Neoplasm bronhopulmonar - carcinom scuamos

11-06-2012
Spiky
Nu este medic/terapeut
Spiky
Buna seara,
Va supun atentiei 'istoria' tatalui meu in varsta de 60 ani, fost fumator (pana in '92), a lucrat in mediul toxic (Petrochimie), iar pana la aceasta varsta fara alte probleme de sanatate in afara de o operatie de apendicita acum mai bine de 30 ani. La jumatatea lunii aprilie ca urmare a unor dureri puternice la picioare a fost la spital, a facut cateva analize de unde rezulta anemie, o radiografie pulmonara (pentru ca se simtea slabit, obosea, transpira, tusea de ceva timp si nu avea pofta de mancare) rezultatul nu era foarte concludent filmul fiind cam ars dar chiar si asa aparea structura 'neomogena'.. opacitate. I s-au recomandat unguente pentru picioarele antiinflamatoare si calmante, sintrom 1/zi iar pt plamani dr de familie i-a dat augumentin si eurespal. In data de 27 aprilie a fost la control, avea dureri de picioare f mari, piciorul si mana stanga era umflate, atunci dr a considerat ca e cazul sa ii faca un ct (fara substanta) unde apreau multiple adenopatii mediastinale, iar INR=11, i s-a schimbat schema de tratament redus sintromul la 1/2 dupa 3 zile de pauza. Luni, 30 aprilie ne-am internat la sp Universitar unde in urma unui ecograf Doppler au observat ca avea partea stanga (membrele) pline cu trombi si ni s-a spus ca aceasta tromboza este de fapt un sindrom paraneoplazic. Timp de 2 saptamani a stat internati pe sectia de cardiologie i s-a administrat clexan, timp de 7 zile apoi am trecut pe Fragmin 9000 ui, iar dupa cateva zile doza a fost stabilita la 14000 u.i. (are 76 kg)
Bronhoscopie: lanivelul arborelui bronsic drept: bronhie intermediara obstruata incomplet prin proces proliferativ burjonat, cu extindere spre lobara medie (prelevat biopsie - rezultat neconcludent). CT abdominal si cu contrast: mase adenopatice periesofagiene, retrocrurale, celiace, mezentarice, lombo-aortice, masa tisulara cu aspect de determinare secundara la nivelul glandei suprarenale drepte de 22 mm, ficat, splina, glanda suprarenala stanga, rinichi normale TDM, atelectazie LMD, revarsat pleural drept decliv si revarsat pericardic de 15 mm grosime, sechela pleuro-pulmonara postero-bazala stanga. A fost transferat pe chirurgie toracica prelevat proba pentru biopsie de la ganglionul supraclavicular stg.Rezultat examen histopatologic la congelatie: invazie de carcinom scuamos; examen la parafina metastaza limfoganglionara de carcinom scuamos slab diferentiat (G3). Ne-am exaternat pe 13 mai, si l-au luat in evidenta oncologii din teritoriu, iar tratamentul oncologic dat de medicii din Pitesti doar pe baza dosarului medical (fara o consultatie a pacientulu pentru ca nu l-am putul deplasa) cu Navelbin (venorelbin) 30 mg x 4 pastile azi este a treia doza, dupa care repetam hemograma si vedem mai departe.
Va rog sa ma sprijiniti cu o recomandare in vederea internarii si reevaluarii lui (suntem din Pitesti), deoarece de cand este acasa trombii i-au cuprins si priciorul drept este chiar mai rau decat stangul saptamana trecuta in 2 zile a avut ceva sangerari din nas iar la recomandarea dr de fam am oprit Fragminul in zilele acelea, miercuri pe 6 iunie, abia l-am 'carat' la un cardiolog si momentan facem cate 5000 Fragmin dimineata si seara. Acasa nu stim ce sa ii facem, cred ca trebuie tinut inca putin sub observatie medicala stricta. Se deplaseaza prin casa cu f mare dificultate ambele picioare fiind afectate. A inceput sa il doara si in spate pe partea dreapta si raspunde durerea in piept in fata, in weekend nu a mai avut aer pentru cateva momente. Va rog mult, ce este de facut mai departe??? Imi este foarte teama de aceasta evolutie foarte rapida a lucrurilor. Va multumesc din sufet!
14 comentarii
1
12-06-2012, ora 12:39
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
din punct de vedere al plamanilor nu mai este necesara nici o reevaluare
din pacate tatal dumneavoastra are cancer pulmonar in stadiu terminal, chimioterapia fiind singura care mai poate diminua simptomatologia, din pacate nu cu foarte mare succes
evolutia nu este rapida - boala este prezenta deja de mult timp, dar a fost dusa pe picioare
pentru tromboflebite cardiologul este cel care poate sa ajusteze dozele de anticoagulant corespunzatoare
din pacate nu se mai poate face mare lucru
0
13-06-2012, ora 10:03
Spiky
Nu este medic/terapeut
Spiky
Multumesc din suflet pentru raspuns, chiar daca inteleg ce se intampla, tot este greu de acceptat si de trait cu aceasta idee. Suferinta este mult prea mare de ambele parti. Multa sanatate va doresc si liniste sufleteasca!
0
02-08-2012, ora 17:02
Spiky
Nu este medic/terapeut
Spiky
Buna ziua,
Revin dupa aproape 2 luni si (cu teama) va spun ca starea tatalui meu este buna, merge singur chiar foarte mult, mananca foarte bine, nu mai tuseste, picioarele i s-au dezumflat desi il mai dor dar nu atat de tare incat sa ia calmante.
In tot acest timp a urmat tratament anticoagulant cu fragmin (14.000 u.i.), si citostatic cu navelbin (venorelbin) 30 mg x 4 pastile, 9 doze (una pe saptamana), cu pauza intre 3-4 sedinte cand am repetat hemoleucograma si am vazut ca i-au scazut leucocitele (1.52) si a trebuit sa ia medrol, leucocitele au urcat apoi la 9.76 si am continuat saptamana urmatoare cu citostaticul. Am facut control cardiologic si nu mai are apa la inima (dr spunea ca se mai vede doar o urma fina), si i s-a redus fragminul la 10.000 u.i. Vreau sa i fac o scietigrafie sau un tomograf, dar dr. oncoloaga imi spune ca "la 6 luni de la inceperea tratamentului citostatic facem, de ce sa fac investigatii suplimentare, acestea se fac pentru a diagnostica si stadializa, iar noi stim cum stam".
Va rog foarte mult, pentru ca nu imi spune de metastaze decat la suprarenala dreapta si nici nu inteleg la ce se refera toate cifrele, din tomograful facut in luna mai, mai sunt si altele?
Transcriu cu rezultatul CT-ului abdominal:
- mase adenopatice slab iodofile periesofagiene inferioare 14 mm axial/ retrocrurale drepte 14 mm / celiace - bloc de 33 mm axial pe ica curbura gastrica, izolate 14-22 mm axial / mezenterice 13 mm / lombo-aortice stangi 14 mm axial si una de 22 mm cu densitate predominant lichidian (necrozata)
- masa tisulara cu aspect de determinare secundara la nivelul glandei suprarenale drepte de 22 mm
- ficat, splina, glanda suprarenala stanga, rinichi normale TDM;
N.B. atelectazie LMD, revarsat pleural drept decliv si revarsat pericardic de 15 mm grosime, sechela pleuro-pulmonara postero-bazala stanga. DLP= 2935 mGy
CT cerebral:
-fara leziuni endocraniene recent constituite, fara prize patologice de contrast la nivelul structurilor meningo-encefalice;
- atrofie cerebrala minima difuza cu dilatatie secundara a sistemului ventricular.
Rezultat examen histopatologic la congelatie: invazie de carcinom scuamos; examen la parafina metastaza limfoganglionara de carcinom scuamos slab diferentiat (G3).
Mi s-a spus ca pot aparea metastaze craniene si osoase. Credeti ca este oportun sa fac o scientigrafie?
La acest moment are si alte metastaze in afara de cea pe suprarenala dreapta (22 mm mi se pare foarte mare)?Multumesc foarte mult!
0
08-08-2012, ora 12:05
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
este greu de spus daca mai sunt si altele
exista o posibilitate certa sa fie asa - lichidul pleural si pericardic poate fi metastatic
si mai sunt si masele adenopatice crescute peste dimensiunile normale - metastaze ganglionare, de fapt daca se confirma a fi pozitive
oricum, tratamentul este acelasi - oncologic
chirurgia nu ii poate aduce nici un beneficiu de supravietuire in acest moment
0
09-08-2012, ora 12:30
Spiky
Nu este medic/terapeut
Spiky
Multumesc pentru raspuns!
Intre timp lucrurile nu au evoluat prea bine, au aparut dureri in partea dreapta fata si spate abdomen am facut radiografie(o sa va scriu rezultatul mai jos) dar cel mai rau e ca ganglionul supraclavicular dreapta s-a inflamat de luni foarte mult a cuprins gatul spre ceafa in sus spre cap iar pres gat in jos spre piept (nu foarte mult aici), umarul cu mana dreapta toata cu palma, degete, este vinetie, la fel si partea din zona subratului drept (au aparut vinisoare movalii cam pe toata suprafata inflamata mai putin in zona gatului sub barbie unde este rosu aprins) Durerile sunt foarte, foarte mari la gat si mana dreapta pe care nu o mai poate misca fara ajutor, inghite cu dificultate, iar daca are mucozitati in gat si trebuie sa tuseasca este chin. Am fost la dr oncolog in aceasta dimineata si i s-a recomandat medrol cate 2 / zi si tramadol pentru dureri si augumentin la 12 h. Luni avem programare pentru internare la radioterapie.
De aceasta data, va rog din disperare si la cel mai sincer mod, sa imi spuneti in aceste conditii de evolutie a boli (e cursul firesc? este normal sa se inflameze atat de tare ganglionii) care este prognosticul? Sau din experienta dvs daca ati intalnit cazuri de neoplasm bronhopulmonar cu trombofeblita aceasta si ganglioni supraclaviculari cam care a fost durata de viata. Nu ma asteptam sa fie asa de rau chinuit. Multumesc din suflet pentru tot sprijinul!
Ecografie: ficat: dimensiuni moderat crescute LHD 15.6 cm, LHS normal 6.8cm, ecostructura omogena, ecogenitate normala (f. discreta stratoza) CBIH nedilatate. Se vizualizeaza lichid pleural in sistemul costo frenic dr.
colecist: nomal; pancreas: omogen dim. normale; splina 11 cb ax longit. omogena; rinichi dr 10.9 cm IP normal fara calculi maturabili, fara distensie caliceala; rinichi stg. 10.7 cm IP normal, fara calculi, fara distensie caliceala; Observatii: nivelul lichidului pleural dr. vizibil ecografic se situeaza in 1/4 inf. a campului pulmonar dr.
0
09-08-2012, ora 13:51
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
din descrierea dumneavoastra pare sa fi aparut o complicatie destul de tipica a neoplasmului bronhopulmonar numita sindrom de vena cava superioara - adica aceasta vena este blocata de adenopatiile tumorale din mediastin
durata de viata este totusi relativa, depinde de tratamentul instituit si de rezistenta pacientului
daca se confirma acest diagnostic (un examen CT il poate confirma in principiu) trebuie facuta radioterapie de urgenta, dar acest lucru nu va schimba din pacate evolutia lucrurilor
0
09-08-2012, ora 14:07
Spiky
Nu este medic/terapeut
Spiky
Am sa incerc sa ii fac un CT, insa va rog sa imi spuneti in ce zona (toracic si abdominal) si daca trebuie cu substanta sau nu?Va multumesc!
0
09-08-2012, ora 14:18
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
CT torace, dar discutati cu un oncolog care sa va sfatuiasca daca mai merita sa il mai supuneti la toate aceste proceduri - poate nu mai suporta radiopterapia, deci nu faceti CT fara acordul oncologul
informatiile pe care le dau pot sa nu fie cele mai corecte in contextul in care nu am vazut pacientul si documentele lui medicale
0
09-08-2012, ora 14:32
Spiky
Nu este medic/terapeut
Spiky
Radioterapia ne-a fost indicata astazi ca fiind singura care ne-ar putea ajuta, insa dr respectiv, nu e maine si pana luni nu putem decat sa ii dam medrol 2/zi.Nu a facut radioterapie deloc pana acum, a luat numai venorelbine administrat oral, pentru ca nu puteau sa ii faca injectii sau perfuzii, avand trombi pe membre era periculos. Referitor la CT am facut o programare dar peste doua luni, ar fi trebuit sa il repetam sa vedem cum raspunde la tratament. Multumesc inca odata!
0
07-09-2012, ora 18:24
Spiky
Nu este medic/terapeut
Spiky
Buna ziua, se pare ca am reusit sa depasim si complicatia aceasta, dupa 10 sedinte de radioterapie umflatura de la gat, umar si mana a cedat, dar a rams ganglionul clavicular foarte vizibil (de dimensiunea unui ou de gasca). Starea tatalui meu variaza de la o zi la alta, de la o extrema la alta. Momentan se confrunta cu o oboseala permanenta, defapt oboseste foarte usor si respiratie ingreunata, uneori trebuie sa traga aer mai profund sa simta ca sa se simta mai bine. Ca noutate vreau sa va mai spun ca la indicatia oncologului (dupa inflamarea ganglionului supraclavicular si care i se parea dr ca fiind 'atipic') am dus proba prelevata si la institutul Victor Babes. Va transcriu rezultatulsiva rog sa imi spuneti cam ce inseamna, (diagnosticul de trimitere fiind LFGG SUPRACLAVICULAR - METASTAZA DE CARCINOM SCUAMOS):
Histopatologic: Limfoganglion cu metastaza de carcinom slab diferentiat cu pattern solid cu arii cu pleomorfism nuclear marcat.
Imunohistochimic: 'TTF1' pozitiv intens in celule tumorale; 'Ck7' pozitiv; 'CK34BetaE12' pozitiv
Concluzie: Testele IHS sustin diagnosticul de metastaza limfoganglionara de adenomocarcinom pulmonar.
Carcinom scuamos este acelas lucru cu adenomocarcinom pulmonar?
Multumesc foarte mult!
0
10-09-2012, ora 05:06
Dr. Bolca Ciprian
Chirurgie toracica
Dr. Bolca Ciprian
scuamos si adenocarcinom nu este acelasi lucru
dar totodata se mentioneaza ca este slab diferentiat
cel mai sigur rezultat este cel de la imunohistochimie, pe baza aceluia se va face tratamentul oncologic
pana in acest moment se pare ca a reactionat favorabil, in sensul reducerii maselor tumorale
din pacate acest lucru nu modifica prognosticul si evolutia
poate doar limita diverse complcatii care apar in evolutia bolii
0
24-09-2012, ora 10:09
Spiky
Nu este medic/terapeut
Spiky
Dragii mei,
Dupa cateva zile de suferinta ingrozitoare, tatal meu a renuntat sa mai lupte si acum se odihneste pentru totdeauna.
Va multumesc pentru sprijinul acordat!
Dumnezeu sa va binecuvanteze!
Cu deosebita consideratie,
Silvia POPA
0
29-11-2017, ora 20:53
Madutzu/madi
Nu este medic/terapeut
Madutzu/madi
Imi cer scuze sun noua pe grup si am hotarat sa scriu este vorba de tatal meu in varsta de 55 de ani care in urma cu cateva luni de zile a inceput cu transpiratii foarte mari dureri de spate care le-a tratat cu diclofenac crema si algocalmin fiole de 1si jumatate starea sa inrautatit tin sa precizez k este fumator de aproape 40 ani si de vreo 5 ani si ceva consuma fff mult alcool a facut analize care ne-a aratat k ar fi vorba de tesuturi canceroase pulmonare.Apoi a urmat determinarea cancerului impreuna cu biopsie (l-au taiat la gat) am aflat k este cancer in stadiul 4 astazi au iesit alte rezultate care spun k e cancer in metastaza pe 4 decembrie incep chimioterapia as dori sa stiu cat ar fi rata de supravietuire tinand cont k el ca si barbat avea in jur de 60 kg iar acum e la pat cantarind doar 36kg iar mana stanga il arde nu doarme de mai bn de 3 luni
0
29-11-2017, ora 21:17
Madutzu/madi
Nu este medic/terapeut
Madutzu/madi
Am si rezultatul anatopatologic in care scrie Ck7 pozitiv in celule tumorale SYNAPTO negativ in celule tumorale CROMO negativ in celule tumorale P63 pozitiv in celule tumorale NAPSIN negativCK34BETA E 12 pozitiv in rare celule tumorale Ki167 pozitiv 70% in celule tumorale testele IHC corelate sustin diagnosticul de metastaza limfoganglionara de carcinom scuamos
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul