Pneumonie interstițială

Bună ziua. Eu am pneumonie interstițială și medicul pneumolog mi a dat, după 10 zile de antibiotic cu Klabax și Flagyl(care nu și-au făcut treabă, pt că m.am dus prea târziu), Spray Vivaire, 2 pufuri dimineața si 2 seara.., sa mă ajute sa expectorez...după ele, am crampe musculare și diaree. E normal așa ceva? Sa anunț medicul? Mi a mai dat și Nistatină, pt candida in gât, pe care am facut o de la antibiotic...o fi de la ele? Mai au efect medicamentele daca ai reacții adverse? Mulțumesc pentru eventualul răspuns
2 comentarii

Da, crampele musculare și diareea pot fi efecte adverse ale Spray-ului Vivaire (substanța activă: bromhexin sau alte mucolitice/bronhodilatatoare), dar și ale Nistatinului sau chiar ale antibioticelor pe care le-ai luat anterior.
Posibile cauze:
1. Vivaire (bromhexin/alte mucolitice)
- Poate provoca tulburări gastrointestinale, inclusiv diaree.
- Poate duce la tulburări electrolitice, ceea ce explică crampele musculare.
2. Nistatina
- De obicei, nu dă reacții sistemice semnificative, deoarece nu se absoarbe din tubul digestiv, dar poate cauza diaree ca reacție adversă rară.
3. Efectele reziduale ale antibioticelor (Klabax + Flagyl)
- Acestea pot afecta flora intestinală, cauzând diaree post-antibiotică.
- Pot duce la deficit de electroliți și magneziu, ceea ce poate explica crampele musculare.
Ce poți face:
- Anunță medicul, mai ales dacă simptomele persistă sau se agravează.
- Hidratează-te bine, pentru că diareea poate duce la pierdere de electroliți și agrava crampele.
- Consumă alimente bogate în potasiu și magneziu (banane, avocado, migdale, nuci, spanac).
- Ia un probiotic, deoarece flora intestinală este afectată de antibiotice.
- Dacă simptomele sunt foarte supărătoare, medicul ar putea ajusta tratamentul (eventual schimbând Vivaire cu alt mucolitic sau bronhodilatator).
Dacă diareea persistă mai mult de 2-3 zile sau apar semne de deshidratare (gură uscată, amețeli), trebuie să anunți medicul cât mai repede!
Posibile cauze:
1. Vivaire (bromhexin/alte mucolitice)
- Poate provoca tulburări gastrointestinale, inclusiv diaree.
- Poate duce la tulburări electrolitice, ceea ce explică crampele musculare.
2. Nistatina
- De obicei, nu dă reacții sistemice semnificative, deoarece nu se absoarbe din tubul digestiv, dar poate cauza diaree ca reacție adversă rară.
3. Efectele reziduale ale antibioticelor (Klabax + Flagyl)
- Acestea pot afecta flora intestinală, cauzând diaree post-antibiotică.
- Pot duce la deficit de electroliți și magneziu, ceea ce poate explica crampele musculare.
Ce poți face:
- Anunță medicul, mai ales dacă simptomele persistă sau se agravează.
- Hidratează-te bine, pentru că diareea poate duce la pierdere de electroliți și agrava crampele.
- Consumă alimente bogate în potasiu și magneziu (banane, avocado, migdale, nuci, spanac).
- Ia un probiotic, deoarece flora intestinală este afectată de antibiotice.
- Dacă simptomele sunt foarte supărătoare, medicul ar putea ajusta tratamentul (eventual schimbând Vivaire cu alt mucolitic sau bronhodilatator).
Dacă diareea persistă mai mult de 2-3 zile sau apar semne de deshidratare (gură uscată, amețeli), trebuie să anunți medicul cât mai repede!

Mulțumesc, însă mi as dori sa răspundă un medic. Nu un robot.

Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 3Interstitiul pulmonar
- 7Pneumopatie interstitiala
- 4pneumopatie interstitiala
- 9laringita cronica acutizata, pneumonie interstitiala...
- 4pneumonie interstitiala - tratament
- 0infectii respiratorii repetate
- 1pneumonie interstitiala
- 3pneumonia interstitiala
- 4Pneumonie interstitiala fara simptopme de tuse si febra
- 1pneumonie interstitiala copil 1an 11luni
- 1Ajutati-ma. Acum doua săptămâni a fost diagnosticata cu pneumonie acuta interstițial
- 1Pneumonie interstitiala?
- 1Pneumonie interstitiala. In continuare fac temperatura 38,5 și am frisoane
- 0Pneumonie
- 0Pneumonie interstitiala
- 3Pneumonie interstițială
Mai multe informații despre: pneumonia interstitiala
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: