Operația de micșorare a stomacului

28-08-2019
Nicoleta2211
Nu este medic/terapeut
Nicoleta2211
Ce părere aveti despre operatia de micșorare a stomacului?
1 comentarii
0
26-01-2021, ora 14:21
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Chirurgia bariatrică sau operatia pentru miscorarea stomacului face referire la totalitatea procedurilor chirurgicale, efectuate la nivelul stomacului și/sau intestinului, menite să determine scăderea în greutate accelerată/accentuată la pacienții cu obezitate

Operatia pentru miscorarea stomacului constituie un tratament eficient pe termen lung, pentru pierderea în greutate, mai ales persoanele cu obezitate severă. Eficienta ei se datoreaza atat efectelor asupra masei grase, prin creșterea calității vieții cât și prin limitarea bolilor asociate cu excesul de grăsime, precum:
- prediabetul/diabetul zaharat tip 2
- hipertensiunea arterială
- dislipidemia
- sindromul metabolic
- afecțiunile cardiovasculare
- steatohepatita non-alcoolică
- apneea obstructivă în somn
- depresia.

Sunt 2 modalități principale prin care acest tip de intervenții ajută la scăderea în greutate și îmbunătățirea stării de sănătate pe termen lung:
1. Restricția aportului alimentar. Micșorarea dimensiunii stomacului reduce cantitatea de alimente care poate fi consumată și implicit aportul de calorii. Deoarece odată cu trecerea timpului va crește cantitatea de alimente care pot fi mâncate la o masa, pacientul bariatric se va baza aproape exclusiv pe o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos pentru a atinge obiectivul de greutate și pentru a-l menține pe termen lung.

2. Modificările metabolice. După operație, apar schimbări privind secreția homonilor de la nivelul tubului digestiv. Acest lucru ajută pacientul să resimtă mai puțin foamea și astfel să controleze mai eficient consumul de alimente după operație.

Atenție însă, organismul se poate adapta la aceste modificări metabolice de-a lungul timpului și, în lipsa unor schimbări fundamentale privind modul de alimentare și stilul de viață, poate crește din nou consumul caloric și astfel apare recâștigul în greutate.

Puteti citi mai multe informatii despre operatia de miscorare a stomacului si conduita nutritionala dupa interventie in urmatoarele articole:
- https://www.romedic.ro/chirurgia-bariatrica-ghidul-pacientului-0P38636
- https://www.romedic.ro/importanta-managementului-ponderal-si-al-comportamentului-alimentar-post-chirurgie-bariatrica-0P33808
- https://www.romedic.ro/pierderea-in-greutate-dupa-interventia-bariatrica-si-efectele-asupra-sanatatii-inimii-0P35296
- https://www.romedic.ro/scaderea-in-greutate-inainte-de-interventia-bariatrica-amplifica-reducerea-ponderala-post-operatorie-0P35488

Sper ca informațiile oferite să fie utile și să luați cele mai bune decizii privind sănătatea dvs.

Multă sănătate!
Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.