Regim dupa operatia de micsorare a stomacului

10-06-2021
V. Horop
Nu este medic/terapeut
V. Horop
Bună ziua!

Vreau să știu după operație poți mânca ce vrei ?sau toată viața trebuie sa ții un regim strict? Mă gândesc că dacă trebuie regim...e mai complicat, că nu pot tine, sunt o pofticioasă.
3 comentarii
0
10-06-2021, ora 13:00
gladys
Nu este medic/terapeut
gladys
Atunci nu va faceti operatia de miscorare a stomacului…
0
10-06-2021, ora 14:54
Dr. Adrian Platon
Chirurgie generala, Bucuresti
Dr. Adrian Platon
Buna ziua.
De principiu, da. Dar, mai mult ca sigur ca va scadea apetitul dupa.
0
10-06-2021, ora 21:08
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna ziua,

Scopul acestor interventii bariatrice este cel de a accelera procesul de scadere in greutate, care ajuta la imbunatatirea starii de sanatate in cele din urma.

Sunt 2 modalități principale prin care acest tip de intervenții ajută la scăderea în greutate:
1. Micșorarea dimensiunii stomacului reduce cantitatea de alimente care poate fi consumată și implicit aportul de calorii.

Deoarece odată cu trecerea timpului va crește cantitatea de alimente care pot fi mâncate la o masa, pacientul bariatric se va baza aproape exclusiv pe o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos pentru a atinge obiectivul de greutate și pentru a-l menține pe termen lung.

2. Modificările metabolice. După operație, apar schimbări privind secreția homonilor de la nivelul tubului digestiv. Acest lucru ajută pacientul să resimtă mai puțin foamea și astfel să controleze mai eficient consumul de alimente după operație.

Atenție însă, organismul se poate adapta la aceste modificări metabolice de-a lungul timpului și, în lipsa unor schimbări fundamentale privind modul de alimentare și stilul de viață, poate crește din nou consumul caloric și astfel apare recâștigul în greutate.

Din experienta cu astfel de pacienti, majoritatea persoanelor resimt mai șputin foamea, isi optimizeaza alegerile alimentare, declara ca „nici sa vrea” nu se mai pot intoarce la modul in care se alimentau inainte de operatie, pot gusta si isi fac poftele, dar cu masura, fara a afecta negativ eforturile depuse. Insa este o munca constanta a pacientului, alaturi de echipa multidisciplinara care include si dieteticianul bariatic si psihoterapeutul/psihologul, pentru a gestiona poftele si a a-si asigura o alimentatie si un stil de viata sanatos.

Operatia este doar o piesa din acest puzzle. In cele din urma, singurele metode prin care veti putea obtine/mentine rezultatele vor ramane:
- alimentatia echilibrata
- respectarea indicatiilor de suplimentare, obligatorii dupa operatie, pe toata viata
- miscarea zilnica
- o buna igiena a somnului
- managementul stresului si al poftelor/compulsiilor alimentare daca acestea exista.

Mai mult decat atat, incapacitatea sau ostilitatea cu privire la modificarea stilului de viață în perioada postoperatorie, respectiv așteptările nerealiste ale pacientului (pacientul priveste chirurgia bariatrică drept o soluție miraculoasă pentru slăbit), constituie contraindicatii pentru acest tip de operatie.

Sper sa va responsablizeze cele de mai sus. Cand aveti sustinerea necesara si vi se explica demersul pe larg, lucrurile sunt mai putin complicate decat par acum.

Multa sanatate!

Mihaela Acasandrei
Nutritionist Dietetician
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.