os trigonum

08-02-2013
luminita fanita
Nu este medic/terapeut
luminita fanita
Buna ziua, am si eu o intrebare am fost diagnosticata in urma unei radiografi de glezna si aunui RMN cu 'VARIANTA ANATOMICA OS TRGONUM RETROTALAR SI MINIMA COLECTIE LICHIDIANA DIFUZA LA NIVELUL ARTICULATIEI TIBIO-TARSIENE STINGI'. Mentionez ca am facut aceste investigatii in urma adoi ani de dureri in glezna si amai multor diagnostice. Va rog sa-mi spuneti ce ar trebui sa fac in acest caz, pentru ca am fost la cluj eu locuind in Rm-Valcea si nu am primit un raspuns clar cu ce ar trebui sa fac sa nu ma mai doara.La Cluj am facut o infiltratie cu DIPROPHOS, dar efectul ei atrecut si au reaparut durerile. VA MULTUMESC
3 comentarii
0
08-02-2013, ora 16:30
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Este vorba despre cele doua componente (mediala, respectiv laterala) ale apofizei posterioare a talusului, care ofera insertii ligamentelor gleznei si mai ales canalului muschiului flexor hallucis longus.
Este foarte greu de diferentiat un os trigonum devenit simptomatic (respectiv o lipsa de uniune a nucleului respectiv de crestere) cu o fractura a acestor apofize.
In orice caz, tratamentul este unul eminamente functional (evitarea solicitarii sportive a gleznei, mai ales in miscarea de flexie plantara fortata.
O fractura recenta impune imobilizare in cizma gipsata (sau orteza specifica) pentru 6-8 saptamani.
Daca, dupa o perioada rezonabila de timp (12-24 luni) simptomatologia persista, se poate lua in discutie inlaturarea fragmentului osos prin artroscopie posterioara a gleznei.
Infiltratiile cortizonice (tip Diprophos) sunt total contraindicate, putand provoca ruptura tendonului flexor hallucis longus, o situatie profund neplacuta prin consecinte.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
08-02-2013, ora 16:51
luminita fanita
Nu este medic/terapeut
luminita fanita
MULTUMESC PT.RASPUNS. In RMN, osul se vede foarte bine si este situat in fata maleolei spre degetul mare si durerea are mai mault de doi ani de cind a aparut. Ar fi indicat sa port orteza de glezna fixa sau mobila?
0
09-02-2013, ora 13:53
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Os trigonum se afla in spatele gleznei, adica imediat anterior de tendonul calcaneean (arhaic, "achilean"), reprezentand o parte din tuberculul lateral al apofizei posterioare a talusului.
Prin urmare, nu poate fi in fata maleolei, ci este foarte, foarte posterior, sub pilonul tibial, in punctul cel mai posterior al talusului.
RMN nu poate diferentia intre o fractura recenta a apofizei posterioare si un os trigonum simptomatic, motiv pentru care nu se utilizeaza in leziunile osoase, cand doar Computer-ul Tomograf este util.
Este foarte greu de diferentiat un os trigonum devenit simptomatic (respectiv o lipsa de uniune a nucleului respectiv de crestere) cu o fractura a acestor apofize.
In orice caz, tratamentul este unul eminamente functional (evitarea solicitarii sportive a gleznei, mai ales in miscarea de flexie plantara fortata.
O fractura recenta impune imobilizare in cizma gipsata (sau orteza specifica) pentru 6-8 saptamani. O problema ce dateaza de mai multi ani, in lipsa unui traumatism recent sau a unei suprasolicitari sportive a gleznei, exclude total orice tip de imobilizare.
Daca, dupa o perioada rezonabila de timp (12-24 luni) simptomatologia persista, se poate lua in discutie inlaturarea fragmentului osos prin artroscopie posterioara a gleznei.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
Adaugă un comentariu / răspuns

23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul