Transfuzia de sânge donat de femei ar putea fi periculoasă pentru bărbați

©

Autor:

Transfuzia de sânge donat de femei ar putea fi periculoasă pentru bărbați
Un nou studiu din Olanda sugerează că transfuzia de sânge la bărbați ar putea fi riscantă în cazul în care sângele a fost donat de o femeie care a avut o sarcină. Studiul a fost publicat în jurnalul JAMA - The Journal of the American Medical Association.

Cercetătorii au examinat cazul a mii de pacienți care au suferti transfuzii și au remarcat că bărbații sub vârsta de 50 de ani au avut un risc de 1,5 ori mai mare să moară în următorii trei ani după o transfuzie de celule roșii aparținând unei femei cu cel puțin o sarcină în istoric. Cercetătorii olandezi au colaborat cu Crucea Roșie din America pentru a ajunge la aceste concluzii.

Studiul a inclus 31.118 pacienți care au primit în total 59.320 transfuzii de celule roșii în spitalele din Olanda între anii 2005-2015. Printre donatori, 6% au fost femei care fuseseră însărcinate anterior donării, iar 6% dintre femeile care au donat nu fuseseră însărcinate. Pe perioada studiului, 3.969 dintre beneficiari au decedat. Printre cei care au primit sânge de la femei, au decedat 101 din 1.000 de persoane pe an, iar dintre cei care au primit sânge de la bărbați au decedat 80 din 1.000 de persoane. Dintre cei care au primit sânge de la femei care nu au fost însărcinate, au decedat 78 din 1.000 de persoane.

La femeile care au primit sânge, au decedat 74 din 1.000 persoane pe an care au primit sânge de la femei care anterior avuseseră o sarcină și 62 din 1.000 de persoane pe an dacă donatorul a fost bărbat.

Autorii au adăugat că rezultatele sunt preliminare și trebuie privite cu precauție, însă experții sunt de părere că această descoperire ar putea avea consecințe pe termen lung în alegerea sângelui pentru transfuzii la nivel mondial, mai ales dacă alte studii găsesc concluzii similare.

Gustaf Edgren - profesor de epidemiologie la Institutul Karolinska și hematolog la Spitalul universitar Karolinska din Stockholm - a adăugat într-un editorial că propriile cercetări nu au găsit vreo asiciere între genul donatorului și efectele în sănătatea pacientului. Totuși, autorii studiului de față au desfășurat patru studii diferite, obținând aceleași rezultate.

Nu se cunoaște care ar fi motivele pentru care sângele femeilor care au fost însărcinate ar putea fi periculos pentru bărbați, însă cercetătorii speculează că modificările din sistemul imunitar ce apar pe parcursul sarcinii ar avea un rol. Factorul imun dobândit de femeie în sarcină ar putea face corpul unui bărbat tânăr să respingă celulele roșii donate.

Au existat studii anterioare care au sugerat că bărbații care primesc sânge donat de femei au un risc mai mare de deces, față de bărbații care primesc sânge donat de bărbați, însă nu s-a făcut asocierea cu existența unei sarcini în istoricul femeilor.

Sursa: News Medical

Data actualizare: 01-01-2019 | creare: 18-10-2017 | Vizite: 2009
Bibliografie
Bad Blood? Why Transfusions from Women May Be Risky for Men, link: https://www.livescience.com/60702-blood-transfusions-women-men.html
Blood transfusions should be gender matched between donor and recipient, link: https://www.news-medical.net/news/20171018/Blood-transfusions-should-be-gender-matched-between-donor-and-recipient.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Unde pot dona sânge în România?
  • Depozitarea îndelungată a sângelui și riscurile pentru pacienții cu hemoragii masive
  • Ce trebuie să mănânc dacă donez sânge?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum