Piele crapata pana la sange pe degetele mainilor

12-08-2019
Boba22
Nu este medic/terapeut
Boba22
Bun gasit! As vrea sa impartasesc experienta ultimilor 4-5 ani in care am suferit de pe urma efectelor degetelor crapate pana la sange. Am speranta ca pot ajuta cu cateva sfaturi macar pe cativa din cei care sufera de aceasta problema extrem de neplacuta.
Nu ma erijez intr-un specialist, nici macar nu vreau sa dau sfaturi, ci doar vreau sa povestesc aici ceea ce am experimentat pe propria piele, parcursul medical si simptomele pe care le-am avut. Deci, sa incep:
- duc o viata foarte activa, fiind pasionat de arta si de lucru intens, cu mainile. Pictez, si sculptez. Folosesc foarte multe substante care pot fi considerate alergeni. Lucrez in metal si lemn, deci mainile mele duc greul lucrului cu ciocane, pile, fierastraie, topoare si multe altele.
- Folosesc protectii de tot felul, creme si manusi speciale. Dar, de la un moment dat, de acum vreo 4-5 ani, pielea de pe degete a inceput sa se usuce si sa crape. Intial in vreo 2 locuri, pe urma pe cam toate degetele, chair in mai multe locuri pe deget. Crapaturile erau extrem de dureroase, adanci si sangerande. Imi faceau viata un calvar, in toate aspectele ei.
- Bineinteles ca am fost la medic, defapt la medici: dermato, generalist, alergolog etc. Si am incercat toate variantele oferite de medicina romaneasca, clinici particulare, de stat, cabinete de medicina alternativa... doar la vrajitoarele din Mogosoaia nu am mai ajuns...
- dar, printr-un concurs de imprejurari am ajuns in Elvetia, la Basel la Spitalul Universitar, unde am fost consultat de un dr, dermato-alergolog. Abordarea acestei doamne a fost complet altfel decat m-as fi asteptat. A citit cu atentie tot dosarul meu, care ajunsese sa arate ca o cartoteca de la Arhivele Nationale, apoi mi-a examinat degetele si mi-a pus cateva intrebari banale: daca am mancarimi in zona degetelor, daca se inrosesc, daca fac basicute cu lichid care se sparg etc. Raspunsul meu a fost unul singur: NU! Nici macar nu am putut sa identific, vreodata, daca am vreo alergie la vreun compus chimic pe care il utilizez frecvent (terebentine, alti diluanti, praf, rugina, oxizi...): NU, defapt nu am nicio reactie alergica pe maini la asa ceva, pentru ca ar fi trebui sa fie pe arii mai extinse nu doar pe cateva falange... Deci nici pomeneala de dermatita de contact, nici de dermatita atopica, nici deshidroza...NIMIC! M-a luat ameteala. "Doamna doctor din Elevetia" a extras din teancul de hartii una singura. Erau niste analize pe care le facusem cu putina vreme inainte: o leucograma completa si cateva vitamine: vit B12 si D. Fiind vegan imi controlam frecvent B12-le si ocazional D-ul. Ambele erau foarte jos, chiar sub minima... Doamna dr. se uita le ele, apoi la mine si fara nici o ezitare imi spune: "ar trebui sa-ti tii B12-le in parametri si D-ul in limita de sus, aproape de zona de exces. Este evident ca este un dezechilibrul de vitamina D!"
Sa fie atat de simplu, m-am gandit... Doar vitamina D?
Schema de administrare pe care mi-a recomandat-o este: 2000de unitati pe zi cam 2-3 luni, apoi analize (doar D-ul:) ) si daca "stau in palierul de sus" continui cu 500unitati inca 2-4 luni. Sa repet analizele de "D" la fiecare 6 luni si sa ajustez dozele astfel incat sa stau "sus", cat mai "sus". Sa folosesc creme hidratante, chiar si banala Nivea - de maini. Mi-a recomandat si o crema pe baza de vaselina si acid acetilsalicilic, care sa "dizolve" pielea intarita care ducea invariabil la craparea degetelor. Crema asta o face o orice farmacist de pe glob si costa "2lei", nu miile de lei "investite" in ultimii 5 ani pe creme revolutionare, teste alergologice si controale la clinici.
- Am facut tratamentul! In cam 2 luni mi-au disparut TOATE crapaturile, iar pielea si-a revenit la normal. In perioada asta nu mi-am menajat deloc mainile, ba din contra, pe masura ce mi-era mai bine, mai puneam in program cateva ore de lucru in atelier :).
Toate bune si frumoase, pana cand m-am plecat pe o ureche si am zis ca gata, la naiba cu pastilele, m-am facut bine! Am intrerupt schema, nu mi-am mai facut analizele si ghici ce? Dupa un an eram "back" in starea deplorabila pe care am descris-o mai sus.
- Sotia m-a luat de o ureche, m-a dus la analize si ce sa vezi: vitamina D era in zona de DEFICIENTA!!!, Mai rau ca inainte! Si defapt si mainile erau mai rau ca inainte. Mult mai rau! Nu mai puteam lucra absolut nimic, ajunsesem sa port manusi aproape tot timpul, manusi care musteau de sange si de creme...
- Era evident ca am fost un natarau-uituc... Si am reluat rutina cu vitamina D. Si ce sa vezi, intr-o luna efectele au fost uimitoare. Crapaturile au disparut. Pielea si-a recapatat elasticitatea, nu mai era afecata de primul strop de apa. Deci Vitamina D, 2000-unitati pe zi si Nivea! Mentionez ca statul la soare nu m-a ajutat prea mult nici la prima cura si nici acum. Era evident ca pastilele astea albe (D-ul) au efecte benefice pentru problema mea de piele!

Acum sunt pe schema de tratament cu D / 2000 / zi. Am facut analizele saptamana trecuta si sunt la mijlocul palierului optim si cresc :) Nu am crapaturi, muncesc ca un nebun si stau cu mainile in apa ori ce cate ori am ocazia... Ma dau cu crema de cam 2-3 ori pe zi si la culcare, daca nu uit :). Nu mai dorm cu manusi (the kinky way :) )...

Sper sa ajute la ceva experienta mea, impartasita aici. Am cheltuit mii de euro, am absorbit prin piele litri intregi de chimicale provenite de la toate cremele de fitze, am indurat dureri si usturimi greu de imaginat. Toate sunt de domeniul trecutului si nu vreau sa ma mai intorc in punctul critic. Voi urma schema prescrisa: ma mentin "sus" cu D-ul, iau 2000 unitati / zi - 1-2 luni, pe urma continui cu 500 - 1-2 luni si verific analizele. Iarna voi avea mai multe luni cu 2000 unitati pe zi, vara, cand stau mai mult la soare, mai multe luni cu 500 unitati pe zi. Imi verific si B12-le si il tin in parametri. Nivea si sapunuri moi! In rest, sunt ca nou!:)

Daca pot ajuta cu sfaturi suplimentare va rog sa ma contactati. Curaj si vitamina D! Boba
6 comentarii
0
12-08-2019, ora 17:19
360
Nu este medic/terapeut
360
mama mea are aceeasi problema cu mainile si i s-a zis ca are psoriazis. o sa ii zic si ei de succesul tau, sper sa aplice si metoda ta. thanks 4 sharing
0
12-08-2019, ora 18:25
Boba22
Nu este medic/terapeut
Boba22
Printre dianosticele primite in ultimii ani de mine se numara si psoriazisul, dermatita atopica, probleme degenerative genetice, lipsa proteinei animale (cand auzeau ca-s vegan), sindrom autoimun si inca o serie pe care nu are sens a o mentionez acum. Ar trebui sa inceapa cu un control al D-ului. Analiza se numeste: 25-OH-Vitamina D. si costa in jur de 230lei. Nu e ieftin, dar atat ma costa o serie de UVB-B sau alte proceduri inutile... Succes!
0
25-05-2020, ora 12:17
tbio1977
Nu este medic/terapeut
tbio1977
Buna ziua! Vă mulțumesc pt ca ati împărtășit experiența d-voastră! De 4 ani ma confrunt cu aceeași problemă si am primit de la 5 medici diagnostice diferite. In martie am facut analize in urma unui consult endocrinologic, exact cum spuneti d-voastră Vit D si Vit B 12 sunt sub parametrii normali. Încercând să găsesc o explicație pentru aceasta problema care de la mâini începe treptat sa se extindă la coate, degetele picioarelor am gasit articolul d-voastră. Datorita crizei de Covid abia de sâmbătă am început tratamentul. Am incredere citind articolul d-voastră ca voi bine si eu in viitorul apropiat! Sănătate multă!
0
11-02-2021, ora 11:54
Mariana111
Nu este medic/terapeut
Mariana111
Boba22, mulțumesc din suflet! Bunătatea dv. să vi se întoarcă înzecit! Am de ceva timp aceeași problemă și nu știam cum să o abordez..
0
27-02-2021, ora 01:50
Miha2021
Nu este medic/terapeut
Miha2021
Multumesc ca ai impartasit experienta ta, sunt in aceeasi situatie si diagnosticul pus de ani de zile este dermatita atopica. O sa imi fac analizele sa vad cum stau cu vitamina B12 si D. Multumesc inca o data
0
01-11-2021, ora 22:06
Boba22
Nu este medic/terapeut
Boba22
Bun gasit! Un scurt update dupa cativa ani. Lucrurile au mers destul de bine, pe schema de tratament de mai sus, insa am avut "recaderi" aparent lipsite de motiv. Bineinteles ca exista un motiv, insa imi scapa :) Dar, una peste alta, Vit D a reusit sa rupa bariera care parea de netrecut, adica sa intrerupa problemele permanentizate. In acelasi timp am experimentat o schema data de un dermatolog cu care am avut ocazia sa stau in avion vreo doua ore de vorba: Uree 30%, unguent, aplicat pe zonele de piele intarita si chiar pe rani, si o schema de 5 zile cu Advantan, pauza 5 zile si tot asa, cam o luna. Din nou miracolul s-a produs si cele cateva rani, greu de rezolvat cu Vid D au disparut ca prin farmec si mi-am recapatat mainile intregi si fara rani. Am 3 luni de cand nu mai am probleme. Insa folosesc creme de inmuiere a pielii (chiar si Nivea), cam toata ziua si seara cand vad ca apar zone de piele ingrosata, aplic uree 30%, 1-5 zile. Astfel preintampin aparitia ranilor adanci si greu de vindecat de pe degete. Sper sa ajute si acest update. Cu bine, Bogdan
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: