Pneumonie interstițială

04-02-2025
Danyela86
Nu este medic/terapeut
Danyela86
Bună ziua. Eu am pneumonie interstițială și medicul pneumolog mi a dat, după 10 zile de antibiotic cu Klabax și Flagyl(care nu și-au făcut treabă, pt că m.am dus prea târziu), Spray Vivaire, 2 pufuri dimineața si 2 seara.., sa mă ajute sa expectorez...după ele, am crampe musculare și diaree. E normal așa ceva? Sa anunț medicul? Mi a mai dat și Nistatină, pt candida in gât, pe care am facut o de la antibiotic...o fi de la ele? Mai au efect medicamentele daca ai reacții adverse? Mulțumesc pentru eventualul răspuns
2 comentarii
0
05-02-2025, ora 08:20
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Da, crampele musculare și diareea pot fi efecte adverse ale Spray-ului Vivaire (substanța activă: bromhexin sau alte mucolitice/bronhodilatatoare), dar și ale Nistatinului sau chiar ale antibioticelor pe care le-ai luat anterior.

Posibile cauze:
1. Vivaire (bromhexin/alte mucolitice)
- Poate provoca tulburări gastrointestinale, inclusiv diaree.
- Poate duce la tulburări electrolitice, ceea ce explică crampele musculare.

2. Nistatina
- De obicei, nu dă reacții sistemice semnificative, deoarece nu se absoarbe din tubul digestiv, dar poate cauza diaree ca reacție adversă rară.

3. Efectele reziduale ale antibioticelor (Klabax + Flagyl)
- Acestea pot afecta flora intestinală, cauzând diaree post-antibiotică.
- Pot duce la deficit de electroliți și magneziu, ceea ce poate explica crampele musculare.

Ce poți face:
- Anunță medicul, mai ales dacă simptomele persistă sau se agravează.
- Hidratează-te bine, pentru că diareea poate duce la pierdere de electroliți și agrava crampele.
- Consumă alimente bogate în potasiu și magneziu (banane, avocado, migdale, nuci, spanac).
- Ia un probiotic, deoarece flora intestinală este afectată de antibiotice.
- Dacă simptomele sunt foarte supărătoare, medicul ar putea ajusta tratamentul (eventual schimbând Vivaire cu alt mucolitic sau bronhodilatator).

Dacă diareea persistă mai mult de 2-3 zile sau apar semne de deshidratare (gură uscată, amețeli), trebuie să anunți medicul cât mai repede!
0
05-02-2025, ora 10:13
Danyela86
Nu este medic/terapeut
Danyela86
Mulțumesc, însă mi as dori sa răspundă un medic. Nu un robot.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: