependenta, care este insa de inteles si scuzabila in aceste cazuri, insa nu prea este in stilul romanesc dupa parerea mea !..Sorry !
0
05-03-2012, ora 23:12
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
sorry ce ? e drept ca stilul romanesc este mai degraba acela de a iti face cruce si de a scuipa in san, de a acuza ce nu e inteles sau ce zice"tata popa" sau "tovarasha educatoare" ca e rau si urat, dar pe partea cealalta de a zace mort de beat prin santuri, ca o compensatie.

gaurile din sistem nu sunt problema mea, si va asigur ca nici a pacientilor care fac cisplatin sau diverse combinatii inalt emetogene. problema mea este sa aflu ce poate fi facut, iar cand dau peste o solutie foarte accesibila, ieftina si fara efecte adverse notabile, dar cu beneficiu practic unic, sa incerc sa militez pentru sustinerea ei. aceasta solutie a fost de mult descoperita si valorificata la adevaratul potential, in tari pe care le invidiem si noi pentru nivelul de trai. pentru prevenirea abuzurilor si alte forme de control... astea nu cred ca trebuie sa ne priveasca pe noi...

pe noi cred ca poate sa ne preocupe intrebarea simpla: merita sa avem o lege care sa permita prescriptia acestei substante, la fel cum se prescrie metadona sau morfina ? ne-ar ajuta sau ar dauna ?

odata cu o concluzie, putem lua decizia de a scrie reprezentantilor nostri din parlament pentru o astfel de initiativa. alta cale nu cred ca este la indemana...
0
05-03-2012, ora 23:38
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Daca medicamentul este atat de util pe cat spuneti, se poate procura rapid si acum pana la o ipotetica avizare a lui in Romania ! Exista firme care aduc orice medicament existent in UE si cred ca nu trebuie nici reteata pt ei ! :)
Daca este vorba numai de greata si varsaturi as recomanda pe langa medicatia uzuala, pastilele de ghimbir si uleiul volatil de menta (pt uz intern) !
Cu stima !
0
05-03-2012, ora 23:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
cu cel putin aceeasi stima, comercializarea, detinerea si utilizarea acestei substante pe teritoruil romaniei este ILEGALA, lucru in care rezida intreaga problema. nu e reglementat ca medicament, si asta cred ca poate sa fie schimbat, in folosul atator pacienti, ca prim pas.
0
06-03-2012, ora 00:07
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Daca nicaieri nu exista dozat ca medicament..it's a big problem ! Asta inseamna ca nu suntem inapoiati sau conservatori, ci aliniati ca legislatie altor tari ! Daca imi amintesc bine un doctor ii doza el in laborator unei paciente acest thc, iar cea care fuma isi lua reteta (probabil de la un medic mai nonconformist) si isi cumpara un plic de la weed-shop-ul lor din America !..Sorry ! :)
Cu deosebita stima !
0
06-03-2012, ora 01:41
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pai de unde ai tras concluzia ca nu e "dozat" ca medicament nicaieri ? e total fals, in enorm de multe tari e folosit, de multa vreme chiar si nu sub forma de tigarete. sorry ca te angajezi intr-o discutie fara sa ai nimic de spus ! mai bine te abtii...
0
06-03-2012, ora 08:46
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
Buna ziua dl.RaulDulce
sunteti multumit-acum?
in fine DUPA a 3-a postare...iata va raspuns cineva...cativa...
si felicitari...
ca NU PREA-vb olteanului...
NU prea-s de "acelasi acord"cu dvs..
lasati-va pagubas,
asteptam, ca si alta data raspunsuri super pt. care...NUMAI BINE va doresc.
DAR...NU in acest "domeniu"..
O zi faina!
0
06-03-2012, ora 13:51
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Daca se repeta lucruri cunoscute si acceptate din start e oarecum normal sa apara mici malentendu-uri ! :)
Spun din nou, in cazul acesta (fericit), medicamentul se poate comanda pur si simplu dintr-o tara UE unde acesta se produce sau exista :

http://www.farmaexpress.ro/ro/home

Domeniul este suprareglementat de legislatia comunitara, care le confera acest drept pacientilor bolnavi de cancer si nu numai ! Acesta este unul din beneficiile aderarii noastre la UE ! ;)

Sper ca informatia sa fie cuiva de folos ! Succesuri !

P.S. Rugati totusi adminul sa schimbe titlul subiectului intr-unul mai benign !
0
06-03-2012, ora 14:21
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
sebesuldesus, care e problema cu "acest domeniu" ?

stevens, este minunat si frumos site-ul respectiv... ca si partea cu legislatia comunitara. totusi tu sustii ca poti si ai de unde sa comanzi de pe el, sau oricare altul, asa ceva si sa-ti vina acasa, ca o comanda la ghete sport, oricand si cat iti trebuie ? ai facut tu asta si poti sa ne spui cum e ? de asemenea sunt curios cum ai vrea sa sune titlul.
0
06-03-2012, ora 22:30
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
dl.raul.,
CHIAR nu am nimic cu.
DAR decat sa va "chinuiti": cum, cine, de unde.se poate comanda..chiar din "curiozitate".
parere:
fiindca sunteti "in tema"
mai bine ati raspunde zecilor - celor care ASTEAPTA un raspuns.disperat.macar- de INCURAJARE.
sunt n postari FARA niciun raspuns...

a fost o parere.
cele bune,
0
07-03-2012, ora 00:04
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
pai stai ca nu sunt de acord. care sunt acele "n" comentarii fara raspuns ? sper ca te referi la cele de pe secctiunea cu "tumori benigne si cancer", pentru ca altundeva nu ma bag, nefiind specialitatea mea. nu exista nici o postare cu vreo intrebare medicala pe acest topic la care nu am raspuns, de cand ma aflu aici pe forum! iarasi, cu posibila exceptie a ce se posteaza pe topicul "limfom hodgkin" care iarasi, apartine mai mult de hematologie decat de ce fac eu.

altfel consider ca faptul ca am inceput aceasta discutie, pe un titlu separat si cu TOTALA legatura cu oncologia, acest lucru nu mi-a marginit cu absolut nimic masura in care raspund la oricare dintre celelalte intrebari. cate subiecte vezi tu, cel putin pe prima pagina a acestei sectiuni, in care eu NU am ultimul raspuns ?
0
07-03-2012, ora 10:19
maria 123
Nu este medic/terapeut
maria 123
iertare.suntem in post!
sunteti medic..am inteles.
ati studiat TOT, NU doar.sectiunea privind specializarea.
un sfat, o parere- celor disperati..din ORICARE sectiune...cred ca puteti..DACA .SI doriti.
Va doresc O zi faina.
cele bune,
0
07-03-2012, ora 11:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
nu, nu pot! deontologia nu imi permite sa-mi dau cu parerea in zone in care NU AM PREGATIREA NECESARA. consider ca nu are rost sa ma bag acolo unde NU POT FACE/SPUNE MAI MULTE DECAT POATE MEDICUL DE FAMILIE AL FIECARUIA. in oncologie pot, deci ma bag si discut. altfel pot sa fac mai mult rau decat bine si... deontologic e cel putin de evitat.
0
07-03-2012, ora 12:50
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
In ce priveste intrebarile puse mai sus ar fi bine sa folositi logica inainte de a le formula domnule doctor !
Intai de toate nu vad de ce un pacient roman nu ar avea aceleasi drepturi ca unul german sau austriac in cazul in care aceia chiar beneficiaza de o medicatie superioara dpdv terapeutic asa cum sustineti (sau banuiti) ! Romania a platit si plateste aceste drepturi cu varf si indesat ca membru UE !
In al doilea rand, eu nu aveam cum sa comand 'asa ceva' pentru ca 1.- nu am avut nevoie si 2.- in mod sigur trebuie o recomandare expresa a unui medic, ori dv sunteti printre primii sau poate chiar unicul, care v-ati gandit la o astfel de varianta terapeutica, deci cineva trebuie sa-si asume raspunderea pt reteta ! Nu trebuie uitat ca aceste produse in cazul in care nu au un circuit inchis in respectivele tari, in mod sigur sunt monitorizate strict de agentiile guvernamentale, ca si la noi dealtfel !

Referitor la ultima chestiune, daca ma intrebati pe mine, subiectul sa se cheme..'Vreau sa par mai interesant decat sunt deja ' ?!..ceva de genul acesta.. :) Glumesc desigur !

Cu nestirbita stima !
0
07-03-2012, ora 13:05
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
prietene, daca esti atat de lapidar in a declara ca nu ai avut nevoie, atunci explica-mi si mie DE CE DRACU te bagi in discutia asta, in care pentru a posta banuiesc ca ar fi fost de bun simt sa fi citit macar postul initial. daca ai facut-o, ai fi aflat cui m-am adresat in primul rand, si anume celor care s-au confruntat cu cel putin 2 efecte secundare foarte neplacute ale tratamentului chimioterapic. daca tu insuti NU ai avut asemenea probleme, nu crezi ca e tot de bun simt, fata de cei care au avut astfel de probleme, sa nu iti dai tu cu parerea si in schimb sa te bucuri ca nu ai experimentat aceste nenorociri ?

sau poate esti si tu oncolog si ai avut, ca si mine, confruntari cu pacienti de sa zicem 22 sau 23 de ani care iti spuneau "io nu mai fac alta serie de chimioterapie, desi stiu ca sansele ca boala sa recidiveze sunt de peste 50%, iar cu chimioterapie am cam 90% sanse sa ma vindec, dar prefer sa mor decat sa mai trec odata prin senzatiile acelea"... si, ca si mine, stiai ca mai e ceva ce putea fi incercat, dar nu ai avut cum sa o faci, nici macar cum sa aduci in discutie. este asa ?

sa sustii ca poti comanda de pe internet marijuana mi se pare aberant sau cel putin superficial, din partea oricui. nu am o problema sa dau oricui o reteta simpla, dar sincer NU VAD CUM o va folosi pentru a-si face o comanda pe internet, iar ca sa se duca pana la peste 1000 de km departare sa si-o ia... deja nu mai vad rostul! bineinteles ca sunt in circuit deschis ! deci tu esti cel care face supozitii si se lanseaza in argumentatii, dupa parerea mea, de dragul de a parea interesant. contrazice-ma si spune ceva constructiv, daca poti ! daca nu poti, te rog nu mai posta aici... cel putin pana in ipoteticul moment in care vei avea nevoie de o solutie antiemetica suplimentara, pentru tine sau pentru altcineva, lucru pe care nu ti-l doresc !
0
07-03-2012, ora 13:16
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Ok ! Asa cum spus mai inainte aveti toata stima mea pt munca pe care o faceti pt bolnavi ! Eu am vrut sa ajut concret si rapid, pt ca avizarea acestor medicamente in mod sigur dureaza o mica vesnicie ! Tocmai ce s-au interzis anul trecut o categorie deproduse oarecum similare !
Bagati pur si simplu in casuta de cautare de pe site numele medicamentului sau medicamentelor dorite, vedeti daca exista in stoc undeva si apoi sunati la firma respectiva pt comanda ferma si expedierea lor ! Ce atata filosofie !
Eu am cautat dupa substanta activa si mi-a returnat doar un spray ff scump !

Cu aceeiasi stima ! Si respect !
0
07-03-2012, ora 13:32
Georgian Florea
Nu este medic/terapeut
Georgian Florea
Buna ziua!Prin "marijuana medicinala" se pot intelege foarte multe lucruri.
Intr-adevar in unele tari exista anumite medicamente care au la baza canabinoizi sintetici, aceste medicamente fiind sub control strict, si prescris in anumite conditii.
Cannabisul contine foarte multi compusi, multi foarte daunatori, altii benefici intr-o oarecare masura.Oamenii de stiinta au extras si sintetizat anumiti compusi(cannabinoizi) pe care i-au folosit in fabricarea unor medicamente, in folosirea carora au observat anumite beneficii in tratarea anumitor boli.De la aceasta premiza pleaca multi care militeaza pentru legalizarea consumului de marijuana.
De la folosirea unui medicament care contine substante extrase, sintetizate din cannabis si consumul de marijuana cu speranta ca "face bine organismului", aceste lucruri sunt total diferite si nu au nimic in comun.Consumul constant de marijuana dauneaza destul de grav sanatatii, afectand plamanii mult mai grav decat fumatul de tutun, afectand memoria si totodata comportamentul social.Probabil ati auzit de faptul ca in California oricine care are o prescriptie de la medic se poate duce la un magazin si poate cumpara "iarba" legal, dar acest lucru fiind valabil doar in acest stat din cate stiu, si subiectiv fiind, avand motive pur economice, neavand o baza medicala concreta ci doar folosindu-se de acest context pentru a controla traficul cu acest drog si folosirea beneficiului economic la fel ca si in Olanda si Cehia.
Revenind la toppicul dvs., pentru ce militati de fapt :pentru legalizarea consumului sau pentru folosirea medicamentelor respective, lucru care consider ca are slabe sanse sa se adevereasca tinand cont de sistemul nostru medical asa de ruinat incat nici citostaticele de baza nu le gasim si acum mai rau nici morfina.
Este un subiect foarte interesant dar probabil exista putini oameni care sa stie de fapt despre ce e vorba.
Stima!
0
07-03-2012, ora 14:17
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
desigur ca nu ma intereseaza ABSOLUT DELOC aspectul "legalizarii consumului de marijuana" sub valenta sociala, de "narcotic usor" a problemei. de asemenea nu ma intereseaza prea tare nici macar aplicatiile tetrahidrocanabinolului (dovedite fara ecihvoc deja) in alte ramuri ale medicinei, cum ar fi tratamentul de urgenta al glaucomului sau in Alzheimer. tot ce ma intereseaza, ca oncolog si in spiritul acestei sectiuni a forumului, sunt APLICATIILE MARIJUANEI IN TRATAMENT pentru greata si varsaturile produse de TRATAMENTEL CITOSTATICE, si, secundar, dar la fel de important poate, pentru tratamentul (tot in oncologie) a ceea ce inseamna paliatie - tratamentul inapetentei/anorexiei (inca nu exista un medicament mai eficient care sa dea pofta de mancare), al durerii, etc.
recunosc ca titlul nu este mai explicit, dar deja ne aflam pe sectiunea destinata cancerului, deci nu se mai pune problea de selectie a eventualilor forumisti si, de asemenea, nu mi s-a parut potrivit nici sa dau un titlu prea lung, prea complicat sau prea tehnic, intru cat nu ma adresez specialistilor in domeniu si nici nu ma intereseaza pareri de specialisti, ci pareri de oameni care pur si simplu au avut nevoie de un tratament suplimentar in lupta lor sau a apropiatilor lor cu cancerul, dar nu au avut parte si poate ca nici nu au stiut de aceasta varianta.
0
07-03-2012, ora 15:24
Georgian Florea
Nu este medic/terapeut
Georgian Florea
Intr-adevar exista multe state (inclusiv Israel) in care este prescrisa marijuana in anumite situatii in special in situatiile cum sunt cele in timpul si dupa chimioterapie pentru refacerea apetitului si pentru a combate greata si varsaturile dar este contraindicat a fi fumata din cauza riscului crescut in dezvoltarea cancerului de plamani (riscul fiind mai crescut daca este fumata atat in timpul tratamentului cat si imediat dupa incetarea chimioterapiei si radioterapiei), deci legea este putin paradoxala tinand cont ca in unele tari se pot cumpara tigari gata facute cu aceasta prescriptie.
Din cate am observat pe forumuri straine folosirea marijuanei in prepararea unor produse de patiserie urmand a fi consumate de pacienti sau fumata la un vaporizator care arde toxinele eliminand doar substanta benefica sunt raportate de pacienti ca fiind benefice, atat ca ridica moralul persoanei respective cat si ca elimina greata si varsaturile, aceasta fiind mai buna decat multe medicamente.Multe tari si din UE tolereaza consumul intr-o oarecare masura, in unele tari fiind chiar legal, fireste sub anumite limite.
Cat despre tratarea Alzheimer'ului, personal sunt in dubii, tinand cont ca fumatul de marijuana duce la pierderi de memorie atat pe moment, cat si pe perioade lungi, persoana consumatoare avand 'caderi frecvente de retea' si dupa incetarea consumului.
Consider ca legalizarea si tolerarea consumului dar si uzului medical (limitat) a fost realizata in tari in care consumatorii fiind atat de multi si ajungand consumul sa fie atat de comun incat nu si-ar mai fi avut rostul ilegalitatea, fireste traficul fiind pedepsit aspru.Subiectul acesta totusi nu prea isi are rostul la noi, tinand cont de faptul ca DETINEREA, CONSUMUL, VANZAREA, CULTIVAREA SUNT ASPRU PEDEPSITE DE LEGE.
0
07-03-2012, ora 15:49
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
tocmai motivul pentru care acest subiect cred ca ARE rost la noi, inclusiv pe acest forum, intrucat legile nu vin de undeva de sus, dintre stele, ci sunt facute DE oameni PENTRU oameni.

riscul de a dezvolta cancer la plamani, te asigur, este CU MULT MAI MIC decat el al, de exemplu, chimioterapiei sau radioterapiei. pentru cineva care are si care urmeaza tratament oncologic cu scopul de control al bolii si al simptomelor, te asigur ca, oncologic vorbind, este ca si cum ar sta intr-o ploaie torentiala fara umbrela si si-ar face griji ca a varsat un paharel de apa pe camasa.

poate deci ca a sosit momentul ca, la noi in tara, utilizarea acestei substante in scop medical, cu indicatie specifica si prescriptie de la medic, sa nu mai fie condamnata DE LEGE, sau cel putin sa nu mai fie privita cu asemenea prejudecata. ti se pare ca, de exemplu, morfinele sunt ceva mai "lejer" sau mai "acceptabil", din cel putin acest punct de vedere ?
0
07-03-2012, ora 16:45
Georgian Florea
Nu este medic/terapeut
Georgian Florea
Cu siguranta nici "morfinele" nu sunt mai lejere sau mai acceptabile, se stie faptul ca si heroina si cocaina erau folosite in medicina, pana s-a observat partea "economica" a acestor substante de catre persoane neautorizate dar si raul produs fizic si tocmai de aceea s-a interzis folosirea lor..
Aici apare problema de ordin juridic :cine are voie sa vanda, sa furnizeze sau sa cultive aceasta planta cu scopul medical ?Trebuie emise o multime de legi care sa tina sub control acest lucru intr-un mod strict, si tinand cont de faptul ca si pentru a cultiva canepa industriala este nevoie de o multime de autorizatii si avize speciale este foarte dificil.
In plus avem garantia ca face mai mult bine decat rau ?pe deoparte sunt facute studii care atesta beneficiul in tratarea bolnavilor de cancer sau mai bine zis "alinarea" senzatiilor de dupa chimioterapie, dar pe de alta parte avem studii care dovedesc contrariul.Acum vine intrebarea :de ce nu in toate tarile este legalizata folosirea in scop medical ?Sa fi fost legalizata doar din punct de vedere economic, statul dorind sa tina sub control consumul de droguri.
Plus ca ne lovim de birocratia din Romania, astia nu sunt in stare sa gestioneze medicamentele de baza pentru tratarea cancerului deci ce discutam SF-uri care pur si simplu nu isi au rostul tinand cont de problemele de baza care le are sistemul romanesc sanitar.Din aceasta cauza consider ca este ultima problema de rezolvat in tratarea bolnavilor de cancer.
Prietenei mele i-a fost prescris Natulan, un medicament care in afara de faptul ca nu se mai produce (lucru confirmat de producator) nici macar nu mai exista in nomenclator.In afara realizandu-se alte tratamente in tratarea limfomului.
Imi cer scuze daca am deviat de la subiectul principal dar voiam sa subliniez sistemul invechit si neeficient de la noi.
0
07-03-2012, ora 20:15
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
totusi nu intrezaresc concluzia ta vis-a-vis de subiectul de fata.
0
07-03-2012, ora 21:02
Georgian Florea
Nu este medic/terapeut
Georgian Florea
Concluzia mea este ca prioritara este reformarea sistemului sanitar romanesc, astfel incat sa nu mai existe crize de medicamente de orice fel, si tratarea pacientilor mai ales cei bolnavi de cancer cu tratamente optime si eficiente (cea mai mare rata a mortalitatii in randul bolnavilor de cancer din UE este inregistrata de tara noastra).
Este mult prea devreme si de prisos discutarea acestui aspect al folosirii marijuanei atat timp cat noi stam prost din prisma de baza a tratamentelor aplicate.Va apreciez totusi curajul in abordarea acestui aspect tinand cont de calificarea dvs.
0
07-03-2012, ora 21:19
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
da, multumesc! in orice caz consider ca te inseli foarte tare, intru cat nu vad cum o legiferare a prescriptiei de tetrahidrocanabinoizi in oncologie poate IN ORICE FEL sa impieteze atat de necesara "reformare a sistemului" care tot prin legi noi va fi facuta, nu altfel.
0
07-03-2012, ora 21:34
stevens
Nu este medic/terapeut
stevens
Ati gasit medicamentele necesare dr Duke !? Poate imi spuneti si mie (eventual pe privat) cum se numesc ele, sa le caut si eu ! Cat despre legiferare nu prea cred ca veti avea parte curand, important este ca bolnavii sa aiba acces la cele mai potrivite si avansate tratamente existente !
Aceeiasi stima !
0
07-03-2012, ora 21:52
RaulDuke
Nu este medic/terapeut
RaulDuke
social vorbind, nu mi se pare atat de important ca bolnavii sa aiba acces la "cele mai importante" medicamente disponibile. nu suntem o tara bogata si nu suntem o tara in care contribuabilul obisnuit sa fi cotizat atat de mult incat fiecaruia sa-i fie acoperit tratamente de mii si zeci de mii de euro. in schimb cred ca este mult mai important, esential chiar, ca medicamentele ieftine si eficiente sa fie disponibile tuturor. ca analogie: la ce imi foloseste ca in clinica Prof. Irinel Popescu se efectueaza transplante hepatice, cand in teritoriu exista atatia oameni care mor de pneumonie ? la fel si cu medicamentele din oncologie.

Discuțiile despre tumori benigne și cancer au fost transferate pe:

Forumul Ghid-Cancer.ro - un proiect ROmedic destinat exclusiv acestui subiect.
102 comentarii 12 3 4 Înainte ›

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.