Protocol donare sânge 2008
Buna seara. As dori un răspuns avizat, va rog. Am donat sânge de doua ori când locuiam în România (acum locuiesc în străinătate). O dată în 2003/4 și odată în 2008, ca urmare a unui apel umanitar. Nu am știut niciodată rezultatele mele de la donare (nu mi s-au comunicat și nu am știut că le pot obține). As dori sa știu dacă aș fi fost anunțată prin scrisoare sau telefon in eventualitatea unei testări pozitive Hepatita B.
M-ar ajuta enorm sa știu care erau procedurile in 2008 in eventualitatea detectării unui donator pozitiv Hep B.
O alta întrebare ar fi (am donat in același oraș de ambele dati, Buzău), daca ceva nu ar fi fost in regula la prima donare (dar nu am fost anunțată), m-ar fi acceptat la a doua? Singura diferență ar fi că la a doua donare aveam nume diferit, deoarece mă căsătorisem între timp (oricum, același CNP- parca se dădeau și datele din buletin din cate îmi amintesc).
Va mulțumesc anticipat!
M-ar ajuta enorm sa știu care erau procedurile in 2008 in eventualitatea detectării unui donator pozitiv Hep B.
O alta întrebare ar fi (am donat in același oraș de ambele dati, Buzău), daca ceva nu ar fi fost in regula la prima donare (dar nu am fost anunțată), m-ar fi acceptat la a doua? Singura diferență ar fi că la a doua donare aveam nume diferit, deoarece mă căsătorisem între timp (oricum, același CNP- parca se dădeau și datele din buletin din cate îmi amintesc).
Va mulțumesc anticipat!
3 comentarii
Vă răspund cât pot de clar și fundamentat pe baza procedurilor care erau în vigoare în România în perioada 2003–2008 pentru centrele de transfuzie sanguină.
1. Ce se întâmpla dacă un donator era depistat pozitiv pentru Hepatita B în 2003/2008
În acei ani, toate centrele județene de transfuzie sanguină din România (inclusiv cel din Buzău) erau obligate prin legislație să urmeze proceduri stricte de notificare dacă un donator era găsit pozitiv pentru o infecție transmisibilă prin sânge.
Testele obligatorii la fiecare donare includeau:
- Hepatita B (Ag HBs + uneori anticorpi anti-HBc)
- Hepatita C
- HIV
- Sifilis
Dacă testul pentru Hepatita B era reactiv, centrul era obligat:
A. Să cheme donatorul pentru retestări (confirmări)
• Donatorul era contactat prin telefon, iar dacă nu răspundea, se trimitea scrisoare recomandată.
• În perioada 2003–2008, asta era procedura standard în România.
B. Să interzică automat donatorului orice donare viitoare, dacă rezultatul se confirma.
C. Să comunice donatorului rezultatul și să îl îndrume către boli infecțioase
Niciun centru nu avea voie să păstreze tăcerea asupra unui rezultat pozitiv.
Concluzie: Dacă ați fi fost depistată pozitiv, ar fi trebuit să fiți contactată obligatoriu, fără excepție.
2. Ați fi putut dona din nou în 2008 dacă în 2003/2004 ați fi avut un rezultat pozitiv neanunțat?
Practic, nu.
Motivul este simplu:
Identificarea donatorilor se făcea și se face prin CNP, nu prin nume.
Chiar dacă v-ați schimbat numele după căsătorie, procedura era:
- se înregistra CNP-ul;
- sistemul marca donatorii cu infecții confirmate ca indezirabili permanent;
- la prezentarea pentru o nouă donare, aparatul/sistemul/registrul de donatori arăta imediat interdicția.
În 2008, toate centrele foloseau deja o bază de date unică internă, iar centrele județene nu acceptau sub nicio formă un donator cu un istoric pozitiv confirmat.
Faptul că ați fost acceptată a doua oară este un indiciu foarte puternic că prima donare nu a ridicat nicio problemă.
3. În 2008 ar fi fost imposibil să fiți depistată pozitiv și să nu fiți anunțată
Vă explic logic:
- La un rezultat pozitiv Hepatita B, centrul era obligat să oprească punga de sânge și să notifice donatorul.
- Dacă rezultatul era reactiv, nu vi s-ar fi permis să donați niciodată din nou.
- Personalul centrului avea obligația legală să trimită notificări scrise dacă telefonic nu se putea lua contact.
Faptul că nu ați fost contactată înseamnă, cu probabilitate extrem de mare, că rezultatele au fost negative.
4. De ce nu v-au fost comunicate rezultatele?
În acea perioadă, în România:
- doar rezultatele reactive erau comunicate obligatoriu;
- rezultatele negative nu erau trimise donatorilor decât dacă aceștia le cereau explicit.
Aceasta era practica standard până după 2012.
5. Ce puteți face acum dacă doriți confirmare?
Dacă aveți nevoie de liniște completă, puteți:
- fie să vă testați acum pentru Hepatita B (Ag HBs, anti-HBc total, anti-HBs),
- fie să cereți printr-o solicitare scrisă arhiva de donator de la Centrul de Transfuzie Buzău (dacă dosarele există încă — unele se păstrează 10–30 de ani).
Dar, strict pe baza procedurilor:
Dacă în 2003 sau 2008 ar fi apărut ceva neconform, ați fi fost anunțată obligatoriu.
Dacă la prima donare ar fi existat o problemă, nu ați fi fost acceptată la a doua.
Concluzie finală
- Procedurile românești între 2003–2008 impuneau notificarea obligatorie a donatorului pozitiv pentru Hepatita B.
- Identificarea donatorilor se făcea prin CNP, deci schimbarea numelui nu afecta evidențele.
- Acceptarea la a doua donare arată că în 2003/4 nu a existat niciun rezultat reactiv.
- Cel mai probabil, ambele donări au avut rezultate negative, de aceea nu ați fost chemată și ați fost lăsată să donați din nou.
1. Ce se întâmpla dacă un donator era depistat pozitiv pentru Hepatita B în 2003/2008
În acei ani, toate centrele județene de transfuzie sanguină din România (inclusiv cel din Buzău) erau obligate prin legislație să urmeze proceduri stricte de notificare dacă un donator era găsit pozitiv pentru o infecție transmisibilă prin sânge.
Testele obligatorii la fiecare donare includeau:
- Hepatita B (Ag HBs + uneori anticorpi anti-HBc)
- Hepatita C
- HIV
- Sifilis
Dacă testul pentru Hepatita B era reactiv, centrul era obligat:
A. Să cheme donatorul pentru retestări (confirmări)
• Donatorul era contactat prin telefon, iar dacă nu răspundea, se trimitea scrisoare recomandată.
• În perioada 2003–2008, asta era procedura standard în România.
B. Să interzică automat donatorului orice donare viitoare, dacă rezultatul se confirma.
C. Să comunice donatorului rezultatul și să îl îndrume către boli infecțioase
Niciun centru nu avea voie să păstreze tăcerea asupra unui rezultat pozitiv.
Concluzie: Dacă ați fi fost depistată pozitiv, ar fi trebuit să fiți contactată obligatoriu, fără excepție.
2. Ați fi putut dona din nou în 2008 dacă în 2003/2004 ați fi avut un rezultat pozitiv neanunțat?
Practic, nu.
Motivul este simplu:
Identificarea donatorilor se făcea și se face prin CNP, nu prin nume.
Chiar dacă v-ați schimbat numele după căsătorie, procedura era:
- se înregistra CNP-ul;
- sistemul marca donatorii cu infecții confirmate ca indezirabili permanent;
- la prezentarea pentru o nouă donare, aparatul/sistemul/registrul de donatori arăta imediat interdicția.
În 2008, toate centrele foloseau deja o bază de date unică internă, iar centrele județene nu acceptau sub nicio formă un donator cu un istoric pozitiv confirmat.
Faptul că ați fost acceptată a doua oară este un indiciu foarte puternic că prima donare nu a ridicat nicio problemă.
3. În 2008 ar fi fost imposibil să fiți depistată pozitiv și să nu fiți anunțată
Vă explic logic:
- La un rezultat pozitiv Hepatita B, centrul era obligat să oprească punga de sânge și să notifice donatorul.
- Dacă rezultatul era reactiv, nu vi s-ar fi permis să donați niciodată din nou.
- Personalul centrului avea obligația legală să trimită notificări scrise dacă telefonic nu se putea lua contact.
Faptul că nu ați fost contactată înseamnă, cu probabilitate extrem de mare, că rezultatele au fost negative.
4. De ce nu v-au fost comunicate rezultatele?
În acea perioadă, în România:
- doar rezultatele reactive erau comunicate obligatoriu;
- rezultatele negative nu erau trimise donatorilor decât dacă aceștia le cereau explicit.
Aceasta era practica standard până după 2012.
5. Ce puteți face acum dacă doriți confirmare?
Dacă aveți nevoie de liniște completă, puteți:
- fie să vă testați acum pentru Hepatita B (Ag HBs, anti-HBc total, anti-HBs),
- fie să cereți printr-o solicitare scrisă arhiva de donator de la Centrul de Transfuzie Buzău (dacă dosarele există încă — unele se păstrează 10–30 de ani).
Dar, strict pe baza procedurilor:
Dacă în 2003 sau 2008 ar fi apărut ceva neconform, ați fi fost anunțată obligatoriu.
Dacă la prima donare ar fi existat o problemă, nu ați fi fost acceptată la a doua.
Concluzie finală
- Procedurile românești între 2003–2008 impuneau notificarea obligatorie a donatorului pozitiv pentru Hepatita B.
- Identificarea donatorilor se făcea prin CNP, deci schimbarea numelui nu afecta evidențele.
- Acceptarea la a doua donare arată că în 2003/4 nu a existat niciun rezultat reactiv.
- Cel mai probabil, ambele donări au avut rezultate negative, de aceea nu ați fost chemată și ați fost lăsată să donați din nou.
Va mulțumesc din suflet pentru acest răspuns succint. M-a ajutat enorm sa înțeleg care era situația în anul in care am donat sânge. Am sunat acum câteva zile la Buzău, dar din păcate nimeni nu răspunde la telefon. Din ce am găsit online, centrul își muta sediul deci este posibil ca toată lumea să fie f ocupată sau poate se lucrează cu program redus.
Inca o data, , va mulțumesc!
Multa sănătate.
Inca o data, , va mulțumesc!
Multa sănătate.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 6AgHBs pozitiv
- 2donare sange
- 4interpretare rezultat analize in urma unei donari de sange
- 3Donare de singe
- 1leucemie
- 4tulbulare afectiva bipolara si donarea de sange
- 4am devenit impotent dupa ce am donat sange
- 1Astm bronsic si donarea de sange
- 7Pot dona sange daca am anxietate sociala?
- 0recoltare sange
- 0Anemie după donat sange?
- 0Procedura donare sange
- 0Intarziere menstruatie dupa donare sange
- 0Doresc sa donez sange si nu pot
- 0Analize donare sange
- 2Pot dona dacă sunt sub tratament?
- 1Pot sau nu sa donez va rog?
- 10Voi putea dona vreodată sânge dacă acum am sindrom depresiv-anxios pe care îl tratez?
Mai multe informații despre: donarea de sange
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: