Rezultate RMN genunchi drept

19-01-2017
Harl
Nu este medic/terapeut
Harl
Buna ziua!
Recent am primit rezultatele RMN de pe genunchiul drept, care are urmatoarele concluzii:
-fractura articulara de platou tibial lateral de tip II
-fisura cu discreta infundare in condil femural lateral
-dezinsertie femurala LCM
-leziune de grad II LIA
Intrebarea mea este daca vreuna dintre aceste diagnoze au nevoie de interventie chirurgicala?

P.S. am consultat deja cu un ortoped, care mi-a raspuns ca nu am nevoie de nici o interventie chirurgicala, numai 3 saptamani de odihnire dupa care kineoterapie (accidentarea a avut loc pe 01.01.17.)
7 comentarii
1
19-01-2017, ora 21:07
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
din pacate nu stim ce clasificare foloseste radiologul pentru leziunile amintite:
fractura articulara de platou tibial lateral de tip II - care clasificare? Schatzker, AO
deobicei tip II sunt cle "split-depression". radiologul nu descriecriterii importante pentru a decide indicatia unei operatii: cat de mare si adanca este depresia, cat de deplasate sunt fragmentele, daca eexista o treapta pe suprafata articulara?
sanse si timpi de vindecare:
fractura articulara de platou tibial - 3 luni, foarte des se opereaza la persoane tinere
fisura cu discreta infundare in condil femural lateral - 6-12 saptamani, cateodata se opereaza
dezinsertie femurala LCM - 6 saptamani cu orteza, rar se opereaza
leziune de grad II LIA - care clasificatie? produce o instabilitate? daca da atunci deobicei se opereaza, vindecare 6 sapt-6 luni
sunt detalii putine pentru a aprecia corect cazul insa 3 saptamani par a fi cam optimist.
0
19-01-2017, ora 21:48
Harl
Nu este medic/terapeut
Harl
In primul rand as vrea sa va multumesc raspunsul! Dupa cum imi dau seama, nu am fost destul de concret cand am scris intrebarea, asa ca mai bine va scriu rezultatul complet.

Citez rezultatul:



GENUNCHI DREPT:

Compartiment medial: menisc cu semnal normal. LCM dezinserat la nivelul insertiei femurale. Fara edem osos, fara anomalii condrale. Spatiu articular integru.

Compartiment lateral: fractura articulara, verticala si oblica de platou tibial tip II dupa clasificarea Schatzker. Edem osos difuz de platou tibial si diafiza proximala tibie. Necesita corelare cu datele radiografice (aici va clasific ca pe RTG nu se vede nimic). Fisura cu infundare de contur anterolateral al condilului femural lateral in zona portanta, cu tendinta la aplatizare a conturului osos, cu posibila tendinta de delimitare a unui sechestru osos, pe o suprafata de 26 mm ap, 17 mm transv: aspect de urmarit. Edem femural difuz. Menisc de semnal normal. Fara ligamentare. Tendon popliteal normal.

Pivotul central: fara anomalie de semnal LIP, cu traseu normal. LIA cu leziune partiala fibrilara, cu afectare mai ales de fascicul posterolateral cu directie relativ normala.

Aparat extensor; rotuia centrata fata de trohlee. Fara anomalii de semnal osteocondral. Fara anomalii de semnal la nivelul tendonuiui rotulian si cvadricipital. Elemente de fixare femuropatelare de semnal si grosime pastrate. Reactia lichidiana articulara mare.


CONCLUZII:

Genunchi drept:

Fractura articulara de platou tibial lateral de tip II. Fisura cu discreta infundare de condil femural lateral. Dezinsertie femurala LCM.
Leziune de grad ll LIA.
0
19-01-2017, ora 21:51
Harl
Nu este medic/terapeut
Harl
As dori sa mentionez ca sunt barbat sanatos cu varsta de 22 ani. 180cm inaltime si 73kg greutate.
0
19-01-2017, ora 22:13
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
greu de spus fara a vedea radiografiile. deobicei fracturile verticale ("split") au tendinta de deplasare. depresia daca nu este importanta si pacientul nu calca pe picior cel putin 6 sapt. poate sa se stabilizeze.
cateodata este necesara si efectuerea unui CT unde partile osoase se vad mai bine decat pe RMN.
sechestrul osos poate fi o problema majora. daca este pe suprafata portanta si se desprinde atunci articulatia este compromisa. aici trebuie asteptat si controlat cazul.
oricum trebuie sa cautati un ortoped bun, cazul trebuie controlat periodic si daca apare o deplasare a fragmentelor atunci trebuie intervenit.
3 saptamani este prea putin pentru vindecare. evident o kinetoterapie fara incarcarea membrului trebuie inceputa la timp.
ati primit o orteza pentru stabilizarea genunchiului?
0
19-01-2017, ora 23:55
Harl
Nu este medic/terapeut
Harl
Multumesc mult pentru raspuns! Ma-ti ajutat enorm! Ma gandeam eu ca simpla odihnire este prea frumos ca sa fie adevarat... mai bine cer o consultare si la un alt doctor
Da, am primit o orteza.
0
03-02-2017, ora 11:21
dony
Nu este medic/terapeut
dony
Buna ziua,
In 1978 am suferit o fractura de scafoid la mana dreapta dar nu m-am operat nici pana in prezent. Din toamna anului 2015 au inceput durerile la mana dreapta (incheietura plus brat si umar) numai la folosirea mousului. In ianuarie 2016 am facut o operatie de tunel carpian si dupa un 11 luni au aparut aceleasi dureri numai la folosirea mousului (95% lucrez cu mousul pe grafica pe calculator). Am facut o radiografie desteapta la ambele maini si reiese aceasta fractura veche la mana dreapta. Mi s-a recomandat interventie chirurgicala cu surub Herbert. As dori sa-mi confirme un specialist acest lucru
in cazul in care imi va cere radiografia pe care o am in format pdf.
Multumesc
0
03-02-2017, ora 22:45
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
trimiteti-mi radiografiile pe adresa mea de mail din profil. o fractura veche de 40 de ani nu poate fi tratata ca una recenta, probabil s-a instalat si o artroza in articulatiile invecinate, nu stiu daca ajunge o simpla osteosinteza cu surub Herbert (metoda excelenta pentru fracturi recente)
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Un website dedicat pacienților ce necesită o intervenție chirurgicală. Găsiți aici liste cu chirurgi și clinici de chirurgie, prezentări de servicii și recomandări ale pacienților, dar și informații detaliate despre fiecare operație.
Accesați site-ul